"Πηγές" αλλεργίας μπορούν να παραμονεύουν και στο πιάτο μας, όχι μόνο στο περιβάλλον.
Η αντίδραση του οργανισμού σε κάποια τρόφιμα εκδηλώνονται ως τροφική αλλεργία ή ως δυσανεξία και γίνεται συνήθως άλλοθι για να δικαιολογηθούν τα περιττά κιλά.
Ξεκαθαρίζοντας τη σύγχυση μεταξύ των δύο αυτών προβλημάτων η κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη εξηγεί πως η τροφική αλλεργία είναι αντίδραση του οργανισμού σε αλλεργιογόνες ουσίες των τροφίμων και τα συμπτώματα εκδηλώνονται άμεσα, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις γίνονται απειλητικά για τη ζωή καθώς προκαλείται οίδημα στο λάρυγγα, οπότε δυσκολεύει η αναπνοή.
Πιο αλλεργιογόνες είναι κάποιες πρωτεΐνες του αβγού και του ψαριού και γι αυτό άλλωστε το αβγό και το ψάρι είναι οι τελευταίες τροφές που εντάσσονται στη διατροφή των νηπίων.
Ειδικά το αβγό ευθύνεται για το 40% των κρουσμάτων τροφικής αλλεργίας, και, παρότι ο κόσμος θεωρεί πιο επικίνδυνο τον κρόκο, ισχύει ακριβώς το αντίθετο.
"Το ασπράδι προκαλεί τις περισσότερες αλλεργίες και γι αυτό δίνουμε στα νήπια πρώτα τον κρόκο και μετά το ασπράδι, ξεχωριστά στην αρχή, ώστε αν παρουσιαστεί αλλεργία να εντοπιστεί η προέλευσή της", εξηγεί ο επίκουρος καθηγητής Παιδιατρικής κ.Αντώνης Καττάμης.
Πιο επικίνδυνη πάντως είναι η αλλεργία στα φιστίκια, που ευθύνονται για ένα στα πέντε περιστατικά τροφικής αλλεργίας και μπορεί να μας στείλει στο νοσοκομείο, ενώ ακολουθεί η αλλεργία στο ψάρι και τα θαλασσινά.
Ο συνδυασμός κάποιων τροφών, πχ ψάρι με τυρί, δεν δημιουργεί αλλεργία, όπως πολλοί εσφαλμένα πιστεύουν, ενώ τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα ευθύνονται για την εμφάνιση τροφικών αλλεργιών, κάτι που το γνωρίζουν όσοι τρώνε τακτικά εισαγόμενα προϊόντα καλαμποκιού και σόγια από την Αμερική.
Αλεξία Σβώλου
ΥΓ: Με ένα τεστ βιοσυντονισμού μπορείτε να δείτε άμεσα όλα τα προβλήματα που έχει ο οργανισμό σας και να τα θεραπεύσετε.
Αν ενδιαφέρεστε μπορείτε να έρχεστε σε επικοινωνία μαζί μας:
στο τηλέφωνο : 6978580186
& στο e-mail: biozaxaraki@gmail.com
Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε !
Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε !Παγκόσμια ημέρα επιζώντων του καρκίνου
01 Ιουν 2025 βιοσυντονισμόςΈφηβοι καπνιστές
31 Μαη 2025 βιοσυντονισμόςΠαγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος
31 Μαη 2025 βιοσυντονισμόςΣκλήρυνσης Κατά Πλάκας
30 Μαη 2025 βιοσυντονισμόςΤι να τρώτε για φυσικό καθαρισμό του παχέος εντέρου
29 Μαη 2025 βιοσυντονισμόςΠαγκόσμια Ημέρα για την Υγεία του Πεπτικού Συστήματος
29 Μαη 2025 βιοσυντονισμόςΒασιλικός Πολτός. Ανεκτίμητο δώρο της μέλισσας
28 Μαη 2025 Η ΔΙΑΔΡΟΜΗΗμέρα για την Υγιεινή της Εμμηνόρροιας
28 Μαη 2025 βιοσυντονισμόςΗμέρα Αντιηλιακού
27 Μαη 2025 βιοσυντονισμόςΤο αγγούρι στην υγεία και την ομορφιά
26 Μαη 2025 βιοσυντονισμόςΘυρεοειδής: Πότε και γιατί πρέπει να τον εξετάσετε
25 Μαη 2025 βιοσυντονισμόςΠαγκόσμια Ημέρα για τα νοσήματα του θυρεοειδούς
25 Μαη 2025 βιοσυντονισμός3 δίαιτες που «ξεβουλώνουν» τις αρτηρίες
24 Μαη 2025 βιοσυντονισμόςΑλλεργική ρινίτιδα
23 Μαη 2025 βιοσυντονισμόςΔιεθνής Ημέρα για τον Τερματισμό του Μαιευτικού Συριγγίου
23 Μαη 2025 βιοσυντονισμόςΗμέρα Προεκλαμψίας
22 Μαη 2025 Η ΔΙΑΔΡΟΜΗΑγκινάρα: μια τρυφερή Καρδιά
21 Μαη 2025 βιοσυντονισμόςΤι να ταΐσω το μυαλό μου;
21 Μαη 2025 βιοσυντονισμόςΗμέρα Αυτοάνοσης και Αυτοφλεγμονώδους Αρθρίτιδας
20 Μαη 2025 Η ΔΙΑΔΡΟΜΗΔιεθνής Ημέρα Κλινικών Μελετών
20 Μαη 2025 βιοσυντονισμός