Oι ξηροί καρποί μειώνουν τον κίνδυνο του καρκίνου εντέρου

title
Οι άνθρωποι που πάσχουν από καρκίνο του παχέος εντέρου, ακόμη και τρίτου σταδίου, και οι οποίοι τρώνε τακτικά ξηρούς καρπούς, έχουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να επιδεινωθεί ο καρκίνος τους και να πεθάνουν πρόωρα, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Γιέηλ, με επικεφαλής τον Τσαρλς Φουξ, διευθυντή του Κέντρου Καρκίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κλινικής ογκολογίας "Journal of Clinical Oncology", παρακολούθησαν 826 άτομα σε μια κλινική δοκιμή επί εξήμισι χρόνια κατά μέσο όρο.

Οι συμμετέχοντες, που όλοι είχαν προηγουμένως κάνει χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση όγκου και χημειοθεραπεία, χωρίσθηκαν σε δύο ομάδες. Η μία, που κατανάλωνε τουλάχιστον δύο μερίδες ξηρών καρπών την εβδομάδα, είχε κατά μέσο όρο 42% βελτίωση στην επιβίωση με ύφεση του καρκίνου και 57% βελτίωση στη συνολική επιβίωση (παράταση ζωής), σε σχέση με όσους ασθενείς δεν έτρωγαν ξηρούς καρπούς.

To όφελος φάνηκε να είναι μεγαλύτερο για όσους έτρωγαν αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια, φιστίκια κάσιους και ελαιοκάρυδα (πεκάν) και λιγότερο για όσους έτρωγαν αράπικα φιστίκια.

Αρκετές προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ξηροί καρποί, ανάμεσα σε άλλα οφέλη για την υγεία, μειώνουν την αντίσταση του οργανισμού στην ινσουλίνη βοηθώντας έτσι στη ρύθμιση του σακχάρου και στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, ενώ επίσης συμβάλλουν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, καθώς ικανοποιούν την πείνα με μικρότερη ποσότητα τροφής.

Συχνά οι άνθρωποι αποφεύγουν τους ξηρούς καρπούς, λόγω ανησυχίας για τη σχετικά υψηλή περιεκτικότητά τους σε λίπη. Για παράδειγμα, μια μερίδα 24 αμυγδάλων περιέχει περίπου 200 θερμίδες και 14 γραμμάρια λιπών. Όμως, όπως τόνισαν οι ερευνητές, στην πραγματικότητα όσοι τρώνε συχνά ξηρούς καρπούς, είναι πιο αδύνατοι από όσους δεν τρώνε.

 Ο Βιοσυντονισμός μέσω των προγραμμάτων θεραπείας που έχει μπορεί να βοηθήσει να αντιμετωπισθούν προβλήματα υγείας επαναφέροντας τα κύτταρα σε υγιή μορφή.
Αν ενδιαφέρεστε...
Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε !
στο τηλέφωνο : 6978580186
& στο e-mail: biozaxaraki@gmail.com

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν ερωτεύεστε;

title
Όταν ερωτεύεστε οι ορμόνες στο σώμα σας παρουσιάζουν αξιοσημείωτες αλλαγές.
Στους άνδρες, η ορμόνη τεστοστερόνη που μεταξύ άλλων αυξάνει την επιθετικότητα και τη σεξουαλική ορμή, μειώνεται.
Αντίθετα στις γυναίκες, η τεστοστερόνη που συνήθως βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και είναι υπεύθυνη για τη σεξουαλική ορμή των γυναικών, αυξάνεται.
Όταν ερωτεύεστε οι ορμόνες στο σώμα σας παρουσιάζουν αξιοσημείωτες αλλαγές.
Στους άνδρες, η ορμόνη τεστοστερόνη που μεταξύ άλλων αυξάνει την επιθετικότητα και τη σεξουαλική ορμή, μειώνεται.
Και στα δύο φύλα αυξάνεται σημαντικά η κορτιζόνη που είναι η κατ΄ εξοχήν ορμόνη του στρες.
Το γεγονός ότι η τεστοστερόνη μειώνεται στους άνδρες ενώ αυξάνεται στις γυναίκες, ερμηνεύεται από τους ερευνητές ως μια προσπάθεια της φύσης να μειώσει τις διαφορές μεταξύ των δύο.
Η μείωση των διαφορών συμβάλλει στη σύναψη στενών και ισχυρών σχέσεων μεταξύ των ερωτευμένων.
Σε έρευνες με ερωτευμένους που εξέταζαν τη δραστηριοποίηση νευρικών κυκλωμάτων στον εγκέφαλο, φάνηκε ότι υπάρχει αδρανοποίηση των κυκλωμάτων εκείνων που σχετίζονται με την άσκηση κριτικής προς τους άλλους ανθρώπους και την κοινωνία γενικότερα.
Οι ορμονικές αλλαγές και η απενεργοποίηση της κριτικής διάθεσης του εγκεφάλου, βοηθούν στη διαμόρφωση καλύτερων και πιο στενών σχέσεων στο ερωτευμένο ζευγάρι.
Εξ άλλου είναι γνωστό ότι οι ερωτευμένοι τυφλώνονται από την αγάπη τους και δεν βλέπουν τα λάθη ή τις ατέλειες του αγαπημένου ή της αγαπημένης τους.
Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την ανακάλυψη Ιταλών ερευνητών σχετικά με τις μεταβολές της τεστοστερόνης στα δύο φύλα κατά τον έρωτα. Στη σχετική έρευνα εξετάσθηκαν τα επίπεδα ορμονών σε 12 άνδρες και 12 γυναίκες που δήλωσαν ότι ήσαν ερωτευμένοι για 6 μήνες.
Τα αποτελέσματα από τους 24 ερωτευμένους συγκρίθηκαν με τα αντίστοιχα αποτελέσματα από 24 άλλους άνδρες και γυναίκες που είτε ήσαν μόνοι ή είχαν σταθερές μακροχρόνιες σχέσεις.
Ορισμένοι επιστήμονες, εκφράζοντας κριτική για τα ευρήματα και τα συμπεράσματα των Ιταλών ερευνητών, δηλώνουν ότι οι αλλαγές της τεστοστερόνης που παρατηρούνται πιθανόν να οφείλονται σε έντονη σεξουαλική δραστηριότητα. Σχετικά αναφέρουν ότι η περίοδος του έρωτα συνοδεύεται και από έντονο, συχνό σεξ.
Οι Ιταλοί ερευνητές όμως απέκλεισαν το ενδεχόμενο αυτό διότι τα άτομα που ήσαν στην ομάδα των 24 που δεν βρισκόντουσαν σε ερωτική φάση, είχαν ανάλογη σεξουαλική δραστηριότητα. Εξ άλλου προηγούμενες έρευνες έδειξαν στους άνδρες ότι το έντονο και συχνό σεξ, αυξάνει την τεστοστερόνη στο αίμα.
Δυστυχώς όμως όπως γνωρίζουμε, η ευτυχία του αρχικού έρωτα δεν διαρκεί για πάντα. Με τον ίδιο τρόπο που εμφανίζονται οι ορμονικές αλλαγές κατά την έναρξη του έρωτα, εξαφανίζονται όταν περάσουν από ένα έως δύο χρόνια.
Οι Ιταλοί ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα τεστοστερόνης στα ερωτευμένα ζευγάρια από ένα μέχρι δύο χρόνια μετά την έναρξη του έρωτά τους και βρήκαν ότι η τεστοστερόνη επέστρεψε στα φυσιολογικά της επίπεδα.
Βλέπουμε λοιπόν ότι αυτό που για αιώνες οι άνθρωποι ήξεραν, ότι η αγάπη μας κάνει περίεργα και τρελά πράγματα, τώρα εξηγείται με ορμονικές αλλαγές και με τροποιοιήσεις της δραστηριότητας του εγκεφάλου.
Οι ανακαλύψεις αυτές έχουν πολλές προεκτάσεις. Αρχικά μας επιτρέπουν να καταλάβουμε καλύτερα τι συμβαίνει μέσα μας όταν μας κτυπά ο έρωτας.
Παράλληλα όμως ορισμένοι γιατροί βλέπουν εδώ την ευκαιρία για θεραπευτικές παρεμβάσεις σε άτομα που έχουν δυσκολίες στο να συνάψουν ερωτικές σχέσεις ή ακόμη στο να έχουν μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή.
Αυτό φυσικά είναι ακόμη πρόωρο με βάση τα επιστημονικά δεδομένα που διαθέτουμε σήμερα. Αναμφίβολα όμως, ο τομέας αυτός των ερευνών έχει ακόμη πολλά να μας αποκαλύψει που θα είναι χρήσιμα τόσο για την κατανόηση της ψυχολογίας και συμπεριφοράς μας αλλά και για θεραπευτικούς σκοπούς. Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε !
στο τηλέφωνο : 6978580186
& στο e-mail: biozaxaraki@gmail.com

Οι τροφές για τα δόντια

title
Οι χειρότερες και οι καλύτερες τροφές για τα δόντια
Υπάρχουν τροφές που λειτουργούν θετικά και άλλες που κάνουν κακό στην υγεία των δοντιών μας. Δείτε ποιες είναι αυτές και συμπεριλάβετέ τες, είτε περιορίστε τες από την διατροφή σας.
Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Αυτή η τόσο σημαντική πρόταση, ισχύει φυσικά και για τα δόντια μας, το όργανο που μας βοηθά να μασάμε, να καταπίνουμε και να μιλάμε. Δώστε τους λοιπόν, λίγη παραπάνω σημασία και θα γλιτώσετε και από προβλήματα στη στοματική κοιλότητα και από τις δαπανηρές επισκέψεις στον οδοντίατρο.

Τις παρακάτω τροφές που βλάπτουν τους κυνόδοντες και τους γομφίους μας, δε χρειάζεται να τις αποκλείσετε από τη διατροφή σας αλλά καλό είναι να τις καταναλώνετε με μέτρο. Μια καραμέλα βουτύρου άλλωστε, μια φορά στο τόσο, δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.
Εσπεριδοειδή
Τα εσπεριδοειδή φρούτα που κάνουν καλό στην υγεία μας με πολλούς τρόπους, ενοχοποιούνται για τις βλαβερές τους συνέπειες στα δόντια μας. Η όξινη φύση του χυμού από τα λεμόνια και τα grapefruit, οδηγεί στη σταδιακή διάβρωση του σμάλτου των δοντιών. Ο χυμός πορτοκαλιού πάντως, προξενεί μικρότερη ζημιά. Πάντως, κυκλοφορούν στο εμπόριο χυμοί πορτοκαλιού ενισχυμένοι με ασβέστιο, που ενισχύει με τη σειρά του το σμάλτο των δοντιών. Σε κάθε περίπτωση, βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά την κατανάλωση χυμών εσπεριδοειδών.
Μαλακές καραμέλες
Οι καραμέλες βουτύρου που όλοι αγαπήσαμε σαν παιδιά και ακόμα αγαπάμε, κάνουν δυστυχώς πολύ κακό στα δόντια. Δεν είναι δύσκολο να το καταλάβουμε αφού κολλάνε στα δόντια, επιτρέποντας στα βακτήρια του στόματος να τρέφονται με την ησυχία τους με την ζάχαρη της καραμέλας, να παράγουν τα κατάλληλα οξέα και να καταστρέφουν τα δόντια αναγκάζοντάς μας σε επίσκεψη στον οδοντίατρο. Εκτός των άλλων, οι μαλακές καραμέλες, φέρουν οι ίδιες, στη σύστασή τους, διαβρωτικά οξέα που δρουν βοηθητικά στα οξέα των βακτηρίων.
Καραμέλες
Οι κλασικές καραμέλες, μπορεί να μην κολλάνε στα δόντια το ίδιο εύκολα με τις μαλακές, αλλά ακόμα και το γεγονός ότι δεν διαλύονται εύκολα στο στόμα, με αποτέλεσμα την παρατεταμένη παραμονή τους σε αυτό, δίνει άπλετο χρόνο στα βακτήρια για την παραγωγή των διαβρωτικών οξέων. Οι σκληρές καραμέλες εκτός αυτού, καταφέρνουν εκτός από την διάβρωση του σμάλτου και το -συχνά παρατηρούμενο- σπάσιμο των δοντιών, κάτι που δεν διορθώνεται ούτε με το νήμα ούτε με το καλό βούρτσισμα μετά την κατανάλωση. Και η επίσκεψη στον ορθοδοντικό είναι η επόμενη κίνηση.
Πίκλες
Το οξύ, που παρέχεται μέσω του ξυδιού, είναι απαραίτητο για την παρασκευή της πίκλας. Το ξύδι όμως, που δίνει στις πίκλες την αλμυρή και ελαφρώς ξινή γεύση τους και τις κάνει τόσο αγαπητές, είναι αυτό που προκαλεί ζημιά στο σμάλτο των δοντιών. Καλό είναι λοιπόν, να φροντίζουμε επιμελώς τα δόντια μας μετά την κατανάλωσή τους.
Αναψυκτικά
Τα αναψυκτικά που είναι πλούσια σε ζάχαρη, είναι γνωστό ότι κάνουν κακό στην υγεία μας γενικότερα, αλλά και στην υγεία των δοντιών μας. Το μεγαλύτερο κακό όμως δεν το κάνει η ζάχαρη, αλλά τα οξέα που εντοπίζονται στα ανθρακούχα αυτά ποτά και μπορούν να βλάψουν σε μεγαλύτερο βαθμό τα δόντια μας. Τέλος, ακόμα και τα αναψυκτικά διαίτης, κάνουν κακό στα δόντια, με το κιτρικό και φωσφορικό οξύ στα συστατικά τους. Αν ωστόσο δεν μπορείτε να… ζήσετε χωρίς αναψυκτικό, προτιμήστε να τα καταναλώνετε κατά τη διάρκεια του φαγητού, ώστε η τροφή να εξουδετερώνει το οξύ. Επιπλέον μειώνεται η περίοδος έκθεσης των δοντιών στο οξύ όταν αυτά συνδυάζονται με το φαγητό.
Ενεργειακά ποτά
Εάν επιθυμείτε κάτι γλυκό και ανθρακούχο, μια καλή εναλλακτική των αναψυκτικών είναι τα ενεργειακά ποτά. Καλύτερα, μια καλή εναλλακτική για τον ουρανίσκο σας, γιατί για τα δόντια σας είναι επίσης μια κακή επιλογή. Τα ενεργειακά ποτά, είναι όξινα, προξενώντας πολλές φορές ακόμα μεγαλύτερο κακό στα δόντια, από τα αναψυκτικά.
Κρασί
Οι ειδικοί λένε πως οτιδήποτε δεν θέλετε να λερώσει το λευκό σας τραπεζομάντηλο, δεν θέλετε να «λερώσει» και τα δόντια σας. Τα χρωματογόνα που περιέχονται στο κόκκινο κρασί, παράγουν με τη σειρά τους ουσίες που αποχρωματίζουν τα δόντια. Επιπλέον, οι τανίνες του κόκκινου κρασιού στεγνώνουν το στόμα, δημιουργώντας ακόμα περισσότερους λεκέδες στα δόντια. Ο εχθρός, ωστόσο, δεν είναι μόνο το κόκκινο κρασί αλλά και το λευκό, το οποίο περιέχει οξέα, που επιτρέπουν λεκέδες από τα τρόφιμα ή άλλα ποτά να κάνουν «καλύτερα» τη δουλειά τους.
Κρακεράκια
Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως είναι τα δημοφιλή κράκερ, μετατρέπονται εύκολα σε ζάχαρη μέσα στο στόμα, παρέχοντας μπόλικη τροφή στα βακτήρια του στόματος, που χαλάνε τα δόντια μας. Επιπλέον, όταν τα μασάμε, δημιουργείτε ένας πολτός που κολλάει στα δόντια και ανάμεσά τους, καταστρέφοντάς τα. Όσοι πάντως τα καταναλώνουν μια στο τόσο, δεν έχουν φόβο, πόσο μάλλον όταν φροντίζουν για τη στοματική υγιεινή τους μετά από κάθε πακέτο κράκερ.
Καφές
Οι λεκέδες που παρατηρείτε στην κούπα του καφέ αφού τον έχετε πιεί, είναι οι ίδιοι λεκέδες που παρατηρούν οι άλλοι στα δόντια σας, αφού έχετε καταναλώσει πολύ καφέ και για πολύ καιρό, χωρίς τη σωστή στοματική υγιεινή. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι οι λεκέδες του καφέ είναι περισσότερο επίμονοι από τους λεκέδες του τσιγάρου. Μην επιτρέψετε λοιπόν σε κανέναν καπνιστή να σας… παίξει τον έξυπνο.
Τσάι
Το τσάι που προτιμούν όσοι ενοχοποιούν τον καφέ, για τα δεινά που προκαλεί στον οργανισμό μας, έχει και εκείνο το μερίδιό του στην κακή στοματική υγιεινή. Ειδικά το μαύρο τσάι, μπορεί να λεκιάσει τα δόντια σας, περισσότερο από τον καφέ, αφού περιέχει τανίνες που υπάρχουν και στο κόκκινο κρασί. Επομένως, οι ποικιλίες τσαγιού με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε τανίνες, όπως το πράσινο και το λευκό τσάι, δεν προκαλούν τόσο κακό, όσο το μαύρο. Να τις προτιμάτε.

Πώς να «σώσετε» την κατάσταση
Τώρα που γνωρίζουμε ποιες τροφές κάνουν κακό στα δόντια, καλό είναι να δούμε και ποιες τροφές, βοηθούν στην υγεία των δοντιών ή ακόμα καλύτερα, μπορούν να διασώσουν την υγιεινή του στόματος όταν έχει ξεφύγει του ελέγχου μας. Το καλό της υπόθεσης είναι ότι αν ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή, τότε ήδη τρώτε κάποιες από αυτές τις «καθαριστικές» τροφές.
Τσίχλα χωρίς ζάχαρη
Η τσίχλες χωρίς ζάχαρη βοηθούν στον καθαρισμό των δοντιών, ενεργοποιώντας τους σιελογόνους αδένες. Το σάλιο είναι ένας τρόπος φυσικού καθαρισμού του στόματος από τα οξέα που δημιουργούν τα στοματικά βακτήρια. Επιπλέον περιέχει ασβέστιο, που ενισχύει τα δόντια. Τέλος, μερικές τσίχλες χωρίς ζάχαρη, περιέχουν ξυλιτόλη, που από μόνη της περιορίζει τη δράση των βακτηρίων.
Νερό
Το νερό, όπως και το σάλιο, βοηθά στο φυσικό καθαρισμό των δοντιών από τα σάκχαρα και τα οξέα. Περιέχει επίσης φθόριο που προστατεύει τα δόντια από τη διάβρωση και περιέχεται μάλιστα και σε μερικές οδοντόκρεμες και οδοντικά διαλύματα. Το νερό λοιπόν κάνει καλό και στα δόντια.
Γαλακτοκομικά προϊόντα
Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι οι βασικές πηγές ασβεστίου, το οποίο είναι σημαντικό για την υγεία των δοντιών, αλλά και για τη γενικότερη υγεία μας. Το ασβέστιο φροντίζει για το σμάλτο των δοντιών, όπως φροντίζει και για τα κόκκαλα του σώματος. Τα τυριά μάλιστα, περιέχουν καζεΐνη, που σε συνδυασμό με το ασβέστιο, παίζει σημαντικό ρόλο, στην διατήρηση της υγείας των δοντιών αλλά και στην «επισκευή» του χαλασμένου σμάλτου.
Φυτικές ίνες
Τα φυλλώδη λαχανικά και γενικότερα οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πέραν όλων των καλών που προσφέρουν στον οργανισμό, επειδή απαιτούν παραπάνω μάσημα από τις άλλες τροφές, κάνουν πολύ καλό και στα δόντια. Το σάλιο που ενεργοποιείται με το μάσημα και τα κομματάκια από τα λαχανικά, καθαρίζουν τα δόντια και κάθε γωνιά του στόματος, περισσότερο από κάθε άλλη τροφή.
Φράουλες
Οι φράουλες είναι καλές για τα δόντια καθώς περιέχουν φυσικό λευκαντικό δοντιών. Δοκιμάστε να πολτοποιήσετε μερικές, προσθέστε και λίγη μαγειρική σόδα και απλώστε το μίγμα στα δόντια σας με μια μαλακή οδοντόβουρτσα. Μετά από πέντε λεπτά καθαρίστε, χαμογελάστε και θα δείτε ότι το χαμόγελό σας θα είναι πιο λευκό. Μην ξεχάσετε όμως να χρησιμοποιήσετε οδοντικό νήμα, για τους σπόρους της φράουλας που θα τρυπώσουν ανάμεσα στα δόντια σας. Αυτοί οι σπόροι αν ξεχαστούν εκεί, δεν θα λειτουργήσουν λευκαντικά.
naftemporiki

 Ο Βιοσυντονισμός μέσω των προγραμμάτων θεραπείας που έχει μπορεί να βοηθήσει να αντιμετωπισθούν προβλήματα υγείας επαναφέροντας τα κύτταρα σε υγιή μορφή.
Αν ενδιαφέρεστε...
Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε !
στο τηλέφωνο : 6978580186
& στο e-mail: biozaxaraki@gmail.com

Μάσκα προσώπου από …ασπιρίνες

title
Έχετε πρόσωπο λιπαρό ή με ακμή?
Αντιμετωπίστε το πρόβλημα σας εύκολα με μια μάσκα προσώπου φτιαγμένη από τα χεράκια σας, και με πολύ χαμηλό κόστος!
Η ασπιρίνη λόγω της ύπαρξης του σαλικυλικού οξέος είναι ένα πολύ καλό «όπλο» κατά της ακμής.
Διαλύστε μερικές ασπιρίνες (με τη βοήθεια ενός κουταλιού), προσθέστε λίγο νερό (ή ακόμη καλύτερα μέλι) και ανακατέψτε.
Η μάσκα προσώπου σας είναι έτοιμη!
Απλώστε σε στεγνό πρόσωπο και αφήστε την για δέκα λεπτά.
Ξεπλύνετε και απολαύστε την αίσθηση καθαριότητας!

Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε !
Μπορείτε να έρχεστε σε επικοινωνία μαζί μας στο τηλέφωνο : 6978580186
& στο e-mail: biozaxaraki@gmail.com

Καθαρίστε το έντερό σας από παράσιτα

title
Μια ποικιλία παρασίτων μπορεί να μολύνει την εντερική οδό. Οι παρασιτικές λοιμώξεις έχουν γίνει συχνότερες με τα διεθνή ταξίδια τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς μπορεί να προκαλέσει ποικίλα συμπτώματα, όπως κόπωση, δυσκοιλιότητα, διάρροια, έμετο, καούρα, ρίγη, πόνο στο στομάχι ή απώλεια όρεξης.
Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε κάποια παρασιτική μόλυνση υπάρχει ένας φυσικός τρόπος για να την αντιμετωπίσετε. Ονομάζεται καθαρισμός παρασίτων και σας συμβουλεύω θερμά να κάνετε μια αντιπαρασιτική διατροφή για μια χρονική περίοδο για να θεραπεύσετε τον οργανισμό σας.

Τι είναι τα παράσιτα;
Τα παράσιτα γενικά αποκτώνται από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ή νερού, αλλά τα άτομα με ανισορροπία της χλωρίδας του εντέρου, του διαρρηγμένου συνδρόμου του εντέρου ή ενός εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να είναι πιο επιρρεπή.
Ένα παράσιτο είναι ένας οργανισμός που ζει σε έναν οικοδεσπότη και τρέφεται σε βάρος του οικοδεσπότη του. Τα παράσιτα μπορούν να προκαλέσουν παρασιτικές ασθένειες από τις οποίες κάποιες αντιμετωπίζονται εύκολα και κάποιες όχι.
Ας συζητήσουμε πώς να σκοτώσουμε τα παράσιτα. Εκτιμάται ότι περίπου 50% ή περισσότεροι Αμερικανοί φέρουν παράσιτα. Το χοιρινό μπορεί να μεταφέρει παράσιτα και σκουλήκια, οπότε αν τρώτε χοιρινό με συχνότητα υπάρχει πιθανότητα να έχετε παράσιτα.
Επίσης, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, εάν έχετε πάει ποτέ σε άλλη χώρα όπως η Κίνα, η Ινδία, η Αφρική, το Μεξικό, ακόμη και ταξίδια σε μέρη όπως το Κανκούν, εάν πίνετε το νερό ή τρώτε κάποιο από τα τρόφιμά τους, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχετε κάποιο παράσιτο. Συγκεκριμένα, αν επιστρέψατε και είχατε δυσεντερία ή κάποιο πρόβλημα με το στομάχι σας στη συνέχεια - όπως κάτι που το CDC καλεί διάρροια ταξιδιώτη - είναι πολύ πιθανό να έχετε παράσιτο.
Μια λίστα με κάποια συμπληρώματα για το καθαριστικό παρασίτων:
# 1 Μαύρη καρυδιά (250 χιλιοστογραμμάρια 3 φορές ημερησίως)
-Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία παρασίτων.

# 2 Αγριαψιθιά (200milligrams 3 φορές ημερησίως)
-Είναι γνωστή για τις αντιπαρασιτικές ιδιότητές της.

# 3 Λάδι Ρίγανης (500 χιλιοστογραμμάρια 4 φορές ημερησίως)
Το έλαιο ρίγανης έχει αντιβακτηριακές και αντιπαρασιτικές ιδιότητες.

# 4 Εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ (πάρτε σύμφωνα με τις οδηγίες)
Έχει αντιπαρασιτικές ιδιότητες.

# 5 Λάδι από σκόρδο (500 mg 4 φορές την ημέρα ή 4 φλιτζάνια τσάι)
Το έλαιο του σκόρδου σκοτώνει τα παράσιτα και άλλους εισβάλλοντες οργανισμούς.
2. Aντιπαρασιτική διατροφή
Αυτό που είναι ακόμα πιο σημαντικό είναι η διατροφή. Προκειμένου να σκοτωθούν τα παράσιτα και τα κακά βακτήρια στον οργανισμό και ο μύκητας που ζουν αυτά τα παράσιτα, πρέπει να απαλλαγείτε από τα κακά βακτήρια. Για να γίνει αυτό, πρέπει να τηρηθεί μια δίαιτα που είναι απαλλαγμένη από τη ζάχαρη και όλους τους σπόρους.
Όταν πρόκειται να κάνετε καθαρισμό παρασίτων, προτείνεται να περιοριστεί η πρόσληψη φρούτων μερικώς ή τελείως. Αντί για ένα smoothie μούρων, πιείτε ένα smoothie καρύδας με γάλα καρύδας, σπόρους chia και σκόνη πρωτεΐνης. Για μεσημεριανό κάντε μια μεγάλη σαλάτα και για δείπνο να προετοιμάστε βιολογικό κρέας και διπλασιάστε τα λαχανικά παραμένοντας μακριά από οποιαδήποτε μορφή δημητριακών/σπόρων ή ζάχαρης, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων.
Κάτι ακόμη άξιο αναφοράς είναι οι σπόροι κολοκύθας. Οι σπόροι κολοκύθας είναι η νούμερο 1 τροφή που σκοτώνει τα παράσιτα. Πάρτε σπόρους κολοκύθας και καταναλώστε ένα φλιτζάνι την ημέρα. Επίσης μπορείτε να ρίξετε το μισό φλυτζάνι σε ένα smoothie το πρωί και το άλλο μισό φλιτζάνι το απόγευμα ή μπορείτε να φτιάξετε βούτυρο από σπόρους κολοκύθας ρίχνοντάς τους σε ένα μίξερ μαζί με έλαιο από σπόρους κολοκύθας.

Εδώ είναι μερικές ακόμα κορυφαίες αντιπαρασιτικές τροφές:
  • Σκόρδο και κρεμμύδια - Και τα δύο βοηθάνε το ανοσοποιητικό και έχουν αντιπαρασιτικά αποτελέσματα.
  • Βότανα - Ορισμένα βότανα, όπως ρίγανη και τζίντζερ, μπορούν να έχουν αντιβακτηριακά και αντιπαρασιτικά αποτελέσματα.
  • Χυμός Papaya - Αυτός ο δραστικός χυμός έχει αντιπαρασιτικά αποτελέσματα.
  • Λάδι καρύδας - Το έλαιο καρύδας έχει αντιβακτηριακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.
  • Τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά - Η κατανάλωση πλούσιων σε προβιοτικά τροφών, όπως το κεφίρ, το λάχανο και το γιαούρτι, μπορούν να κρατήσουν τα παράσιτα υπό έλεγχο και να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου.
Και εδώ είναι τα τρόφιμα που πρέπει να αποφύγετε:
  • Ζάχαρη - Τροφοδοτεί τα παράσιτα και μειώνει την ανοσολογική λειτουργία.
  • Επεξεργασμένα τρόφιμα - Τα τρόφιμα που επεξεργάζονται σε μεγάλο βαθμό δεν είναι καλά για το ανοσοποιητικό.
  • Αλκοόλ - Δεν επιτρέπει τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Σιτάρι- Πολλοί σπόροι, ειδικά εκείνοι που περιέχουν γλουτένη, μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή του εντέρου.
  • Χοιρινό - Μπορεί να μολυνθεί ιδιαίτερα από παράσιτα.
Τελικές σκέψειςΕφόσον ξεκινήσετε τα συμπληρώματα, καταργήστε τη ζάχαρη από τη διατροφή σας, καταναλώστε σπόρους κολοκύθας και ακολουθήστε αυτό το πρωτόκολλο. Αν το κάνετε αυστηρά για ένα μήνα, τότε ο οργανισμός σας θα έχει καθαρίσει από τα παράσιτα.
ΠΩΣ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙΣ ΓΡΗΓΟΡΑ;
Με ένα τεστ βιοσυντονισμού μπορείτε να δείτε άμεσα όλα τα προβλήματα που έχει ο οργανισμό σας και να τα θεραπεύσετε.Αν ενδιαφέρεστε μπορείτε να έρχεστε σε επικοινωνία μαζί μας:
στο τηλέφωνο : 6978580186
& στο e-mail: biozaxaraki@gmail.com

Ιπποκράτης «Περί Διαίτης»

title
Ιπποκράτης (460 π.Χ.-360 π.Χ.)
Τον 4ο π.Χ. αιώνα ο Ιπποκράτης δίδασκε μέσα απ’ τον πασίγνωστο αφορισμό του ότι: «Φάρμακο σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακο σας.» Μετά από 2500 περίπου χρόνια σιγής αρκετοί σύγχρονοι επιστημονικοί φορείς του πλανήτη μας ύστερα από σχετικές μελέτες και πειραματισμούς αρχίζουν ν αναγνωρίζουν, ότι ο Κώος ιατροφιλόσοφος είχε δίκιο. Στο άρθρο αυτό θα δούμε την πορεία των διατροφικών συνηθειών των ανθρώπων απ’ την αρχαία στην σύγχρονη εποχή. Επίσης θα δούμε τις διατροφικές αξίες από αρκετές άγνωστες, παρεξηγημένες και ξεχασμένες κατηγορίες τροφών, εκείνες, που σύμφωνα με τις έρευνες των αρχαίων θεραπευτών και των συγχρόνων επιστημονικών κέντρων, μπορούν να δώσουν στον άνθρωπο την υγεία και την μακροζωία.

Στο «Περί Διαίτης» έργο του (παρ. 2) αναφέρει ο Ιπποκράτης: «Θεωρώ ότι, όποιος πρόκειται να συγγράψει ορθά για την ανθρώπινη διατροφή, πρέπει πρωτίστως να γνωρίζει και να διακρίνει την ανθρώπινη φύση γενικά, να γνωρίζει τα στοιχεία απ’ τα οποία ο άνθρωπος συνετέθη εξ αρχής και να διακρίνει από ποια μέρη ελέγχεται. Αν αγνοεί την αρχική σύνθεση της ζωής, δεν θα καταφέρει να κατανοήσει τι προκαλούν εκείνα τα συστατικά και, αν δεν γνωρίζει, ποια κατάσταση επικρατεί στο σώμα, δεν θα κατορθώσει να συστήσει ωφέλιμη διατροφή για τον άνθρωπο. Εκτός όμως από αυτά ο συγγραφέας πρέπει να γνωρίζει και τον ρόλο που παίζουν όλες οι τροφές και τα ποτά που συνθέτουν την διατροφή μας, ποια δύναμη έχει το καθένα απ’ την φύση, την ανάγκη και την ανθρώπινη επεξεργασία. Πρέπει να γνωρίζει κανείς, πως μπορεί να μειώσει την δύναμη που έχει δώσει η φύση στις ισχυρές ουσίες και πως να προσθέτει με την επεξεργασία δύναμη στις ανίσχυρες, ανάλογα πάντοτε με την περίσταση.» Εδώ βρίσκονται και οι βασικές αρχές και νόμοι της σύγχρονης Ολιστικής Διαιτολογίας, που βασίζονται αφ’ ενός μεν στους γενικούς κανόνες της υγιεινής διατροφής, αφ’ ετέρου δε στην προσωπική ιδιοσυγκρασία του κάθε ανθρώπου ανάλογα με τις τάσεις, την κληρονομικότητα και την παθολογία του.
Τα δημητριακά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι

«Όλα όσα τρώει η πίνει σήμερα ο άνθρωπος είναι φανερά απαλλαγμένα απ’ τους ακραίους και ισχυρούς χυμούς για παράδειγμα ο άρτος σταρένιος η κρίθινος και τα παρόμοια δημητριακά (…). Οι τροφές αυτές, ακόμη κι αν τρώγονται σε αφθονία, δημιουργούν ελαχίστη διαταραχή και φθορά των δυνάμεων του σώματος, αντιθέτως δε συντελούν στην δύναμη, την ανάπτυξη και την θρέψη, επειδή είναι τροφές σωστά συνδυασμένες και δεν περιέχουν τίποτε ακραίο και ισχυρό, παρά αποτελούν απλό, ολοκληρωμένο κι εύπεπτο σύνολο για τον άνθρωπο.» («Περί Αρχαίης Ιητρικής», παρ. 14.)

Με την εξέλιξη των ανθρώπων και την μετάβασή τους από τις σπηλιές στις πόλεις οι διατροφικές τους συνήθειες και ανάγκες άλλαξαν. Η πολιτιστική περίοδος έφερε και την γεωργική επανάσταση. Μεγάλες καλλιέργειες κάλυπταν πλέον τις ανάγκες των πόλεων και η γεωργία αποτελούσε το ύψιστο αγαθό του πολιτισμού. Τα δημητριακά, οι καρποί της θεάς Γαίας-Δήμητρας, αποτέλεσαν την βάση της διατροφής του homo-χωμάτινου ανθρώπου, που τον διαμόρφωσαν σε έλλογο-πολιτισμένο ον. Ο ένζυμος άρτος-ψωμί (με προζύμι) ήταν γνωστός στους αρχαίους Έλληνες τουλάχιστον απ’ τις αρχές της 5ης π.Χ. χιλιετίας και εθεωρείτο μαζί με τους άλλους καρπούς ιερό δώρο της θεάς Δήμητρας προς τους ανθρώπους. Κατά την Μινωική, την Μυκηναϊκή και την Κλασική περίοδο τα δημητριακά αποτέλεσαν την βάση της διατροφής των Πελασγών ολόκληρης της Μεσογείου.

Η καλλιέργεια των δημητριακών με τον μύθο της ελεύσεως της θεάς Δήμητρας στην Ελευσίνα και του μυθικού βασιλέως Νεοπτόλεμου, που διέδωσε την τέχνη της καλλιέργειας σε όλο τον πλανήτη, χάνεται ακόμη βαθύτερα στον χρόνο και στις απαρχές του μεγάλου παγκόσμιου πολιτισμού του Διός και των Ολυμπίων και δείχνει την αξία που έδιδαν οι άνθρωποι εκείνης της εποχής στα δημητριακά. Ήταν η βάση της διατροφής της Χρυσής Εποχής των ανθρώπων, όπως μας λέει ο Ησίοδος στο έργο του «Έργα και Ημέραι» και η βασική τροφή των Πυθαγορείων: «Για το γεύμα τους (οι Πυθαγόρειοι) χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά άρτο και μέλι» (Ιάμβλιχος, «Περί Πυθαγορικού Βίου», παρ. 97).
Η πανάρχαια λέξη σίτισις-σιτίζομαι, που σημαίνει τρώγω-τρέφομαι, βασίζεται στον σίτο. Τα λαγάνια η μακαρόνια (λάγανον = λεπτό φύλλο ζυμαρικού: Λεξικό Σκαρλάτου Βυζαντίου) κατά την παλαιά ονομασία τους είναι ελληνική ανακάλυψη από τους Πελασγούς της Μεγάλης Ελλάδος. Οι Ρωμαίοι μετά την κατάκτηση της Σικελίας (και οι Ιταλοί σήμερα) έκαναν τα λαγάνια-μακαρόνια εθνικό τους φαγητό.
Όσο πιο άσπρα και επεξεργασμένα είναι τα δημητριακά και το ψωμί που τρώμε, τόσο λιγότερη είναι η ζωοποιητική τους δύναμη και η θρεπτική τους αξία. Μάλιστα με τον χημικό τρόπο που σήμερα επεξεργάζονται και παράγονται απ’ τις βιομηχανίες τροφίμων αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία. Τα λευκά άλευρα δεν περιέχουν τίποτε άλλο εκτός από άμυλο, που προέρχεται απ’ το κέντρο του σπόρου, που είναι περιοχή πολύ φτωχή σε ηλιακή ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Η αγνή διαδικασία της ολικής αλέσεως, της ζυμώσεως και του σωστού ψησίματος αποτελούν τις προσπάθειες του αρχαίου ανθρώπου να συνδυάσει το εύπεπτο με το νόστιμο και το υγιεινό.

Τα παρεξηγημένα δημητριακά ολικής αλέσεως-πιτυρούχα όπως το σιτάρι, το κριθάρι, η σίκαλη, η βρώμη, το καλαμπόκι, ο αμάρανθος (ο ιερός καρπός των Τολτέκων, των Μάγιας και των Ίνκας), το ρύζι, που απετέλεσε για πολλές χιλιετίες την διατροφική βάση των πολιτισμών της Ανατολικής Ασίας και τα παράγωγά τους μούσλι, ψωμί, πίττες, ζυμαρικά, γλυκίσματα, πρέπει ν’ αντικαταστήσουν τα επικίνδυνα για την δημόσια υγεία λευκά και χημικώς επεξεργασμένα δημητριακά και ν’ αποτελέσουν ξανά την θεμελιακή τροφή του σύγχρονου ανθρώπου.

Το κεχρί είναι ένα είδος δημητριακού πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ οι πρωτεΐνες του περιέχουν όλα τ’ αμινοξέα. Ο Πυθαγόρας το πρότεινε στους μαθητές του ως την ιδανική τροφή: «θεωρούσε ότι το κεχρί ήταν το καταλληλότερο είδος για την τροφή τους» (Ιάμβλιχος «Περί Πυθαγορικού Βίου» παρ. 106). Τα δημητριακά περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες και πρωτεΐνες υψηλής ποιότητος (12%-14% τα δημητριακά, 16% το ρύζι και 18% το κεχρί), ελάχιστα αλλά ωφέλιμα λιπίδια και άφθονες φυτικές ίνες, ενώ είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Οι σύγχρονες πρωτεϊνικές δίαιτες (Δίαιτα Άτκινς, Διατροφική Ζώνη, Δίαιτα των Τύπων του Αίματος κ.α.) τα έχουν εξοβελίσει απ’ τα διαιτολόγια των ανθρώπων ως παχυντικά, ανεπαρκή και επικίνδυνα για την υγεία. Όμως τ’ αποτελέσματα των «διαιτολογίων της μόδας» είναι τραγικά, αφού έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα παχυσαρκίας και νοσηρότητας στον Δυτικό κυρίως κόσμο.
Τα όσπρια είναι άλλη μία σπουδαία μα και παρεξηγημένη κατηγορία τροφών, που ξανακερδίζει το χαμένο έδαφος ανάμεσα στα σύγχρονα διαιτολόγια. Τα όσπρια (οι φακές, η φάβα, τα φασόλια, τα ρεβίθια) είναι τροφές πλούσιες σε φυτικές πρωτεΐνες, σύνθετους υδατάνθρακες υψηλής ποιότητας, άφθονες φυτικές ίνες και λίγα ωφέλιμα λιπαρά. Περιέχουν πολλών ειδών βιταμίνες (ακόμη και την Β12), τα ιχνοστοιχεία και τα πολλά μεταλλικά άλατα που ζητά ο ανθρώπινος οργανισμός. Απ’ τα όσπρια λείπουν δύο βασικά αμινοξέα, για ν’ απορροφηθεί ολοκληρωτικά η πρωτεΐνη τους απ’ τον οργανισμό. Όμως, αν συνδυαστούν στο γεύμα με κάποιο δημητριακό (ρύζι ολικής, καλαμπόκι, ψωμί ολικής), μετατρέπονται σε ένα σπουδαίο και ολοκληρωμένο γεύμα. Τα όσπρια κατατάσσονται στις θεραπευτικές τροφές, αφού η κατανάλωσή τους μειώνει την χοληστερίνη στο αίμα και, πιθανόν, προστατεύει απ’ τον καρκίνο, την καρδιά και το κυκλοφορικό, βοηθά τους διαβητικούς στην μείωση των επιπέδων των σακχάρων στο αίμα τους, επιβραδύνει την γήρανση κ.α.
Οι ξηροί καρποί είναι η πιο παρεξηγημένη τροφή απ’ όλες τις φυτικές τροφές. Όλοι σήμερα υποστηρίζουμε, ότι οι θαυματουργοί αυτοί καρποί παχαίνουν, γι’ αυτό δεν πρέπει να τους τρώμε. Κατ’ αυτόν τον τρόπο απουσιάζουν απ’ όλα τα σύγχρονα διαιτολόγια. Οι πρόγονοί μας είχαν τους ξηρούς καρπούς ως βασική τους τροφή. Στην «Πολιτεία» ο Πλάτων θεωρεί τα καρύδια και τ’ αμύγδαλα ως βάση της τροφής των πολιτών της ιδανικής πολιτείας. Οι ξηροί καρποί αποτελούσαν βασική τροφή των φιλοσόφων. Εκτός των σπουδαίων συστατικών τους (πρωτεΐνες-υδατάνθρακες υψηλής ποιότητος και όλες σχεδόν τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα) περιέχουν και τα λεγόμενα ωφέλιμα αντιγηραντικά λιπίδια Ω3-Ω6.
Τα αμύγδαλα περιέχουν 50% περισσότερο ασβέστιο απ’ όλα τα είδη γαλακτοκομικών προϊόντων και 200% περισσότερο σίδηρο απ’ ό,τι τα κρεατικά. Είναι επίσης πλούσια σε ψευδάργυρο, σελήνιο και κάλλιο. Το αμυγδαλόγαλα είναι ένα πολύ θρεπτικό και εύπεπτο φυτικό γάλα, που περιέχει 50% περισσότερο ασβέστιο απ’ τα ζωικά γάλατα με μεγαλύτερη απορρόφηση και καθόλου τοξίνες. Παρομοίως συμβαίνει και με τα καρύδια, φουντούκια, φιστίκια (κάσιους, βραζιλιάνικα, Αιγίνης, αφρικάνικα). Οι ξηροί καρποί πρέπει να τρώγονται ωμοί με φρούτα φρέσκα η ξερά, με σαλάτα η με δημητριακά (μούσλι) και όχι ψημένοι, αλατισμένοι συνοδεία αλκοολούχων ποτών η μετά το γεύμα.
«Οι τροφές πρέπει να παρασκευάζονται με σουσάμι, με σπόρους κι άλλους παρόμοιους καρπούς. Αν κι αυτές οι τροφές είναι λιπαρές, δεν πειράζει, διότι μπορεί κανείς να χορτάσει τρώγοντας λίγο.» («Περί Διαίτης Υγιεινής», παρ. 4.)
Οι σπόροι αλεσμένοι και μη (κολοκυθόσπορος, λιναρόσπορος, ηλιόσπορος, σουσάμι, άλφα-άλφα κ.α.) είναι οι πιο άγνωστες και ξεχασμένες τροφές του σύγχρονου διαιτολογίου μας. Όπως μας λέει κι ο Ιπποκράτης, δεν παχαίνουν, διότι δεν μπορούμε να φάμε πολλούς. Περιέχουν σε άφθονες ποσότητες τ’ απαραίτητα για τον οργανισμό Ω3-Ω6 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και κάποιες ωφέλιμες ουσίες, που λέγονται λιγνίνες και που μπορούν ακόμη και να αναστείλουν διάφορες βαριές εκφυλιστικές αρρώστιες, όπως ο καρκίνος, τα εγκεφαλικά και οι καρδιοπάθειες. Είναι πλούσιοι σε βιταμίνες A, C, D, K, E, όλο το σύμπλεγμα των Β και την Β12, καθώς και όλα τα μεταλλικά στοιχεία. Είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες (30%-35%), χλωροφύλλη, άλφα και βήτα καροτίνη, βιοφλαβονοειδή, τρυπτοφάνη, ισοφλαβόνες, αλκαλοειδή και στερόλες.
Οι ουσίες αυτές είναι τόσο απαραίτητες στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού, όσο και το νερό που πίνουμε. Ειδική μνεία θα πρέπει να κάνουμε στο ταχίνι ολικής αλέσεως και στο παστέλι, που αποτελούσαν απ’ την αρχαιότητα την βασική τροφή των Ελλήνων και Ρωμαίων πολεμιστών, των αθλητών και των ολυμπιονικών. Το ταχίνι ολικής με μέλι αλειμμένο σε ψωμί ολικής με λίγες σταφίδες και κανέλλα αποτελούν ένα τέλειο και νόστιμο πρωινό γεύμα. Το παστέλι σε διάφορες τελετές (γάμους, ονοματοθεσίες) αποτελούσε το σύμβολο της γονιμότητας.
Η ελιά και το ελαιόλαδο
«Η τροφή δεν είναι τροφή, αν δεν έχει την δύναμή της. Ό,τι δεν είναι τροφή γίνεται τροφή, αν μπορεί να θρέψη.» (Ιπποκράτης, «Περί Τροφής», παρ. 21.)
Η ελαία κατά την Αρχαιότητα αποτελούσε το ιερό δένδρο της θεάς Αθηνάς και σύμβολο θριάμβου, σοφίας, αφθονίας και υγείας, ενώ ο «κλάδος ελαίας» αποτελούσε το ιερό σύμβολο της ειρήνης. Ένα πανάρχαιο ιερό δένδρο ελαίας τεραστίων διαστάσεων δέσποζε μπροστά απ’ τον ναό της Ακροπόλεως. Όποιος έκοβε δένδρο ελιάς τιμωρούνταν με βαριές ποινές απ’ τους νόμους όλων των ελληνικών πόλεων.
Ο καρπός της ελαίας, η ελιά και ο «χρυσός» χυμός του, το ελαιόλαδο, αποτελούν δύο απ’ τις καλύτερες τροφές που μπορεί να τρώει ο άνθρωπος. Περιέχει σε μεγάλες ποσότητες βιταμίνη Α, Ε, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, σελήνιο, χαλκό, φώσφορο, κάλλιο, νάτριο, διάφορες πολυφαινόλες και πολλά ακόμη ιχνοστοιχεία. Το ελαιόλαδο παρουσιάζει αντιγηραντική και θεραπευτική δράση σε πολλών ειδών ασθένειες.
Πολλές μυθολογικές εκδοχές υπάρχουν για την προέλευση της ελιάς στον ελλαδικό χώρο. Έτσι αντιλαμβανόμαστε τη σημασία του δέντρου της ελιάς για τον αρχαίο κόσμο. Ο πολιτισμός που δημιούργησε είναι συνδεδεμένος με τη γεωργία και την παραγωγή αγαθών, όπως το λάδι, το σιτάρι, το κριθάρι και το κρασί. Οι άνθρωποι της εποχής εκείνης, για να εξηγήσουν την παραγωγή όλων αυτών των σημαντικών προϊόντων πίστευαν ότι προέρχονται από τους θεούς, οι οποίοι διαφύλατταν την ευφορία και τη γονιμότητα της γης. Οι θεοί, για να βοηθήσουν τους ανθρώπους τους στέλνουν τις «θεσμοφόρους» θεότητες, οι οποίες δωρίζουν την καλλιέργεια των καρπών και τη θέσπιση των νόμων. Στο δύσκολο αυτό έργο τους οι θεοί, ως ευρέτες αγαθών και πολιτισμού βοηθούνται από μυθικούς ήρωες, ημίθεους όπως ο Ηρακλής, ο Προμηθέας και ο Αρισταίος. Στην αγγειογραφία ο μυθικός βασιλιάς της Αθήνας Κέκροπας, που ήταν μισός άνθρωπος και μισός φίδι και η Αθηνά μπροστά στην ελιά που φύτεψε στο βράχο της Ακρόπολης.
Φρούτα και λαχανικά φρέσκα και αποξηραμένα
«Η τροφή για τους νέους πρέπει να είναι εν μέρει επεξεργασμένη, μεταβεβλημένη για τους γέροντες και γι’ αυτούς που βρίσκονται στην ακμή της ηλικίας τους αμετάβλητη» (Ιπποκράτης, «Περί Τροφής», παρ. 41).
Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι η πιο απαραίτητη τροφή για τον άνθρωπο, διότι, εκτός των σπουδαίων συστατικών που περιέχουν, επειδή τρώγονται ωμά έχουν την τόσο απαραίτητη σε όλους μας ζωτική ενέργεια. Αν θα έπρεπε να διαλέξουμε τα δύο κορυφαία λαχανικά, που βοηθούν περισσότερο απ’ τα υπόλοιπα στην μακροζωία, αυτά είναι το σκόρδο και το κρεμμύδι. Κατά γενική ομολογία των επιστημόνων του πλανήτη τα δύο αυτά συγγενή είδη βολβών είναι σίγουρα μέσα στις δέκα πολυτιμότερες τροφές απ’ όλες όσες υπάρχουν. Όλοι οι αρχαίοι λαοί γνώριζαν τις θεραπευτικές και ζωογονητικές ιδιότητες των δύο θαυματουργών αυτών τροφών.

Τα σκόρδα και τα κρεμμύδια εξισορροπούν την πίεση του αίματος, αραιώνουν το αίμα με την διάλυση των θρόμβων, κατεβάζουν την «κακή» LDL χοληστερίνη, βοηθούν την πέψη και τις παθήσεις του στομάχου, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και εξουδετερώνουν τα μικρόβια και τους μικροοργανισμούς ενεργώντας ως αντιβιοτικά. Το σκόρδο εκτός των βιταμινών B, E και A περιέχει ένα αμινοξύ που λέγεται αλλιίνη, που, όταν καταναλωθεί, παράγει ένα ένζυμο, την αλλικίνη. Η αλλικίνη για κάποιους γιατρούς είναι ισοδύναμη με την πενικιλίνη (αλλά χωρίς τις παρενέργειές της) και μπορεί να εξουδετερώσει τουλάχιστον 23 διαφορετικά είδη βακτηριδίων, 60 τύπους μυκήτων, την γάγγραινα, πολλά είδη λοιμώξεων και επιδημικών ασθενειών (τύφου, χολέρας). Ο Πλίνιος αναφέρει 28 περίπου ασθένειες, που θεραπεύονταν με την τακτική λήψη κρεμμυδιών. Είναι πολύ πλούσια σε πυρίτιο, φώσφορο, ιώδιο, ασβέστιο, θείο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο. Η χρήση τους ανακουφίζει τον διαβήτη, τις λοιμώξεις, τις λεμφικές παθήσεις, τον καρκίνο, την λευχαιμία κ.α.
Ως οι σύγχρονοι βασιλείς των ελληνικών φρούτων θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν τα σταφύλια, τα σύκα, τα ρόδια και τα μήλα. Εδώ θα πρέπει να υπογραμμίσουμε την άριστη διατροφική αξία και των υπολοίπων μεσογειακών φρούτων. Η φρουτοθεραπεία και ειδικώς η σταφυλοθεραπεία αποτελούσαν βασική μέθοδο της Φυσιοθεραπευτικής, που χρησιμοποιούσαν οι Ασκληπιάδες ιατροί, μέθοδο που ασκείται και σήμερα απ’ την σύγχρονη Φυσιοθεραπευτική (Naturopathy). Άνθρωπος που δεν τρώει καθόλου ωμά φρούτα και λαχανικά αποκτά σοβαρά προβλήματα υγείας. Η έννοια της Υγείας έχει άμεσα συσχετισθεί με τις δύο αυτές κατηγορίες τροφών.

Τα ξεχασμένα ξερά φρούτα και λαχανικά (ξερά σύκα, ξερά δαμάσκηνα, ξεροί χουρμάδες, σταφίδες, λιαστές ντομάτες, αποξηραμένα μανιτάρια κ.α.) αποτελούν μεγάλες πηγές μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Τα ξερά φρούτα είναι ένα πρώτης ποιότητος γλυκό για όλες τις ώρες της ημέρας, που δεν παχαίνει, τονώνει και μας γεμίζει δύναμη και ενεργητικότητα. Τα φρούτα πρέπει να τρώγονται πριν απ’ τα γεύματα (μισή με μία ώρα) η μεταξύ των γευμάτων και όχι μετά τα γεύματα
Τ’ αποξηραμένα θαλάσσια φύκια (kobi, miso) και άλλα, που μπορούμε να προσθέτουμε στα γεύματά μας, είναι μία πρώτης τάξεως θεραπευτική τροφή, που συστήνεται από όλους τους σύγχρονους φυσιοθεραπευτές και διαιτολόγους. Περιέχουν πολλές αντιοξειδωτικές και βιοφλαβονοειδείς ουσίες, που προστατεύουν απ’ την γήρανση και τον εκφυλισμό του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες.

Τα φύτρα από φρεσκοφυτεμένους σπόρους δημητριακών και οσπρίων (σιταρόχορτο, χόρτο φαγόπυρου, βρώμης, κριθαριού, φασολιού, φακής κ.α.) είναι μία σπουδαία τροφή, τελείως άγνωστη σχεδόν σε όλους τους ανθρώπους. Αποτελούν μία διατροφική πανάκεια, διότι περιέχουν την τόσο απαραίτητη ζωτική ενέργεια, διότι τρώγονται ωμά, όλα τ’ απαραίτητα αμινοξέα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία αλλά και πολλές ακόμη άγνωστες ουσίες, που δεν ξέρουμε την δράση τους. Τα φύτρα είναι τα νεογέννητα, τα «μωρά» των φυτών, που είναι γεμάτα από σφρίγος και ζωτικότητα.

Η δρ Ανν Γουίγκμορ το 1963 στην Βοστώνη των Η.Π.Α. ίδρυσε το Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Υγείας, έναν φιλανθρωπικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό και κέντρο μελετών, που χρησιμοποιεί τις ζωντανές τροφές, τα φύτρα και τον χυμό τους για την αποκατάσταση της σωματικής υγείας. Είναι αμέτρητα τα άτομα που φοίτησαν και θεραπεύτηκαν εκεί. Η Ανν Γουίγκμορ τιμήθηκε με έπαινο Νόμπελ απ’ την σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών το 1971, το ανώτατο παράσημο του Χρυσού Φοίνικα απ’ την ολλανδική Ακαδημία Επιστημών το 1978 και το 1979 με το βραβείο για την «Νίκη Κατά (αρκετών περιπτώσεων) του Καρκίνου» απ’ το Arlin J. Brown Information Center για τις πολλές ζωές που έσωσε. Στο βιβλίο της «Γίνε γιατρός του εαυτού σου», που σημείωσε παγκόσμια επιτυχία, εξηγεί την θεραπευτική δράση των φύτρων και των χυμών τους.
Θεραπευτικές γλυκαντικές ουσίες και φυσικά ελιξήρια
«Η τροφή μπορεί ν’ αποτελέσει φάρμακον άριστον, όμως η τροφή μπορεί ν’ αποτελέσει και φάρμακο χείριστο, η τροφή είναι χειρίστη η αρίστη ανάλογα με την περίσταση.» («Περί Τροφής», παρ. 19.)
Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε ανάγκη από την παροχή γλυκού στην διατροφή μας. Όμως όλοι ξέρουμε ότι οι χημικά επεξεργασμένες γλυκαντικές ουσίες όπως η λευκή ζάχαρη, η γλυκόζη, η φρουκτόζη, η ασπαρτάμη και άλλες μας παχαίνουν και καταστρέφουν σταδιακά την υγεία μας. Όμως οι περισσότεροι δεν ξέρουμε ότι η μαύρη ζάχαρη, η μαύρη μελάσα, το σιρόπι αλόης, το πετιμέζι, η σταφιδίνη, το αγνό μέλι, το σιρόπι σφενδάμου και μερικές ακόμη φυσικές ακατέργαστες γλυκαντικές ουσίες, εκτός του ότι δεν παχαίνουν, όταν καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες, μπορούν να θρέψουν και να θεραπεύσουν τον οργανισμό μας. Οι φυσικές αυτές ουσίες είναι πολύ πλούσιες σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μεταλλικά άλατα. Συγκεκριμένα δύο κουταλιές μαύρης μελάσας περιέχουν 280 ml ασβέστιο, σίδηρο 10 ml, χαλκό 14 ml και κάλιο 1170 ml, τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες A, C, Ε και όλες απ’ το σύμπλεγμα Β (εκτός της θειμίνης). Το μέλι περιέχει βιταμίνες Β1, Β2, Β12, Α, C, Ε, Κ και 11 μεταλλικά άλατα, βοηθά στην δυσκοιλιότητα, την νοητική κόπωση, τα εκζέματα, τις μολύνσεις κ.α. Μπορούμε με μέτρο να χρησιμοποιούμε τις γλυκές αυτές φυσικές ουσίες σε γλυκές πίττες ολικής αλέσεως (κέικ), στο μούσλι, στα ροφήματά μας η όπου αλλού θέλουμε.

Η μαγιά της μπύρας είναι ένα πρώτης τάξεως φυσικό συμπλήρωμα διατροφής. Περιέχει πολύ μεγάλες ποσότητες σιδήρου και άλλων μεταλλικών στοιχείων καθώς και όλες τις βιταμίνες της σειράς Β. Η δράση της είναι αντιοξειδωτική και αντιγηραντική.

Το κακτοειδές φυτό αλόη και τα προϊόντα της αποτελούν άλλο ένα κορυφαίο συμπλήρωμα διατροφής. Από τα 350 περίπου διαφορετικά είδη η αλόη Arborescens είναι η πλέον γνωστή στην αγορά για τις ευεργετικές ιδιότητές της σε πληθώρα εκφυλιστικών ασθενειών λόγω της ενισχυμένης συνθέσεώς της σε σπάνια ιχνοστοιχεία όπως η υδροξυανθρακινόνη (aloe-emodin), η οποία παρουσιάζει αντιβακτηριακή και αντιογκολογική δράση.
Ψάρια, η ζωική αβλαβής τροφή
«Όλες οι αιτίες των ασθενειών ανάγονται ουσιαστικώς σε μία: οι πιο βαριές τροφές βλάπτουν επιφανέστατα τον άνθρωπο με τον χειρότερο τρόπο είτε είναι άρρωστος είτε είναι υγιής.» («Περί Αρχαίης Ιητρικής», παρ. 6.)
Η φυλή της νήσου Οκινάουα στην Ιαπωνία είναι η δεύτερη πιο μακρόβια φυλή μετά τους χορτοφάγους Χάνζα των Ιμαλαΐων. Ένας απ’ τους λόγους της μακροζωίας τους είναι και η παραδοσιακή ψαροφαγία τους, ενώ και αυτοί τρώνε ελάχιστα κρέατα και καθόλου γαλακτοκομικά. Τα ψάρια είναι η καλύτερη ποιοτικώς ζωική τροφή. Περιέχουν υψηλής ποιότητος πρωτεΐνες 25% περίπου και τα τόσο σπουδαία Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα και αρκετά μεταλλικά στοιχεία όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ιώδιο, κάλιο, νάτριο, φθόριο και μαγγάνιο. Είναι εύπεπτα και σε συνδυασμό με ωμή σαλάτα η ατμόβραστα χορταρικά-λαχανικά αποτελούν ένα τέλειο δυναμωτικό γεύμα. Είναι η καλύτερη εκλογή ανάμεσα στα ζωικά προϊόντα. Να αποφεύγετε τα ψάρια ιχθυοτροφείου, διότι μεγαλώνουν με φάρμακα και παρά φύση τροφές. Όμως ακόμα πιο επικίνδυνα είναι τα μεγάλα ψάρια του βυθού, που τρώνε τροφή από τον πάτο της θάλασσας. Σε πολλές θαλάσσιες περιοχές της γης η επιφάνεια του βυθού είναι μολυσμένη από βαρέα μέταλλα και κυρίως από υδράργυρο, τα οποία κατακάθονται στο πάνω στρώμα της επιφάνειας του βυθού. Πολλοί άνθρωποι σήμερα έχουν υποστεί μόλυνση από βαρέα μέταλλα απ’ τα ψάρια αυτά.

Η ανθρωπότητα, λόγω της παραπληροφόρησης και της πλύσης εγκεφάλου, που της γίνεται μέσω των Μ.Μ.Ε. και των συμφερόντων διαφόρων διατροφικών βιομηχανικών μονάδων, καταναλώνει άχρηστες επεξεργασμένες τροφές, πολλά ζωικά, κεκορεσμένα λιπαρά και άφθονα χημικά (αντιβιοτικά, ορμόνες, συντηρητικά, χρωστικές κ.α.) με αποτέλεσμα την ολίσθηση προς την πρόωρη γήρανση και την νοσηρότητα.

Ας αποφεύγουμε, όσο γίνεται, τα συσκευασμένα και κακώς επεξεργασμένα τρόφιμα-σκουπίδια, που είναι γεμάτα από επικίνδυνες χημικές ουσίες. Η υγιεινή διατροφή αποτελεί ένα φυσικό και ισχυρό θεραπευτικό μέσο, όμως θα πρέπει απαραιτήτως να γνωρίζουμε ότι: « (…) μόνη της η τροφή δεν αρκεί, για να συντηρήσει τον άνθρωπο σε καλή υγεία, αν δεν την συνδυάσει ο καθένας με την γυμναστική. Η τροφή και η άσκηση επειδή έχουν αντίθετες ιδιότητες, συμβάλλουν αμοιβαία στην διατήρηση της υγείας» (Ιπποκράτης, «Περί Διαίτης», παρ. 2).
www.promitheasblog.com

ΥΓ: Με ένα τεστ βιοσυντονισμού μπορείτε να δείτε άμεσα όσα παράσιτα υπάρχουν στον οργανισμό σας και ευθύνονται για πολλές ασθένειες
Αν ενδιαφέρεστε μπορείτε να έρχεστε σε επικοινωνία μαζί μας:
Τηλ. για ραντεβού: 6978580186
& στο e-mail: biozaxaraki@gmail.com
Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε