Τι δείχνει το κερί στα αυτιά

«Παράθυρο» στην ψυχική υγεία του ανθρώπου μπορεί να ανοίξει το κερί στα αυτιά, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη. Ερευνα σε 37 εθελοντές έδειξε ότι τα αυξημένα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλη, που απελευθερώνεται σε στιγμές άγχους, μπορεί να μετρηθεί από τις ελαιώδεις εκκρίσεις στον κοχλία του ανθρώπινου αυτιού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιο αξιόπιστη διάγνωση ψυχιατρικών διαταραχών, όπως είναι η κατάθλιψη, σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης δρα Αντρές Χεράνε-Βίβες. 

Η επιστημονική ομάδα δημιούργησε μάλιστα νέο είδος δοκιμαστικού στυλεού, για την άντληση κεριού χωρίς να απειλείται το τύμπανο. Η κορτιζόλη είναι γνωστή και ως ορμόνη του φόβου. Οταν αυτή στείλει σήμα στον εγκέφαλο, έχει την ικανότητα να επηρεάσει κάθε λειτουργία του ανθρώπινου σώματος, από το ανοσοποιητικό σύστημα, μέχρι και την πέψη ή τον ύπνο. Ο ρόλος της στο συναίσθημα του άγχους και στην κατάθλιψη δεν έχει μελετηθεί, όμως, αρκετά.

Ο δρ Χεράνε, ψυχίατρος στο University College του Λονδίνου, θέλει να μελετήσει τη μακροπρόθεσμη επίδραση της κορτιζόλης στον οργανισμό. Το νέο τεστ στο κερί των αυτιών επιτρέπει την καταγραφή των επιπέδων κορτιζόλης σε μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ τα υπάρχοντα τεστ στα ούρα, τις τρίχες και το σίελο δεν προσφέρουν παρά βραχυπρόθεσμη εικόνα των επιπέδων της ορμόνης αυτής στο σώμα. «Τα επίπεδα κορτιζόλης στο κερί του αυτιού μοιάζουν να είναι πιο σταθερά, ενώ με τη νέα μας συσκευή, η λήψη δείγματος είναι εύκολη και ασφαλής για την ακοή», λέει ο δρ Χεράνε.Εάν η μέθοδος της επιστημονικής ομάδας αποδειχθεί αποτελεσματική, τα επίπεδα κορτιζόλης σε ασθενείς με συμπτώματα ψυχικών νόσων θα μπορούν να ελέγχονται με ακρίβεια, προσφέροντας στις υγειονομικές υπηρεσίες ένα ακόμη διαγνωστικό εργαλείο. Το επίπεδα κορτιζόλης μπορούν επίσης να δείξουν ποιοι ασθενείς θα ευνοηθούν –και ποιοι όχι– από τη χορήγηση αντικαταθλιπτικών.

Η κορτιζόλη μπορεί να μετρηθεί στο αίμα, αλλά αυτό δίνει μόνο μία στιγμιαία εικόνας της περιεκτικότητας της ορμόνης στον οργανισμό. Η ομάδα του πανεπιστημίου θέλησε να μετρήσει τα μακροπρόθεσμα επίπεδα κορτιζόλης ασθενών, εξετάζοντας ιστούς που συσσωρεύονται για καιρό στο σώμα, όπως είναι το κερί στα αυτιά. 

Η επιστημονική ομάδα επεσήμανε στη δημοσίευσή της τις ομοιότητες με ένα άλλο πλάσμα ικανό να παράγει κερί: τη μέλισσα. Οι μέλισσες αποθηκεύουν ζάχαρη στις κυψέλες τους, διατηρώντας την σε θερμοκρασία δωματίου. Με τον ίδιο τρόπο, η κορτιζόλη και άλλες ορμόνες αποθηκεύονται στο κερί του ανθρώπινου αυτιού. 

Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε !
Μπορείτε να έρχεστε σε επικοινωνία μαζί μας στο τηλέφωνο : 6978580186
& στο e-mail: biozaxaraki@gmail.com

Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε !
στο τηλέφωνο : 6978580186
στο e-mail: biozaxaraki@gmail.com