Το ενδοκρινικό σύστημα

Το ενδοκρινικό σύστημα αφορά μόνο τις ορμόνες. Μέχρι στιγμής οι αδένες που έχουμε περάσει, όπως το ήπαρ, το πάγκρεας κ.λπ., έχουν όλα αγωγούς που οδηγούν σε ανοίγματα . Οι ενδοκρινικοί αδένες δεν έχουν αγωγούς και έχουν μια εντελώς διαφορετική διαδικασία. Αυτή η συλλογή μικρών αρτηριών αδένων εκκρίνει αγγελιαφόρα μόρια που ονομάζονται ορμόνες απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος. Αποβάλλοντας τις ορμόνες κατευθείαν στην κυκλοφορία του αίματος, θα μπορούσαν απλώς να κυκλοφορήσουν σε όλο το καρδιαγγειακό σύστημα και να καταλήξουν σε ένα όργανο-στόχο . Αυτή η συγκεκριμένη ορμόνη θα ψάξει για υποδοχείς σε κάποιο συγκεκριμένο όργανο και θα ενεργήσει επάνω στο όργανο αυτό για να προκαλέσει μια φυσιολογική αντίδραση. Έτσι, οι ορμόνες πρόκειται να λειτουργήσουν σε αυτό το επίπεδο της κατανόησης σας.
σημείωση: Αυτή η ιδέα ότι έχουμε ειδικά αδένες αφιερωμένους σε εκκριτικές ορμόνες είναι μια παλιά προοπτική. Σήμερα οι ερευνητές συνειδητοποιούν ότι ολόκληρη η ιδέα ενός ενδοκρινικού-ειδικού αδένα δεν είναι ακριβής επειδή κάθε όργανο στο σώμα σας εκκρίνει ορμόνες. Κάθε κύτταρο στο σώμα εκκρίνει ορμόνες. Αυτό περιλαμβάνει τα οστά, το δέρμα, κτλ. Γνωρίζουμε πολλά για την υγεία, αλλά τίποτα σχεδόν όσο δεν έχουμε ακόμα να μάθουμε.
Αυτά είναι τα κύρια ενδοκρινολογικά όργανα σας. Έχουμε ήδη μιλήσει για τον επίφυτο αδένα, τον υποθάλαμο, και αναφέρθηκε επίσης στην υπόφυση . Δεν μπήκαμε λεπτομερώς στην αδένα της υπόφυσης αλλά θα το κάνουμε. Έχουμε ακούσει για τον θυρεοειδή αδένα. Θύμος, θα μιλήσουμε γι 'αυτό σε λίγο. Οι επινεφρίδιοι, έχουμε ακούσει για εκείνους πριν, όταν μιλήσαμε για την παρασυμπαθητική διαίρεση του ANS . Μιλήσαμε για το πάγκρεας και την εξωκρινή λειτουργία του (μέρος της πέψης). Έχουμε ήδη μιλήσει για τις ωοθήκες και τους όρχεις στο αναπαραγωγικό σύστημα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι ιδανικό να διαρκέσει το ενδοκρινικό σύστημα τελευταίο.
Η υπόφυση
Προγενέστερος λοβός της υπόφυσης
Η υπόφυση θα μπορούσε να παράγει περισσότερα από 7, αλλά γνωρίζουμε τουλάχιστον τα εξής:
Η αυξητική ορμόνηδιεγείρει την ανάπτυξη ολόκληρου του σώματος αλλά κυρίως εκείνες τις επιφυσιακές πλάκες (που βρίσκονται στα άκρα των μακριών οστών σε ένα παιδί ήταν εκείνες οι πλάκες / λωρίδες που έγιναν από χόνδρο και αυτό ήταν όπου θα μπορούσατε να κάνετε το οστό μακρύτερο.Ο χόνδρος θα αυξηθεί, να τρώγεται μακριά και να αντικαθίσταται με οστά και να επαναλαμβάνεται.) Έτσι, η υπόφυση εκκρίνει την ορμόνη ανάπτυξης που πηγαίνει στις πλάκες για να αναπτυχθεί και στη συνέχεια ξαφνικά χρειάζεστε μια νέα ντουλάπα
Η ορμόνη διέγερσηςτου θυρεοειδούς σηματοδοτεί τον θυρεοειδή να παράγει θυρεοειδή ορμόνη.
Αδρενοκορτικοτροπική ορμόνη(Adreno ακούγεται σαν επινεφρίδια, cortico ακούγεται σαν φλοιός, -τρόπιο σημαίνει ότι έχει μια συγγένεια για / να προσελκύονται) έτσι είναι μια ορμόνη που διεγείρει το φλοιό των επινεφριδίων για να το πάρει για να εκκρίνει τα κορτικοστεροειδή.
Ορμόνη που διεγείρει τα μελανοκύτταρα.
Έχουμε ήδη ακούσει μελανοκύτταρα σε σχέση με το δέρμα.
Αυτό διεγείρει αυτά τα μελανοκύτταρα, αλλά στις μελέτες αυτή η ορμόνη δεν διεγείρει σημαντικά την παραγωγή μελανίνης ειδικά για τον άνθρωπο, αλλά σε άλλα ζώα που κάνει.
Το παράδοξο αυτό καταστέλλει την όρεξή σας και αυξάνει τη σεξουαλική διέγερση.
Οι γοναδοτροπίνες
(ήχοι όπως γοναδοί, επομένως είναι σε ό, τι αφορά τους όρχεις και τις ωοθήκες και η «κηλίδα» σημαίνει να προσελκύονται, έτσι ώστε αυτές οι ορμόνες πρόκειται να πουν στα γοναδικά να πουν κάτι.) Αυτές είναι οι ορμόνες που διεγείρουν τα θυλάκια και οι ωχρινοτρόποι ορμόνες την ωρίμανση των σεξουαλικών κυττάρων (σπέρματα ή αυγά) και εκκρίνουν τις σεξουαλικές ορμόνες (τεστοστερόνη ή οιστρογόνο / προγεστερόνη).
Η προλακτίνη διεγείρει την παραγωγή γάλακτος.
Ο υποθάλαμος που ελέγχει την υπόφυση πρόκειται να εκκρίνει τις ορμόνες απελευθέρωσης έτσι ώστε να μπορεί να πάρει τον πρόσθιο λοβό της υπόφυσης για να απελευθερώσει τα πράγματα. Ή θα μπορούσε να εκκρίνει ανασταλτικές ορμόνες για να απενεργοποιήσει την έκκριση των ορμονών του πρόσθιου λοβού.
Ο οπίσθιος λοβός του αδένα της γρίπης
Ο οπίσθιος λοβός της φλεγμονής είναι στην πραγματικότητα μια προέκταση του εγκεφαλικού ιστού που περιέχει τους νευράξονες που αποθηκεύουν και απελευθερώνουν τις ορμόνες που παράγονται στον υποθάλαμο και έχει μια πολύ διαφορετική δομή από τον πρόσθιο λοβό ακόμα και αν θεωρείται ξεχωριστό όργανο. Από αυτά τα νευρώνες απελευθερώνονται αντιδιουρητικές ορμόνες (το διουρητικό είναι για να απαλλαγούμε από το νερό, το οποίο οι νεφροί πρόκειται να κάνουν) που δρουν στους νεφρούς για να κρατήσουν το νερό. Το οξυτοκίνη παίρνει λείο μυ για να συστέλλεται στη μήτρα. Πιο συγκεκριμένα, αυτές οι συστολές της μήτρας συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του τοκετού και μετά τη γέννηση αυτή η ορμόνη λέει στον ιστό του μαστού να εκβάλλει το γάλα σε αυτές τις γαλακτοφόρες ιγμορίδες.
Θυρεοειδής αδένας
Δεν είναι πάρα πολύ εδώ όσον αφορά την ανατομία πηγαίνει. Ο χόνδρος του θυρεοειδούς βρίσκεται ακριβώς μπροστά από τον αδένα. Έχουμε ένα δεξιό και αριστερό πλευρικό λοβό. Ο ισθμός είναι η σύνδεση των δύο λοβών στη μέση. Θα μπορούσατε να δείτε τη σχέση με την αορτή και πόσο κοντά τρέχουν.
Ο θυρεοειδής είναι ένα μεγάλο βαρύ, φυσιολογικό θέμα, καθώς οι περισσότεροι ενδοκρινικοί αδένες είναι, οπότε ας το δούμε λίγο.
Τα θυλακοειδή κύτταρα παράγουν την πραγματική θυρεοειδή ορμόνη (γνωστή και ως Τ3 και Τ4). Όλοι έχουμε ακούσει για το ιώδιο πριν, έτσι; Αυτή η θυρεοειδική ορμόνη φέρει ιώδιο σε αυτήν και είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση του βασικού μεταβολικού σας ρυθμού.
Τα παραθυλακιακά κύτταρα (παρά νόημα δίπλα) θα παράγουν καλσιτονίνη που σχετίζεται με το ασβέστιο. Αυτό μειώνει τα επίπεδα ασβεστίου στο σώμα σας ενεργώντας στους νεφρούς. Το ασβέστιο συμβαίνει να είναι ένα από τα ιόντα που μπορεί να απελευθερώσει το νεφρό στο σώμα ή να το διατηρήσει για να πάει στο μητρικό σύστημα. Χρειαζόμαστε ασβέστιο για τον ιστό των οστών και για τη συστολή των καρδιακών μυών.
Οι παραθυρεοειδείς αδένες
Παρακάτω: Αν γυρίσουμε τη δομή λαιμό γύρω και να κοιτάξουμε από την πίσω, θα δούμε το larnygo φάρυγγα , το οποίο βρίσκεται πίσω από το λάρυγγα . Έτσι, όταν ψάχνουμε για τον θυρεοειδή αδένα σε αυτή την οπίσθια όψη, βλέπουμε τους δύο πλευρικούς λοβούς του με τον φάρυγγα στην κορυφή. Στο πίσω μέρος αυτών των λοβών έχουμε αυτούς τους μικροσκοπικούς αδένες που ονομάζονται παραθυρεοειδείς αδένες. Τα κύτταρα του παραθυρεοειδούς πρόκειται να απελευθερώσουν παραθυρεοειδή ορμόνη που βοηθά στην αύξηση της συγκέντρωσης ασβεστίου στο αίμα. Ένας άλλος τύπος κυττάρων που ονομάζεται κύτταρο οξυφίλου , η λειτουργία του οποίου δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, υπάρχει εκεί.
Επινεφρίδια
Μιλήσαμε ήδη για το μυελό των επινεφριδίων, οπότε πρόκειται να μιλήσουμε για τον φλοιό που είναι το εξωτερικό στρώμα. Θυμηθείτε ότι το τμήμα του μυελού είναι μέρος του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και εκκρίνει επινεφρίνη και νορεπινεφρίνη. Ο φλοιός των επινεφριδίων σχηματίζει τον όγκο του αδένα και εκκρίνει τις κορτικοστεροειδείς ορμόνες οι οποίες έχουν σχέση με την ουσία που εκκρίνεται από το μυελό, επειδή κάνουν πολύ παρόμοια πράγματα.
Η αλδοστερόνη τελικά μας δίνει τεστοστερόνη. Η κορτιζόλη και τα ανδρογόνα συμβάλλουν επίσης στην παραγωγή τεστοστερόνης. Αν έχετε τραύμα με απώλεια αίματος που συμβαίνει, τα επινεφρίδια θα πάνε καρύδια για να κρατήσει την καρδιά σας άντληση όταν αισθάνεται την αρτηριακή σας πίεση πέφτει. Αν έχετε λοίμωξη, τα επινεφρίδια θα σας βοηθήσουν να πολεμήσετε με όλη του τη δύναμη. Η νηστεία είναι αρκετά αγχωτική στο σώμα και ο φλοιός των επινεφριδίων σίγουρα θα κλωτσήσει για να κρατήσει τα πάντα αναζωογονημένα. Το άγχος μετακινεί επίσης ολόκληρο το επινεφρίδιο αδένα. Όλες οι ορμόνες επινεφριδίων βοηθούν στην αντιμετώπιση του κινδύνου, της τρομοκρατίας ή του στρες.
Επίφυση
Έχουμε μιλήσει για τον επιζωογονικό αδένα λίγο πριν, όταν μιλήσαμε για τον επιθάλαμο, αλλά εδώ είναι λίγο περισσότερες λεπτομέρειες. Τα επιπεφυκότα εκκρίνουν μελατονίνη, μια ορμόνη που ρυθμίζει τους κιρκαδικούς ρυθμούς. Αυτή η διαδικασία είναι επίσης υπό την επίδραση του υποθαλάμου. Υπάρχουν ιόντα ασβεστίου που βρίσκονται μεταξύ των κυττάρων που είναι γνωστά ως "Pineal sand" (γνωστός και ως corpora arenacea). Επειδή το ασβέστιο είναι ραδιενεργό , ο επίφυλος αδένας χρησιμοποιείται ως ορόσημο για τον εντοπισμό άλλων δομών του εγκεφάλου στις ακτινογραφίες.
Παγκρέας
Το πάγκρεας περιέχει τόσο ενδοκρινή όσο και εξωκρινή κύτταρα. Τα εξωκρινή κύτταρα είναι κύτταρα acinar που εκκρίνουν πεπτικά ένζυμα. Τα ενδοκρινικά κύτταρα του παγκρέατος είναι ξεχωριστές ομάδες κυττάρων, διάσπαρτα σε όλο το πάγκρεας, έτσι δεν είναι σαν να υπάρχει ξεχωριστό τμήμα όπως τα επινεφρίδια με φλοιό και μυελό. Όλα αυτά τα κύτταρα αναμιγνύονται μαζί και τα ενδοκρινικά κύτταρα εντοπίζονται στις νησίδες του παγκρέατος (ή στα νησίδια του Langerhans). Έχουμε περίπου ένα εκατομμύριο από αυτές τις νησίδες και σε αυτά έχουμε κύτταρα άλφα και βήτα κύτταρα.
Τα βήτα κύτταρα εκκρίνουν ινσουλίνη που εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα και λειτουργεί σε όλα τα κύτταρα σας για να επιτρέψει τη γλυκόζη έτσι ώστε τα κύτταρα να τα αφομοιώσουν.
Τα κύτταρα άλφα εκκρίνουν ορμόνη που ονομάζεται γλυκαγόνη, το οποίο σηματοδοτεί το ήπαρ για να απελευθερώσει την αποθήκευση της γλυκόζης με τη μορφή γλυκογόνου (το οποίο είναι απλώς ένα άμυλο · το γλυκογόνο είναι μια δέσμη γλυκοζών κολλημένων μαζί για να κάνει ένα άμυλο) επειδή χρειάζεστε κάποια γλυκόζη για κάτι σαν, αν δεν έχετε φάει για λίγο ή χρειάζεστε μια έκρηξη ενέργειας.
Θύμος
Αυτό βρίσκεται στο στήθος που κάθεται στην κορυφή της τραχείας. Ο θύμος λειτουργεί πολύ περισσότερο κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας και πραγματικά από τη στιγμή που χτυπήσατε 40 έχει αντικατασταθεί πλήρως από λιπώδη ιστό. Οι θυμικές ορμόνες διεγείρουν την ανάπτυξη και την ωρίμανση των Τ-λεμφοκυττάρων , ενός συγκεκριμένου τύπου λευκών αιμοσφαιρίων στο λεμφικό σύστημα. Είστε εκτεθειμένοι στις περισσότερες από τις ασθένειες σας για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας σας και αυτό είναι όταν χτίζετε την ασυλία σας. Έτσι, ο θύμος λειτουργεί άψογα κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, αναπτύσσοντας t-λεμφοκύτταρα, αλλά όταν είστε ενήλικας δεν εκτίθενται σε πάρα πολλά νέα πράγματα. Μπορεί να εκτίθεται σε διαφορετικό στέλεχος από κρύο ή ιό της γρίπης, αλλά γενικά είναι τα περισσότερα από τα ίδια πράγματα μέχρι να χτυπήσετε 40.

Testes και ωοθήκες
Αυτοί οι αδένες βρίσκονται υπό τον έλεγχο της υπόφυσης. Μιλήσαμε για αυτά πριν από το πώς παράγουν σπέρμα και αυγά. Μεταξύ αυτών των κυττάρων που γίνονται τα πραγματικά σεξουαλικά κύτταρα είναι τα ενδιάμεσα κύτταρα (που σημαίνει στο μεταξύ) που είναι υπεύθυνα για την έκκριση των ορμονών για τη σεξουαλική μας ζωή.
Στους όρχεις, τα ενδιάμεσα κύτταρα εκκρίνουν κυρίως τεστοστερόνη, η οποία είναι ένας τύπος ανδρογόνου. Η τεστοστερόνη επηρεάζει τον σχηματισμό σπερματοζωαρίων (σε σπερματοζωάρια) και αναπτύσσει τα δευτερογενή χαρακτηριστικά του φύλου όπως τα δημόσια μαλλιά, τα μασχαλιαία μαλλιά, τα μαλλιά του προσώπου και την ανάπτυξη αυτών των αναπαραγωγικών οργάνων κατά την εφηβεία και τη διατήρησή τους στην ενηλικίωση.
Στις ωοθήκες, τα ενδιάμεσα κύτταρα ονομάζονται θυλακοκύτταρα (κάποια μετατρέπονται σε ωχρό σωμάτιο ) και εκκρίνουν μια διαφορετική εκδοχή ανδρογόνου που ονομάζεται οιστρογόνο και προγεστερόνη. Η προγεστερόνη (P για την προετοιμασία) προετοιμάζει τη μήτρα για εγκυμοσύνη. Το οιστρογόνο κάνει το ίδιο πράγμα με την τεστοστερόνη για το αρσενικό, βοηθά στην παραγωγή ηβικής και μασχαλιαίας τρίχας (χωρίς τρίχες προσώπου), αναπτύσσει και διατηρεί τα σεξουαλικά όργανα.
μετάφραση από antranik.org

Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε !
στο τηλέφωνο : 6978580186
στο e-mail: biozaxaraki@gmail.com