Βότανα, φυτά, και τρόποι παρασκευής φυσικών σκευασμάτων

Η Φύση γνωρίζει τα πάντα!
α τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι ανά τον κόσμο συνειδητοποιούν ότι η απομάκρυνση μας από την φύση και τις ρίζες μας είναι σαν να αποκοπήκαμε από τον ομφάλιο λώρο μας και να χαθήκαμε σε κοινωνίες απρόσωπες, απάνθρωπες και πολλές φορές «τεχνητές». Η διαδικασία αφύπνισης και επανασύνδεσης έχει ήδη ξεκινήσει στο μεγαλύτερο τμήμα του «πολιτισμένου δυτικού κόσμου», με δειλά μεν αλλά σταθερά βήματα.
Ανακαλύπτουμε και πάλι την φύση, την ομορφιά της, την ηρεμία της, την σοφία μέσα στην απλότητά της και αρχίζουμε να μαθαίνουμε από τη αρχή να διαβάζουμε τα κρυμμένα μυστικά της. Μυστικά που κατείχαν όλοι οι μεγάλοι πολιτισμοί της ιστορίας, αλλά ξεχάστηκαν με την πάροδο του χρόνου.
Στο άρθρο που ακολουθεί θα προσπαθήσουμε να σας μεταδώσουμε κάποια μυστικά για την καλλιέργεια των βοτάνων όπως επίσης και τρόπους παρασκευής σκευασμάτων για διάφορες χρήσεις.

Τα φυτά και τα βότανα που υπάρχουν στην φύση  έχουν θεραπευτικές ιδιότητες σε πλήθος προβλημάτων αλλά είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή σε αλλεργικές αντιδράσεις που μπορεί να σας προκαλεί η χρήση κάποιων βοτάνων, ενώ θα πρέπει να θυμάστε ότι δεν συνιστούμε ούτε και προτρέπουμε να υποκαταστήσετε την υφιστάμενη φαρμακευτική αγωγή σας με τα σκευάσματα που αναφέρονται στο άρθρο, γιατί αυτό θα μπορούσε να θέση σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία σας.Και το σημαντικότερο όλων, να προμηθεύεστε φυτά και βότανα από ειδικευμένα καταστήματα, ειδικά εάν δεν είστε γνώστης των συγκεκριμένων φυτών ή βοτάνων.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ, ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα βότανα ή τα φυτά που μπορούμε να καλλιεργήσουμε στον κήπο μας, δεν έχουν τις ίδιες ακριβώς φαρμακευτικές ιδιότητες των αυτοφυών φυτών. Τα αυτοφυή βότανα  επιλέγουν το κλίμα και το έδαφος που τους ταιριάζει, και έτσι μεγιστοποιούν τις ωφέλιμες ιδιότητές τους.
Εάν όμως επιλέξουμε να καλλιεργήσουμε κάποια από τα βότανα ή τα φυτά αυτά στον κήπο μας, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε χημικά λιπάσματα ή φυτοφάρμακα στην καλλιέργειά τους, να μην βρίσκονται κοντά σε αγρούς που ψεκάζονται με λιπάσματα και φυτοφάρμακα, καθώς και να βρίσκονται μακριά από ρυπογόνες βιομηχανίες ή δρόμους με πυκνή κυκλοφορία οχημάτων. Με τον τρόπο αυτό θα αποφύγουμε την αλλοίωσή τους από επικίνδυνα για την υγεία μας χημικά.
Για την συγκομιδή τους, η καλύτερη ώρα τις μέρας είναι το απόγευμα και όταν τα φυτά είναι στεγνά. Αναφορικά με την σωστή χρονική στιγμή, θα λέγαμε ότι:
Τα φύλλα συλλέγονται όταν βγαίνουν νέα, κυρίως την άνοιξη ή το καλοκαίρι,
Τα άνθη όταν ανοίγουν τα μπουμπούκια,
Οι καρποί όταν ωριμάσουν, και
Οι ρίζες το φθινόπωρο, όταν όλα τα ενεργά συστατικά του φυτού μεταφέρονται στις ρίζες.
Τα αρωματικά φυτά και βότανα χάνουν το άρωμα, το χρώμα και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, όταν φυλάσσονται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για τον λόγο αυτό να προμηθεύεστε ή να επεξεργάζεστε μικρές ποσότητες, να τα φυλάσσετε σε ξερό και σκοτεινό μέρος και σε μπουκάλια ή δοχεία καλά κλεισμένα. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να κρατήσουν το άρωμα, την γεύση και τα ενεργά συστατικά τους για αρκετό καιρό.

ΕΓΧΥΜΑΤΑ, ΑΦΕΨΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΒΑΜΜΑΤΑ
Πρόκειται για τους συνηθέστερους τρόπους επεξεργασίας που αφορούν την εσωτερική λήψη.
Το Έγχυμα είναι ο πιο απλός και κατάλληλος τρόπος να πάρουμε τις πολύτιμες ουσίες από τα πιο ευαίσθητα μέρη των βοτάνων ή των αρωματικών φυτών. Η διαδικασία αυτή χρησιμοποιείται για την παρασκευή ροφήματος κυρίως από φύλλα ή άνθη και πίνεται ζεστό ή κρύο.

Παρασκευή εγχύματος:
Τοποθετούμε σε γυάλινο ή κεραμικό ποτήρι τα φύλλα ή τα άνθη του φυτού που επιλέξαμε και ρίχνουμε από πάνω βραστό νερό. Σκεπάζουμε το ποτήρι και το αφήνουμε για λίγη ώρα (20 – 30 λεπτά) για να μας δώσουν το άρωμα και τα ενεργά συστατικά τους. Αφού σουρώσουμε μπορούμε να το καταναλώσουμε ή να φυλάξουμε μέρος του εγχύματος στο ψυγείο, σκεπασμένο για 1 με 2 μέρες το πολύ. Η συνήθης αναλογία είναι 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα φύλα ή άνθη ή 2 κουταλιές του γλυκού φρέσκα, σε ένα φλιτζάνι νερού.
Το Αφέψημα είναι ιδανικό για τα σκληρότερα μέρη του φυτού, όπως είναι οι ρίζες, οι φλούδες ή οι καρποί, γιατί χρειάζονται μια πιο ισχυρή επεξεργασία για να μας δώσουν τα ενεργά συστατικά τους.
Παρασκευή αφεψήματος:
Σε μια κατσαρόλα σιγοβράζουμε για περίπου 15-20 λεπτά 750 γραμμάρια νερού με 2 κουταλιές της σούπας αποξηραμένα ή 4 κουταλιές της σούπας φρέσκα βότανα. Τα αφήνουμε για άλλη μισή ώρα και μετά τα σουρώνουμε. Ότι δεν καταναλώσομε αμέσως μπορούμε να το φυλάξουμε σε σκεπασμένο γυάλινο ή κεραμικό δοχείο στο ψυγείο για 2 το πολύ ημέρες. Πίνετε τόσο ζεστό, όσο και κρύο.
Τα Βάμματα είναι δραστικότερα και ισχυρότερα από τα Εγχύματα και τα Αφεψήματα και έχουν ασύγκριτα μεγαλύτερο χρόνο αποθήκευσης. Το βάμμα παρασκευάζεται ουσιαστικά από το βούτηγμα των βοτάνων σε αλκοολούχο ποτό, με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 30% έως 40% (π.χ. Βότκα, Τζιν ή Ρούμι).
Παρασκευή Βάμματος:
Χρησιμοποιείται 200 γραμμάρια αποξηραμένου ή 300 γραμμάρια φρέσκου βοτάνου και 1 λίτρο αλκοολούχου ποτού.
Ψιλοκόβετε τα βότανα, τα βάζετε σε δοχείο από σκούρο γυαλί και από πάνω ρίχνετε το αλκοολούχο ποτό. Αποθηκεύετε το μπουκάλι ή το γυάλινο σκεύος για 15 μέρες σε σκιερό και δροσερό μέρος. Κάθε 1 με 2 μέρες ανακινείτε το δοχείο.
Στις 15 μέρες σουρώνετε το περιεχόμενο, στύβετε καλά τα βότανα για να πάρετε όλα τα ενεργά συστατικά τους και φυλάσσετε το βάμμα σε σκουρόχρωμο γυάλινο δοχείο για διάστημα έως και 2 χρόνια. Προσοχή όμως, το δοχείο δεν πρέπει να εκτεθεί στο ήλιο, γιατί μπορεί να αλλοιωθούν κάποια συστατικά του βάμματος.
Η δοσολογία που μπορείτε να χρησιμοποιείται, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε ενεργά συστατικά, είναι 1 κουταλάκι του γλυκού σε ένα ποτήρι νερό, για 2 έως το πολύ 3 φορές την μέρα.

ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ
Μην καταναλώνετε φυτά ή βότανα με το ζόρι, εάν η γεύση τους δεν σας ικανοποιεί. Ο ψυχαναγκασμός δεν μπορεί να φέρει ποτέ τα επιθυμητά αποτελέσματα, γιατί ο οργανισμός σας τα πολεμά και εξουδετερώνει τουλάχιστον ένα μέρος της θεραπευτικής δράση τους.
Μην ανακατεύετε πολλά βότανα μαζί, γιατί θέλετε γρήγορα αποτελέσματα και σε πολλά επίπεδα. Τα ενεργά συστατικά τους πολλές φορές αλληλεπιδρούν και εξουδετερώνουν το ένα την δράση του άλλου. Η σοφία βρίσκεται άλλωστε στην απλότητα…Ένα βότανο με καθαρή γεύση αρκεί για να κάνει την δουλειά μας.
Για να μπορέσετε να προσδιορίσετε το φυτό που σας ταιριάζει και θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε κάποιο πρόβλημα θα πρέπει να πειραματιστείτε με τα φυτά ή και συνδυασμούς φυτών που ενδείκνυνται για το συγκεκριμένο πρόβλημα. Άλλωστε οι οργανισμοί διαφέρουν μεταξύ τους και τα ίδια βότανα δεν φέρνουν τα ίδια αποτελέσματα σε διαφορετικά άτομα.
Λάβετε πολύ σοβαρά υπόψη σας τις αντενδείξεις, εάν δεν θέλετε να παρουσιάσετε ανεπιθύμητες παρενέργειες. Άλλωστε μας ενδιαφέρει να βελτιώσουμε την φυσική μας κατάσταση και όχι να θέσουμε σε κίνδυνο της υγεία μας!
Τελευταία αλλά σημαντικότατη συμβουλή μας είναι να αποφύγετε τις υπερβολές! Ποτέ δεν ωφέλησαν κανέναν. Καταναλώνετε 1 με 2 ροφήματα τη μέρα. Θα χρειαστεί λίγος περισσότερος καιρός για να δείτε κάποια αποτελέσματα, δεν ταλαιπωρείτε όμως τον οργανισμό σας με «θεραπείες» σοκ.
Αλίντα Κανάκη www.alindakanaki.gr
Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε !
Μπορείτε να έρχεστε σε επικοινωνία μαζί μας:στο τηλέφωνο : 6978580186
& στο e-mail: biozaxaraki@gmail.com

Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε !
στο τηλέφωνο : 6978580186
στο e-mail: biozaxaraki@gmail.com