Στον κατάλογο των τροφίμων που περιέχουν υψηλές ποσότητες ω-3 λιπαρών κυριαρχούν ο σολομός, ο τόνος και η σαρδέλα, πώς να πάει το μυαλό σου στα ταπεινά πράσινα φασολάκια;
Παρόλα αυτά, τα υγιεινά λαχανικά είναι έτοιμα να σου προσφέρουν στο πιάτο όλα τα κορυφαία θρεπτικά συστατικά που διαθέτουν, χωρίς την ανησυχία για υδράργυρο ή άλλους περιβαλλοντικούς ρύπους που ενδέχεται να περιέχουν τα αλιευμένα ψάρια.
Μάλιστα η περιεκτικότητά τους σε ω3 είναι αρκετά μεγάλη σε σχέση με τις θερμίδες τους.
Άσημη αλλά κορυφαία τροφή
Ο συνδυασμός των καλών λιπαρών τους με το πλούσιο, μεγάλης ποικιλίας αντιοξειδωτικό τους περιεχόμενο (καροτενοειδή, φλαβονοειδή) κατατάσσει τα φρέσκα φασολάκια σε μια από τις πιο ωφέλιμες τροφές για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος και του εγκεφάλου. Χώρια που οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους και οι φυτικές τους ίνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2. Στον μακρύ κατάλογο των πλεονεκτημάτων τους περιλαμβάνεται επίσης το πυρίτιο, βασικό στοιχείο για την υγεία των οστών και του συνδετικού ιστού του σώματος.
Όλα τα φασόλια στο οπλοστάσιο των ω3
Όπως έχει αποδειχτεί, στην πραγματικότητα όλα τα είδη φασολιών (και τα ξερά) περιέχουν ω3 λιπαρά, με έμφαση στα μαυρομάτικα φασόλια, τα ξερά κόκκινα και εκείνα που ονομάζονται χάντρες. Αξίζει δε να σημειωθεί το διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον ρόλο των ω3 λιπαρών στην πρόληψη του καρκίνου και των αυτοάνοσων νοσημάτων γενικότερα, καθώς και της κατάθλιψης.
Ποιος είπε ότι δεν είναι νόστιμα;
Ο πιο υγιεινός τρόπος να τα μαγειρέψεις είναι στον ατμό (για λίγα λεπτά). Αν όμως τα θεωρείς λίγο άνοστα και επιζητάς τη γνώριμη ελληνική νοστιμιά της λαδερής συνταγής (το ελαιόλαδο ενισχύει τη δράση των ω3), ακολούθησε μια απλή συμβουλή για να γίνουν σαν λουκούμι:
Βάλε στην κατσαρόλα ελάχιστο νερό να βράζει (περίπου δύο δάχτυλα). Στη συνέχεια ρίξε τα φρέσκα φασολάκια και βάλε επάνω τους χοντροκομμένο κρεμμύδι, πατάτες κομμένες στα τέσσερα, άφθονο μαϊντανό και μια σκελίδα σκόρδο. Τέλος πρόσθεσε ψιλοκομμένη φρέσκια ντομάτα, κλείσε το καπάκι της κατσαρόλας (χωρίς να ανακατέψεις τα υλικά) και χαμήλωσε τη φωτιά. Άφησε το φαγητό να σιγοβράσει, μέχρι να πιει σχεδόν όλο το νερό του (χωρίς καθόλου να το ανακατέψεις). Κατόπιν κλείσε το μάτι της κουζίνας, πρόσθεσε ελαιόλαδο και αλατοπίπερο και ανακάτεψε τα υλικά με μια κουτάλα για να λαδωθούν καλά. Άφησε το φαγητό επάνω στο μάτι για ακόμα πέντε λεπτά και είναι έτοιμο.
Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε !
στο τηλέφωνο : 6978580186
στο e-mail: biozaxaraki@gmail.com
Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε !Κωλικός Νεφρού
13 Μαρ 2025 βιοσυντονισμόςΠαγκόσμια Ημέρα Νεφρού
13 Μαρ 2025 βιοσυντονισμόςΤο αντικαρκινικό μυστικό του ΜΠΡΟΚΟΛΟΥ!
12 Μαρ 2025 Η ΔΙΑΔΡΟΜΗΤι είναι η νόσος του γραφείου;
11 Μαρ 2025 Η ΔΙΑΔΡΟΜΗΑρνητικά συναισθήματα καταστρέφουν την υγεία
10 Μαρ 2025 βιοσυντονισμόςΗ διάγνωση σώζει από το γλαύκωμα
09 Μαρ 2025 βιοσυντονισμόςΠαγκόσμια Εβδομάδα κατά του Γλαυκώματος
09 Μαρ 2025 βιοσυντονισμόςΟι απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις που πρέπει να κάνει κάθε γυναίκα
08 Μαρ 2025 βιοσυντονισμόςΠαγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
08 Μαρ 2025 βιοσυντονισμόςΌταν εκτός από το χρήμα χάνεται και η ψυχραιμία....
07 Μαρ 2025 βιοσυντονισμόςΠαγκόσμια Ημέρα Λεμφοιδήματος
06 Μαρ 2025 βιοσυντονισμόςΕυρωπαϊκή Ημέρα Λογοθεραπείας
06 Μαρ 2025 βιοσυντονισμόςΠροβιοτικά για το πεπτικό
05 Μαρ 2025 βιοσυντονισμόςΗμέρα Ενημέρωσης για την Λοίμωξη των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων
04 Μαρ 2025 βιοσυντονισμόςΠαγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας
04 Μαρ 2025 βιοσυντονισμόςΤι δείχνει το κερί στα αυτιά
03 Μαρ 2025 βιοσυντονισμόςΔιεθνής Ημέρα για το Αυτί και την Ακοή
03 Μαρ 2025 βιοσυντονισμόςΤι σημαίνει το χρώμα των τροφών
02 Μαρ 2025 βιοσυντονισμόςΠαγκόσμια Ημέρα κατά του Αυτοβασανισμού
01 Μαρ 2025 βιοσυντονισμόςΜήνας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για το Πολλαπλούν Μυέλωμα
01 Μαρ 2025 βιοσυντονισμός