Η καστανιά αποτελεί ένα από τα πιο χρήσιμα δέντρα αφού τα πάντα πάνω της- φύλλα, καρπός, φλούδα-μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να θεραπεύσουν ή να ανακουφίσουν από πολλές ασθένειες, όπως οι αιμορροΐδες, η ανορεξία, ο κοκίτης, οι ρευματισμοί και ο πυρετός.
Ο καρπός της, τα κάστανα ανήκουν στους ξηρούς καρπούς.
Τα αγαπάμε πάρα πολύ, αλλά δυστυχώς τα γευόμαστε λίγους μήνες το χρόνο και κυρίως το χειμώνα.
Τα τρώμε ζεστά ξεροψημένα ή βραστά.
Γίνονται φανταστικό γλυκό του κουταλιού ή τούρτα, ενώ είναι υπέροχα βουτηγμένα σε λιωμένη σοκολάτα.
Συνοδεύουν τη χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα στη γέμισή της μαζί με κουκουνάρι, καρύδια και σταφίδες.
Έχουν αρκετές θερμίδες, 370 τα 100 γραμ, περιέχουν 48% νερό, πολλά ορυκτά άλατα, ενώ αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών (περιέχουν απαραίτητα αμινοξέα), υδατανθράκων ( 45%, με μορφή κυρίως αμύλου), βιταμινών C, B1και B2, φυλλικού οξέος καθώς και ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, σιδήρου νατρίου και καλίου.
Το κάστανο, ωμό ή ψητό, αποτελεί μια πλήρη τροφή, ιδανική για παιδιά στην ανάπτυξη, για όσους αναρρώνουν από διάφορες ασθένειες, όπως η έντονη διάρροια και για αθλητές.
Επίσης, όπως όλοι οι ξηροί καρποί, τα κάστανα συμβάλλουν στην καταπολέμηση του στρες και της κόπωσης καθώς και στη μείωση της κακής-LDL χοληστερόλης, αλλά η υπερβολική κατανάλωσή τους συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους.
Όταν δείτε, λοιπόν, τον κρύο χειμώνα τον καστανά στη γωνιά του να ξεροψήνει νόστιμα κάστανα μην διστάσετε λόγω θερμίδων, καθώς τα τρόφιμα αυτά έχουν υψηλή διατροφική αξία.