Οι Απόκριες αντίδοτο στο γκρι της ύφεσης

Για την πλήρη ψυχοθεραπευτική διάσταση της Αποκριάς και τα οφέλη της σε ενήλικες και μικρά παιδιά η συμβουλευτική ψυχολόγος κ. Χριστίνα Σαμαράκη αναφέρει :
"Για τους ενήλικους, οι Αποκριές αποτελούν μια εξαιρετική ευκαιρία να ξεφύγουν από τη ρουτίνα της καθημερινότητας και να εκτονωθούν στα πάρτι που γίνονται σε σπίτια ή στήνονται στους δρόμους, όπως είναι τα καρναβάλια των αθηναϊκών δήμων και των πόλεων της περιφέρειας σαν την Πάτρα κ.α.
Η εκτόνωση αυτή είναι μάλιστα διπλή, καθώς δεν επιτυγχάνεται μόνο μέσα από το χορό και τη διασκέδαση, αλλά και το γεγονός ότι το μασκάρεμα μας επιτρέπει να υποδυθούμε ρόλους. Φορώντας στολές πιερότου, βασίλισσας, αυτοκράτορα, μαρκήσιου ή Avatar - για να είμαστε και μέσα στο πνεύμα της εποχής - οι μεγάλοι γίνονται ξανά παιδιά - ανεξάρτητα από τη βιολογική τους ηλικία - και εκπληρώνουν τις πιο κρυφές τους φαντασιώσεις. Έτσι κάποιος που,
για παράδειγμα είναι υπερχρεωμένος στην τράπεζα και αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα μπορεί για λίγο να ξεφύγει υποδυόμενος έναν "βασιλιά"

Παιδιά
Εξίσου σημαντικά είναι τα οφέλη της Αποκριάς και για τα μικρά παιδιά. Κατ αρχήν, όπως επισημαίνει η ειδικός, το μασκάρεμα τα βοηθά να ξεφύγουν και από τη δική τους σκληρή ρουτίνα, που κινείται μεταξύ σχολείου, ιδιαίτερων και εξωσχολικών δραστηριοτήτων, υποχρεώνοντάς τα να λειτουργούν σαν καλοκουρδισμένα ρομπότ.
Επίσης ακονίζει τη φαντασία τους και τα φέρνει πιο κοντά στα ήθη και τα έθιμα της ελληνικής παράδοσης, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της ισοπέδωσης των λαογραφικών χαρακτηριστικών κάθε χώρας. Τέλος, αν για τους ενηλίκους τα μπαλ μασκέ αναλαμβάνουν ρόλο προξενήτρας, φέρνοντας πιο κοντά ακόμα και ορισμένους εργένηδες ( ή εργένισσες), στα παιδιά η παρείστικη ατμόσφαιρα των αποκριάτικων πάρτι και της σχολικής αποκριάτικης γιορτής τα βοηθά να κοινωνικοποιηθούν και να βγουν από το καβούκι τους.
Είναι, άλλωστε, μια από τις ελάχιστες μορφές ομαδικής ψυχαγωγίας που έχει διατηρηθεί στις μέρες μας, αφού λόγω της προόδου της τεχνολογίας η παιδική ψυχαγωγία έχει ταυτιστεί με τα βιντεογκέιμ και το ιντερνικό σερφάρισμα , που είναι αμφότερα πολύ μοναχικές δραστηριότητες.

Αν ενδιαφέρεστε...
Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε !
στο τηλέφωνο : 6978580186
& στο e-mail: biozaxaraki@gmail.com

Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε !
στο τηλέφωνο : 6978580186
στο e-mail: biozaxaraki@gmail.com