Όταν σκεφτόμαστε το καλοκαίρι, τα πρώτα πράγματα που μας έρχονται στο μυαλό είναι διακοπές σε ένα νησί, καλοκαιρινά πάρτι στην παραλία με φίλους και ξενοιασιά. Αλλά ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε και την κακή πλευρά. Το καλοκαίρι έχει υπερβολική ζέστη που προκαλεί ιδρώτα, ενώ να μην ξεχνάμε και τον αποπνικτικό ύπνο που προκαλεί η υγρασία σε πολλούς κάθε καλοκαίρι.
Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζουμε, η υγρασία ευθύνεται για πολλές ζαλάδες και αδιαθεσίες που έχουμε το καλοκαίρι.Τα ιδανικά επίπεδα της υγρασίας για τους περισσότερους ανθρώπους κυμαίνονται μεταξύ 30 και 60%. Αν αυτό αλλάξει θα αρχίσουμε να νιώθουμε άβολα και αποπνικτικά. Αυτό συμβαίνει γιατί η υγρασία μεταβάλλει την αντίληψη της ζέστης στο σώμα μας. Όσο πιο υψηλά είναι τα επίπεδα υγρασίας τόσο πιο πολύ ζέστη θα νιώθουμε.
Βέβαια, υγρασία παρατηρείται και στους χειμερινούς μήνες. Ο συνδυασμός χαμηλών θερμοκρασιών και υγρασίας μπορεί να κάνει κακό στις αρθρώσεις, σύμφωνα και με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «NPJ Digital Medicine» το 2019.
Είναι γνωστό, λοιπόν, ότι η υγρασία επηρεάζει το σώμα μας και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Ωστόσο αυτός ο φόβος αυξάνεται τους καλοκαιρινούς μήνες.
Πώς, όμως, επηρεάζει το σώμα μας το καλοκαίρι;
Επηρεάζει τον ιδρώτα μας
Κατά την Χριστίνα Μπελίτσκι, βοηθό γιατρού στο Εβραϊκό Σύστημα Υγείας North Shore-Long Island, νιώθουμε αδιαθεσία στην πολύ υγρασία γιατί το σώμα μας δεν μπορεί να εξατμίσει εύκολα τον ιδρώτα από το δέρμα μας. Με άλλα λόγια δεν γίνεται σωστή εφίδρωση του οργανισμού. Δεν λειτουργεί καλά ο μηχανισμός ψύξης του σώματος μας.
Όταν έχει πολύ ζέστη και καύσωνα ο ιδρώτας δεν προλαβαίνει να στεγνώσει και το σώμα συνεχώς ζεσταίνεται. Για αυτό ο αέρας σε υγρό υποτροπικό κλίμα είναι πολύ ζεστός ενώ οι σε ξηρό περιβάλλον ίδιες θερμοκρασίες είναι πιο ανεκτικές. Σε περιόδους υγρασίας επηρεάζεται έντονα και η πνευματική μας υγεία – κάτι που απέδειξε και μια έρευνα στην Αυστραλία που δημοσιεύτηκε το 2016 στο «PLoS One».
Επηρεάζει την κυκλοφορία του αίματος καθώς γυμναζόμαστε
Όταν γυμναζόμαστε το καλοκαίρι με την πολύ ζέστη και υγρασία ταλαιπωρούμε λιγάκι παραπάνω το σώμα μας. Η δρ. Σεέμα Σαρίν, γιατρός και μέλος στο «EHE Health», λέει ότι η υγρασία αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και τον ρυθμό της αναπνοής μας στη προσπάθεια του σώματος μας να χαμηλώσει την θερμοκρασία για να αντέξουμε τη ζέστη.
Για αυτό το λόγο πολλές φορές νιώθουμε ζαλάδες και αναγούλες το καλοκαίρι και ειδικά όταν γυμναζόμαστε. Μια έρευνα του 2016 στο «Temperature» για τους δρομείς μεγάλων αποστάσεων έδειξε ότι όσο πιο υψηλά είναι τα επίπεδα της σχετικής υγρασίας καθώς τρέχουν, τόσο πιο πολύ επιβαρύνεται το κυκλοφορικό σύστημα και η καρδιά τους.
Μπορεί να επιδεινώσει ή να βοηθήσει το άσθμα
Είναι γνωστό ότι όσοι έχουμε άσθμα στους κρύους και ξηρούς καιρούς μπορεί με την αναπνοή μας να προκαλέσουμε φλεγμονή στους αεραγωγούς. Από ότι φαίνεται, το ίδιο μπορεί να συμβεί και κατά περιόδους ζέστης και υγρασίας. Μια έρευνα του 2012 στο «American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine» έδειξε ότι η αναπνοή σε περιόδους με υγρασία μπορεί να προκαλέσει την συμπίεση των αεραγωγών, αλλά μια δόση αντι-ασθματικών φαρμάκων μπορεί να βοηθήσει.
Ωστόσο, η υγρασία μπορεί να βοηθήσει το άσθμα μας. Η Μπελίτσκι αναφέρει ότι συχνά χρησιμοποιείται σε θεραπείες πολλών παθήσεων, όπως το άσθμα ή αλλεργίες, υγροποιημένος αέρας. Σύμφωνα και με ένα παλιό γιατρικό για το κρυολόγημα που όλοι γνωρίζουμε (να εισπνέουμε ατμούς και να καλύπτουμε το κεφάλι μας με μια πετσέτα), η υγρασία μαλακώνει και χαλαρώνει την βλέννα στη μύτη μας και μπορούμε να φυσήξουμε πιο άνετα.
Ο ιδρώτας μπορεί να προκαλέσει και αφυδάτωση του σώματος μας. Όταν ιδρώνουμε χάνουμε ηλεκτρολύτες όπως νάτριο και χλωρίδιο, τα οποία χρειάζεται ο οργανισμός μας για να λειτουργήσει. Είναι σημαντικό να μένουμε ενυδατωμένοι για να αποφύγουμε πιθανές λιποθυμίες, μυϊκές κράμπες και θερμοπληξίες. Να πίνουμε πολύ νερό και ποτά με ηλεκτρολύτες – όπως τα αθλητικά ποτά.
Μπορεί να προκαλέσει θερμικό στρες ή δυσφορία
Στη χειρότερη περίπτωση, η υγρασία μπορεί να προκαλέσει θερμικά στρες, όπου ο οργανισμός δεν είναι σε θέση να ρυθμίσει την θερμοκρασία του. Η δρ. Σαρίν δηλώνει ότι η θερμοπληξία συμβαίνει όταν η θερμοκρασία του σώματος ξεπεράσει τους 40 °C. Θα αρχίσουμε να νιώθουμε ζαλάδα και αφυδάτωση καθώς η καρδιά μας θα χτυπάει γρήγορα.
Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2020 στο «Environmental Research Letters» υποθέτει ότι μέχρι το 2100 πάνω από ένα δισεκατομμύρια άνθρωποι θα βιώσουν θερμικό στρες σχετικό με τα υψηλά επίπεδα ζέστης και υγρασίας. Το θερμικό στρες μπορεί να προκαλέσει με την σειρά του ηλιάσεις – ή και κάτι ακόμα πιο σοβαρό.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να παραμένουμε ενυδατωμένοι και δροσεροί σε ένα μέρος με σκιά ή με ανεμιστήρα. Αν νιώσουμε κάποια αδιαθεσία θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας.
Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε !
στο τηλέφωνο : 6978580186
& στο e-mail: biozaxaraki@gmail.com