Νηστεία και αδυνάτισμα χωρίς διατροφικέ​ς ελλείψεις

Η νηστεία της Σαρακοστής, αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα μιας παροδικής αποχής από το κρέας, ιδανικής για την αποτοξίνωση του οργανισμού και τη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ (δηλαδή τη μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων) αλλά τόσο σύντομης, ώστε να μην εγκυμονεί κινδύνους για τον οργανισμό.
Επειδή τα νηστίσιμα γεύματα στηρίζονται κυρίως στους υδατάνθρακες (όσπρια, ψωμί, ρύζι, χορταρικά και φρούτα), έχουν μειωμένη ικανότητα κορεσμού και γι αυτό εύκολα μπορούμε να παρασυρθούμε και να τσιμπολογήσουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας, οπότε υπάρχει κίνδυνος να παχύνουμε.
Από την άλλη, όσο διαρκεί η Σαρακοστή η διατροφή μας παραμένει χαμηλή σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και σίδηρο, οπότε πρέπει να κάνουμε έξυπνες επιλογές και σωστούς συνδυασμούς προκειμένου να αναπληρώσουμε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται σε καθημερινή βάση ο οργανισμός μας.
Για να μην καταλήξουμε με παραπανίσια κιλά ο κ.Μανώλης Μανωλαράκης - πρόεδρος της Ένωσης Διαιτολόγων, Διατροφολόγων Ελλάδας - συστήνει να καταναλώνουμε με μέτρο τα πιο παχυντικά νηστίσιμα φαγητά, όπως το ψωμί, το χαλβά από ταχίνι (και γενικά το ταχίνι), τις ελιές, το λάδι και τους ξηρούς καρπούς.
Μια καλή εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης είναι το ψάρι και τα θαλασσινά, μαγειρεμένα όμως στη σχάρα και όχι τηγανητά. Τα λαδερά φαγητά, όπως τα πράσινα φασολάκια, οι μπάμιες, τα όσπρια και τα γεμιστά λαχανικά (ντομάτες, πιπεριές, κολοκυθάκια και μελιτζάνες), αποτελούν άριστες επιλογές, αρκεί να μην "κολυμπούν" στο λάδι.
Επίσης, όταν τρώμε ελιές πρέπει να τις ξεπλένουμε για να φύγει το αλάτι, ενώ το ίδιο πρέπει να κάνουμε με τα καλαμαράκια και τα άλλα νηστίσιμα εδέσματα που αγοράζουμε σε κονσέρβα.
Τέλος, τα τουρσιά, ο ταραμάς και οι ξηροί καρποί πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο και οι τελευταίοι πάντοτε ανάλατοι.
A.Σβώλου

 Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε !
στο τηλέφωνο : 6978580186
& στο e-mail: biozaxaraki@gmail.com

Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε !
στο τηλέφωνο : 6978580186
στο e-mail: biozaxaraki@gmail.com