world sarcopenia day / παγκόσμια ημέρα σαρκοπενίας

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΑΡΚΟΠΕΝΙΑ;
Η Σαρκοπενία είναι μία ασθένεια άρρητα συνδεδεμένη με την διαδικασία της γήρανσης. Η απώλεια της μυϊκής μάζας και της δύναμης, γεγονός που επηρεάζει την ισορροπία, το βάδισμα και τη συνολική επίδοση του ατόμου στις καθημερινές του ασχολίες, αποτελούν χαρακτηριστικά συμπτώματα της ασθένειας.
Οι επιστήμονες πίστευαν για χρόνια πως η απώλεια της μυϊκής μάζας και της δύναμης καθώς γερνά το άτομο, είναι μία αναπόφευκτη διαδικασία. Ωστόσο, οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν τρόπους να καθυστερήσουν τη διαδικασία της γήρανσης, και ειδικότερα επικεντρώνονται στη σχέση αυτής με την απώλεια δύναμης και μυϊκής μάζας.

Απώλεια μυϊκής μάζας, δύναμης και κινητικότητας
Σαρκοπενία ονομάζεται, με την κυριολεκτική έννοια του όρου, η απώλεια της μυϊκής μάζας, της δύναμης και της λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος σε συσχέτιση με το πέρας των χρόνων. Βρίσκεται υπό έρευνα το γιατί συμβαίνει αυτό, λόγω της πολυπλοκότητας της διαδικασίας αυτής. Συναντάται πιο συχνά σε άτομα που δεν έχουν έντονη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Ωστόσο, δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που την ασθένεια εμφανίζουν άτομα πολύ δραστήρια. Αυτό κάνει σαφές πως ενώ ένας καθιστικός τρόπος ζωής συμβάλλει στην εμφάνιση της ασθένειας, εντούτοις δεν μπορεί να αποτελέσει τον μόνο παράγοντα που ευθύνεται για αυτό.
Επιπροσθέτως, όσο γερνάμε:
Τα επίπεδα των ορμονών αυξάνονται
Οι πρωτεΐνες που απαιτούνται μεταβάλλονται
Οι κινητικοί νευρώνες πεθαίνουν
Και είθισται να υιοθετούμε έναν καθιστικό τρόπο ζωής

Πρόληψη και θεραπεία
Οι παραπάνω παράγοντες σε συνδυασμό φαίνεται να οφείλονται για την εμφάνιση της Σαρκοπενίας. Οι επιστήμονες κάνουν προσπάθεια να βρουν τρόπο να σταματήσουν την ανάπτυξη και εξέλιξη της ασθένειας, στοχεύοντας στη θεραπεία των παραγόντων που φαίνεται πως σχετίζονται με την ασθένεια.
Οι ασθενείς που πάσχουν από Οστεοπόρωση και Σαρκοπενία, παρουσιάζουν τον μέγιστο δυνατό κίνδυνο να υποστούν πτώση και κάταγμα. Έτσι, θεραπεύοντας την Σαρκοπενία, θα μας βοηθήσει να ελαττώσουμε την επιβάρυνση που προκαλεί σε προϋπάρχουσες ασθένειες.

ΠΟΙΟΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ;
Καθώς η Σαρκοπενία είναι μια διαταραχή που σχετίζεται με την προχωρημένη ηλικία, η κατάσταση αποδίδεται γενικά σε τέσσερις βασικούς παράγοντες κινδύνου:
Το να είναι το άτομο ηλικίας 40 ετών και περισσότερο
Η καθιστική ζωή
Η κακή διατροφή
Και μια διατροφή πλούσια σε οξέα.

Ενώ καθένας από αυτούς τους παράγοντες είναι ευδιάκριτος, συνδυάζονται και οδηγούν σε απώλεια της μυϊκής μάζας και του μυϊκού συντονισμού, καθώς προχωρά η ηλικία του ατόμου.

40 ετών και πάνω
Η απώλεια της μυϊκής μάζας, καθώς γερνάμε, ρυθμίζεται από το Νευρομυϊκό μας σύστημα (το οποίο ελέγχει την κίνησή μας), από τις ορμόνες, την πρωτεϊνική σύνθεση και τον τρόπο ζωής. Οι έρευνες έχουν δείξει πως η Σαρκοπενία ξεκινά στην ηλικία των 40 και επιδεινώνεται ταχύτερα μετά την ηλικία των 75.

Καθιστική ζωή
Ο καθιστικός τρόπος ζωής αυξάνει τον κίνδυνο να νοσήσει το άτομο από πλήθος ασθενειών. Η αδρανοποίηση των μυών οδηγεί σε μυϊκή απώλεια, ακόμα και σε υγιή νεαρά άτομα.
Αυτοί οι οποίοι ακολουθούν έναν καθιστικό τρόπο ζωής, είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν Σαρκοπενία από εκείνους που είναι δραστήριοι.

Κακή διατροφή
Η κακή διατροφή μπορεί να αποδειχθεί υπαίτια για πλήθος προβλημάτων υγείας και η εκφύλιση των μυών (επίσης γνωστή ως Μυϊκή Ατροφία) είναι απλά μία από τις συνέπειες μιας διατροφής ανεπαρκούς να προσφέρει στον οργανισμό αυτά που χρειάζεται.
Οι μεγαλύτερες ηλικίες είναι επιρρεπείς στη μείωση της τροφής και ως εκ τούτου δεν τρέφονται καλά
Για κάποιον που πάσχει από Σαρκοπενία, η κακή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη βιταμινών, γεγονός που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη απώλεια μυϊκής μάζας.
Μια Αμερικάνικη έρευνα δείχνει πως το 32-41% των γυναικών άνω των 50 και το 22-38% των ανδρών προσλαμβάνουν ημερησίως λιγότερη πρωτεΐνη από την προτεινόμενη.
Μία μελέτη διάρκειας τριών ετών έδειξε πως η πρόσληψη της ημερήσιας προτεινόμενης πρωτεΐνης , οδήγησε σε διατήρηση της μυϊκής μάζας ανδρών και γυναικών ηλικίας 70 με 75 ετών. Τα άτομα που είχαν την μέγιστη πρόσληψη πρωτεΐνης παρουσίασαν 40% λιγότερη μείωση μυϊκής μάζας από τα άτομα που είχαν την μικρότερη πρόσληψη.

Διατροφή πλούσια φαγητά με οξέα και πτωχή σε φρούτα και λαχανικά
Διατροφή πλούσια σε φαγητά που παράγουν οξέα, όπως το κρέας και οι σπόροι δημητριακών και χαμηλή σε τροφές όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, έχει αποδειχθεί πως έχει αρνητικές συνέπειες στην μυϊκή μάζα.
ΠΡΟΛΗΨΗ
Όσον αφορά στην πρόληψη, η υιοθέτηση ενός προσεγμένου τρόπου ζωής έρχεται στην πρώτη θέση, όχι μόνο γιατί συντελεί στην πρόληψη της Σαρκοπενίας, αλλά και γιατί έχει αποδειχθεί πως συντελεί στην πρόληψη πλήθους παθήσεων. Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει πως οι ασκήσεις με βάρη σε συνδυασμό με αεροβική άσκηση είναι δρουν ευεργετικά στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και επιβραδύνουν την Σαρκοπενία. Επιπροσθέτως, οι έρευνες έχουν υποδείξει πως η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη.

Φυσική Δραστηριότητα
H άσκηση και ιδιαιτέρως αυτή με βάρη είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στην πρόληψη της Σαρκοπενίας. Η άσκηση με βάρη επηρεάζει θετικά το Νευρομυϊκό Σύστημα, την Πρωτεϊνική Σύνθεση, και τις Ορμόνες, οι οποίες όταν δε λειτουργούν φυσιολογικά, δρουν συμπληρωματικά με άλλους παράγοντες ευνοώντας την ανάπτυξη Σαρκοπενίας.
Έρευνες έχουν αποδείξει πως όταν ακολουθείται ένα πρόγραμμα άσκησης με βάρη, ο κινητικός νευρώνας και η πρωτεϊνική σύνθεση (και τα δύο χρειάζονται προκειμένου να σχηματιστεί μυϊκή μάζα) αυξάνονται, ακόμη και στις μεγαλύτερες ηλικίες.
Επιπροσθέτως, στη μάχη εναντίον της Σαρκοπενίας έχει αποδειχθεί πως βοηθάει η αεροβική άσκηση. Αυτή η μορφή άσκησης έχει αποδειχθεί πως βοηθάει στην αύξηση της Πρωτεϊνικής Σύνθεσης, μία λειτουργία που παίζει σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της μυϊκής μάζας και της δύναμης, στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Διατροφή
Η άσκηση δεν αρκεί. Για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα θα πρέπει να ακολουθείται μια προσεγμένη διατροφή. Η τήρηση της ενδεδειγμένης διατροφής παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη της Σαρκοπενίας. Οι έρευνες έχουν υποδείξει πως οι μεγαλύτεροι ενήλικες ίσως να χρειάζεται να προσλαμβάνουν περισσότερη πρωτεΐνη ανά κιλό από ότι χρειάζεται κάποιος νεότερος ενήλικας, έτσι ώστε να διατηρούν εκείνα τα επίπεδα πρωτεΐνης που απαιτούνται για την ενδυνάμωση της μυϊκής μάζας.
Η ενδεικτική πρωτεϊνική πρόσληψη για έναν ενήλικα σε προχωρημένη ηλικία είναι 1.0-1.20 γραμμ./κιλό του σωματικού βάρους. Αυτή η θεωρία ενδυναμώνεται αν λάβει κανείς υπόψη το γεγονός πως όσο γερνάμε καταναλώνουμε λιγότερη τροφή, γεγονός το οποίο ίσως οδηγήσει σε πρωτεϊνική έλλειψη και σε έλλειψη άλλων σημαντικών για την υγεία στοιχείων. Έτσι, η διατήρηση της επαρκούς πρόσληψης πρωτεϊνών και η επαρκής θερμιδική πρόσληψη αποτελούν σημαντικό παράγοντα στη θεραπεία της συγκεκριμένης ασθένειας.
Διατροφές πλούσιες σε φαγητά που παράγουν οξύ (κρέας και σπόροι δημητριακών) και πτωχές σε φαγητά που δεν παράγουν οξύ, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, έχει αποδειχθεί πως επιδρούν αρνητικά στην μυϊκή μάζα. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η πρωτεΐνη είναι σημαντική, αλλά η κατανάλωση κρέατος και σπόρων δημητριακών θα πρέπει να έρχεται σε ισορροπία με την κατανάλωση λαχανικών και φρούτων, με σκοπό η διατροφή μας να επιδράσει θετικά στην Σαρκοπενία.

Συμπληρώματα
Υπάρχουν ενδείξεις πως η πρόσληψη συμπληρωμάτων κρεατίνης βοηθάει στην αύξηση της μυϊκής μάζας στους ενήλικες, όταν αυτοί ακολουθούν παράλληλα πρόγραμμα γυμναστικής με βάρη.
Τέλος, η διατήρηση της Βιταμίνης D στα επίπεδα του αίματος φαίνεται να βοηθάει στη διατήρηση της μυϊκής δύναμης και της σωματικής απόδοσης.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Διάφορες ιατρικές κοινότητες, ανάμεσά τους η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού (ESPEN), συμφώνησαν και κατέληξαν στη χρήση του DXA, το οποίο σε συνδυασμό με τη μέτρηση του ρυθμού βάδισης, χρησιμοποιείται για να διαγνώσουμε την ασθένεια.

ΠΡΟΛΗΨΗ
Δεν υπάρχουν εγκεκριμένα φάρμακα που να θεραπεύουν τη Σαρκοπενία. Οι ερευνητές έρχονται αντιμέτωποι με περιορισμούς που δημιουργούνται λόγω έλλειψης πρωτογενών στοιχείων. Αυτό συμβαίνει λόγω του ότι πρόκειται για μία ασθένεια που άρχισε να μελετάται προσφάτως και ως εκ τούτου δεν υπάρχει ακόμα η δυνατότητα να βγουν έγκαιρα συμπεράσματα από τα στοιχεία που έχουν περισυλλεχθεί. Οι έρευνες επικεντρώνεται στην άσκηση, τη σωστή διατροφή και δυνητικά φαρμακευτικά μέσα που ίσως χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση της ασθένειας.

ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗ ΣΑΡΚΟΠΕΝΙΑ
Λόγω του ότι απώλεια μυϊκής μάζας οδηγεί στην απώλεια της δύναμης και της κινητικότητας, η διαχείριση της ασθένειας θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από σοβαρότητα και σύνεση. Η Σαρκοπενία εξελίσσεται με πιο γρήγορο ρυθμό γύρω στην ηλικία των 75 και παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση της αδυναμίας και την πιθανότητα των πτώσεων και καταγμάτων.
Αν και δεν υπάρχει ακόμη εγκεκριμένη μέθοδος θεραπείας της ασθένειας, εντούτοις υπάρχουν αλλαγές στον τρόπο ζωής, οι οποίες βοηθούν τον ασθενή να ζει ποιοτικά. Αυτές οι αλλαγές συμπεριλαμβάνουν τη σωστή διατροφή και την άθληση με βάρη.

Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε ! στο τηλέφωνο : 6978580186 & στο e-mail: biozaxaraki@gmail.com

Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε !
στο τηλέφωνο : 6978580186
στο e-mail: biozaxaraki@gmail.com