Μια πειραματική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Brain (Grabrucker et αϊ., 2023) καταδεικνύει για πρώτη φορά την ύπαρξη άμεσης αιτιώδους σχέσης μεταξύ της εντερικής μικροχλωρίδας και της νόσου Alzheimer, της πιο διαδεδομένης μορφής άνοιας.
Αυτή η ανακάλυψη - εκτός από την επιβεβαίωση του κρίσιμου ρόλου του «άξονα μικροβίωσης-έντερου-εγκεφάλου» στις νευροεκφυλιστικές ασθένειες - ανοίγει νέες ερευνητικές προοπτικές για πρόληψη και θεραπεία, επίσης μέσω των πρεβιοτικών και προβιοτικών.
1) Αλλοιώσεις της εντερικής μικροχλωρίδας και νόσος Alzheimer, εισαγωγή
Η ασθένεια Αλτσχάϊμερ είναι μια σύνθετη νευροεκφυλιστική παθολογία που οδηγεί σε πτώση των γνωστικών λειτουργιών και της ψυχικής υγείας. 'Αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ότι η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι μια πολυπαραγοντική νόσος, η οποία επηρεάζεται ουσιαστικά από γενετικούς παράγοντες, τον τρόπο ζωής και περιβαλλοντικούς παράγοντες.
»Οι αλλοιώσεις του συστημικού κυκλοφορικού περιβάλλοντος μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη της νόσου του Αλτσχάιμερ, αλλά το μικροβίωμα του εντέρου αναδεικνύεται ως βασικό στοιχείο για τη διερεύνηση της νόσου του Αλτσχάιμερ, λόγω της ιδιαίτερης ευαισθησίας του στον τρόπο ζωής και στις περιβαλλοντικές επιρροές.
Πρόσφατη έρευνα έχουν εντοπίσει συγκεκριμένες αλλοιώσεις στη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου των ασθενών με Αλτσχάιμερ. Ως εκ τούτου, η εντερική μικροχλωρίδα θεωρήθηκε ως «σημαντικός παράγοντας ευαισθησίας στη νόσο του Αλτσχάιμερ, χωρίς ωστόσο να συνάγεται άμεση αιτιώδης σχέση μεταξύ των αλλοιώσεων του και της παθολογίας.
2) Πειραματισμός
Ερευνητές Ιρλανδοί, Βρετανοί και Ιταλοί – για να κατανοήσουν τον ρόλο του μικροβιώματος στη συμπεριφορά, τον μεταβολισμό και τη νευρογένεση – μεταμόσχευσαν το μικροβίωμα των κοπράνων 69 ασθενών με Αλτσχάιμερ σε νεαρούς ενήλικους αρουραίους. Αφού «κατέστρεψε» τη μικροχλωρίδα των αρουραίων, χορηγώντας ένα μείγμα αντιβιοτικών για επτά ημέρες.
Αντιβιοτικά Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι στην καταπολέμηση των παθογόνων βακτηρίων καταστρέφουν το εντερικό μικροβίωμα. Όπως και να μπορεί να πυροδοτήσει φαινόμενα αντοχής στα αντιβιοτικά.. Και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην τρέχουσα μελέτη για την «στείρωση» της βακτηριακής χλωρίδας των ινδικών χοιριδίων είναι τα ίδια που λαμβάνονται, συχνά σε υπερβολική ποσότητα, από τον άνθρωπο.
3) Τα αποτελέσματα
Τα πειραματόζωα ο οποίος έλαβε τη μικροχλωρίδα ασθενών με Αλτσχάιμερ, κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης παρακολούθησης, αποκάλυψε:
- - αλλοίωση της εντερικής μικροχλωρίδας και το εντερικό επιθήλιο. Όπως έχει ήδη περιγραφεί στην επιστημονική βιβλιογραφία, η εντερική βακτηριακή κληρονομιά των ατόμων που πάσχουν από Αλτσχάιμερ χαρακτηρίζεται από ένα συγκεκριμένο προφίλ, με μια αφθονία ορισμένων κατηγοριών βακτηρίων (Bacteroidetes) και μείωση των άλλων (Firmicutes), ανεπάρκεια ορισμένων γενών βακτηρίων (δηλ. Clostridium, Cocoproccus) και αύξηση σε άλλα (π.χ. Δεσουλφοβίβριο);
- - εκδήλωση γνωστικών ελλειμμάτων σε συμπεριφορές που εξαρτώνται από τη νευρογένεση του ιππόκαμπου. Δηλαδή με την (ελαττωματική) παραγωγή νέων νευρώνων στην περιοχή του εγκεφάλου που συμβάλλει στη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη μνήμη, στη χωρική μνήμη και στον προσανατολισμό. Η διαφορετική σοβαρότητα αυτών των ελλειμμάτων, πρέπει να σημειωθεί, συσχετίστηκε με τις βαθμολογίες στη γνωστική κατάσταση των δωρητών.
4) Εντερική μικροχλωρίδα και νευρογένεση ιππόκαμπου
Η έρευνα επεκτάθηκε σε μια in vitro μελέτη για τη μέτρηση της επίδρασης της μικροχλωρίδας, μέσω των μεταβολιτών του πλάσματος στους οποίους επηρεάζει, στη νευρογένεση του ιππόκαμπου.
Ο ορός των ασθενών με Αλτσχάιμερ έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την πολλαπλασιαστική ικανότητα διαφοροποίησης των εμβρυϊκών προγονικών κυττάρων του ανθρώπινου ιππόκαμπου.
Η πλήρης αναπαραγωγή των νευρώνων, ουσιαστικά, αναστέλλεται από τη συστηματική αντιρρόπηση που προκαλείται από μια μη ισορροπημένη εντερική μικροχλωρίδα.
5) Προσωρινά συμπεράσματα
»Τα ευρήματά μας αποκαλύπτουν ότι τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ μπορούν να μεταφερθούν σε έναν νεαρό και υγιή οργανισμό μέσω της μικροχλωρίδας του εντέρου, επιβεβαιώνοντας αιτιώδης ρόλος της μικροχλωρίδας του εντέρου στη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Η νευρογένεση του ιππόκαμπου ενηλίκων (AHN) έχει επίσης καθιερωθεί ως μια κεντρική κυτταρική διαδικασία συγκλίνουσα για γνωστικές αλλαγές, που επηρεάζεται τόσο από συστημικούς κυκλοφορικούς παράγοντες όσο και από παράγοντες που προκαλούνται από το έντερο στη νόσο του Αλτσχάιμερ», καταλήγουν οι ερευνητές.
6) Μικροβίωση και υγεία
Η μικροχλωρίδα το εντερικό συνεχίζει να αναδεικνύεται ως καθοριστικό στοιχείο για την ανθρώπινη, σωματική και ψυχική υγεία. Η διατήρηση της ισορροπίας αυτής της κοινότητας μικροοργανισμών απαιτεί έναν επαρκή τρόπο ζωής, ξεκινώντας από τη διατροφή. Η μεσογειακή διατροφή και τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως είδαμε, μπορούν να έχουν αντιθετικά αποτελέσματα .
Πρέπει επίσης να δοθεί προσοχή σε δυσμενείς επιπτώσεις στην εντερική μικροχλωρίδα που σχετίζονται με την έκθεση σε φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα και άλλα αγροτοξικά. Από αυτή την άποψη, υπενθυμίζουμε τις μελέτες σχετικά με τη ζημιά που προκαλεί το glyphosate, το ζιζανιοκτόνο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο, και τις συγκεκριμένες αμφιβολίες για τη νευροτοξικότητά του Marta