Διατροφικές συνήθειες κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας

Τα άτομα τα οποία υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες, παρουσιάζουν σημαντικές διαταραχές στη διατροφή τους με πιο συχνά συμπτώματα τη ναυτία και την απώλεια όρεξης. Για να μειωθούν οι διατροφικές παρενέργειες από τις αντικαρκινικές θεραπείες και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής του ασθενούς, θα πρέπει οι τροφές οι οποίες επιλέγει να ακολουθούν μία συγκεκριμένη διατροφή. Το Wise Up στηρίζει κάθε γυναίκα που παλεύει με τον καρκίνο και συστήνει τις παρακάτω διατροφικές συνήθειες, προκειμένου να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών:
  • Διατηρήστε το σωματικό βάρος και λίπος σε φυσιολογικά επίπεδα (ΔΜΣ = Βάρος (kg)/(ύψος σε μέτρα2)= 18,5-24,99).
  • Καταναλώστε μικρά και συχνά γεύματα. Να προσπαθήσετε να τρώτε 3 κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και 3 ενδιάμεσα μικρότερα ως σνακ.
  • Αποφύγετε τα ροφήματα με πρόσθετη ζάχαρη.
  • Περιορίστε τη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένου κρέατος.
  • Αποφύγετε την κατανάλωση μοσχαριού, χοιρινού και αρνίσιου κρέατος. Καταναλώστε λιγότερο από 500g κόκκινου κρέατος την εβδομάδα.
  • Περιορίστε ή διακόψτε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.
  • Αποφύγετε την κατανάλωση αλμυρών τροφίμων καθώς και εκείνων που συντηρούνται σε αλάτι ή επεξεργάζονται με αλάτι. Η υψηλή περιεκτικότητα αλατιού στις τροφές προκαλεί κατακράτηση υγρών στον οργανισμό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει λιγότερο από 5γρ. αλατιού (1 κουταλάκι του γλυκού) ημερησίως για τον υγιή πληθυσμό. Παραδείγματα τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι θεωρούνται οι εξής τροφές : μπισκότα, κέικ, γαριδάκια, πατατάκια, αλατισμένο ποπ κορν και κράκερ, ψωμί, κριτσίνια, κ.α., όλα τα αρτοποιήματα, αλατισμένα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, επεξεργασμένα τρόφιμα (π.χ κρέατα τύπου σαλάμι, πεπερόνι, λουκάνικα, ζαμπόν), τρόφιμα τύπου φαστ φουντ, παστά ή καπνιστά κρέατα και ψάρια, έτοιμες σάλτσες-σως, σούπες εμπορίου, κ.α.
  • Εκμεταλλευτείτε τις στιγμές που αισθάνεστε καλά, για να φάτε ένα πλούσιο γεύμα.
  • Προτιμήστε τρόφιμα που είναι εύκολα στην μάσηση, στην κατάποση, στην πέψη και στην απορρόφηση ακόμα και όταν είναι υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.
Για να καταπολεμήσετε ειδικότερα τη ναυτία:
  • Καταναλώστε μικρά και συχνά γεύματα, τρία κύρια γεύματα και 3 ενδιάμεσα μικρότερα απογευματινό, και . Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να μειώσετε σημαντικά το αίσθημα της ναυτίας.
  • Κατά τη διάρκεια της ημέρας, πίνετε υγρά με αργό ρυθμό. Αποφύγετε την κατανάλωση νερού ή άλλων ροφημάτων πριν ή κατά τη διάρκεια του γεύματος.
  • Μετά από κάθε γεύμα να ξεπλένετε το στόμα σας.
  • Διατηρήστε τα φαγητά σε θερμοκρασία δωματίου. Με αυτό τον τρόπο εξουδετερώνονται οι οσμές του φαγητού που δημιουργούν το αίσθημα της ναυτίας.
  • Καταναλώστε φαγητά που δεν έχουν έντονη μυρωδιά.
  • Εντάξτε στη διατροφή σας τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (όπως λευκό ψωμί, δημητριακά πρωινού χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, ρύζι, μακαρόνια κλπ) και χαμηλής με μέτριας περιεκτικότητας σε λίπος (λάδι, μαργαρίνη, βούτυρο, ελιές, αβοκάντο κλπ.).
  • Φροντίστε οι τροφές που θα επιλέξετε να είναι εύπεπτες, ενώ θα ήταν προτιμότερο να τις καταναλώνετε με αργό ρυθμό.
  • Η πιπερόριζα(ginger) θεωρείται ότι μειώνει την τάση για ναυτία και εμετό. Προσπαθήστε να την εντάξετε στα φαγητά σας ή εναλλακτικά προσθέστε την σε χλιαρό νερό με λεμόνι και μέλι και απολαύστε το σαν ρόφημα.
  • Αν η ναυτία παρατηρείται το πρωί, δοκιμάστε να καταναλώσετε φρυγανιά ή κράκερ, πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι.
  • Ιδανικές για την προετοιμασία του φαγητού σας θεωρούνται οι στιγμές της ημέρας που δε νιώθετε ναυτία. Να θυμάστε να Ανοίγετε τα παράθυρα κατά τη διάρκεια ή μετά το μαγείρεμα. Ο καθαρός αέρας θα σας βοηθήσει σημαντικά.
  • Καταναλώστε τα αγαπημένα σας φαγητά τις περιόδους που δεν νιώθετε ναυτία.
Να αποφεύγετε:
  • Τα πολύ γλυκά, τα πικάντικα και γενικά τα τρόφιμα με έντονη γεύση και οσμή όπως τηγανιτά φαγητά, καραμέλες, κέικ, κ.α. διότι εντείνουν το αίσθημα της ναυτίας.
Για να αντιμετωπίσετε την απώλεια όρεξης:
  • Καταναλώστε 5-6 μικρά γεύματα αντί για 3 μεγάλα. Με τα μικρά και συχνά γεύματα, το στομάχι υφίσταται λιγότερη πίεση με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται καλύτερη πέψη και απορρόφηση των τροφών.
  • Επιλέξτε τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες, πρωτεΐνη και θρεπτικά συστατικά. Τρόφιμα ή γεύματα πλούσια σε θερμίδες και θρεπτικά συστατικά βελτιώνουν την αδυναμία και το αίσθημα κόπωσης που συχνά νιώθουν οι ασθενείς με καρκίνο.
  • Προτιμήστε να καταναλώνετε τις τροφές, όταν αισθάνεστε καλά και είστε ξεκούραστοι. Παράλληλα, εντάξτε στην καθημερινή σας διατροφή τροφές που μας φτιάχνουν τη διάθεση. Με αυτόν τον τρόπο θα τρώτε με περισσότερη όρεξη και σιγά- σιγά θα καταφέρετε να αυξήσετε την ποσότητα του φαγητού σε κάθε γεύμα.
  • Ένα μικρό σνακ πριν τον βραδινό ύπνο σας προσδίδει θερμίδες, χωρίς να επηρεάσει αρνητικά την όρεξη σας.
Ευαγγελία Κολαΐτη
 Ο Βιοσυντονισμός μέσω των προγραμμάτων θεραπείας που έχει μπορεί να βοηθήσει να αντιμετωπισθούν προβλήματα υγείας επαναφέροντας τα κύτταρα σε υγιή μορφή.
Αν ενδιαφέρεστε...
Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε !
στο τηλέφωνο : 6978580186
& στο e-mail: biozaxaraki@gmail.com

Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε !
στο τηλέφωνο : 6978580186
στο e-mail: biozaxaraki@gmail.com