Τροφική δυσανεξία

Τι είναι η τροφική δυσανεξία:
Η κατάσταση κατά την οποία ο ανθρώπινος οργανισμός αδυνατεί να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων και να τα χρησιμοποιήσει φυσιολογικά για τις καθημερινές του λειτουργίες, ονομάζεται τροφική δυσανεξία.
Συνήθως, η τροφική δυσανεξία παρουσιάζεται ως μια χρόνια αντίδραση του οργανισμού σε τροφές που χρησιμοποιεί.
Εδώ θα πρέπει να τονιστεί η ιδιαιτερότητα της νόσου.
Από τη μια πλευρά, οποιαδήποτε τροφή μπορεί να μην είναι ανεκτή από τον οργανισμό, όσο «αθώα» και αν φαίνεται.
Από την άλλη πλευρά, κεντρικό ρόλο κατέχει και η μοναδικότητα του κάθε οργανισμού, τόσο ως προς τις τροφές που δεν μπορεί να απορροφήσει, όσο και ως προς τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνει την τροφική δυσανεξία.

Διαφορά αλλεργίας και τροφικής δυσανεξίας
Η τροφική δυσανεξία συχνά συγχέεται με την αλλεργία, αν και στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές παθήσεις.
Η τροφική δυσανεξία διαφέρει από την αλλεργία στον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός αντιδρά στο βλαβερό για αυτόν φαγητό.
Το άτομο που είναι αλλεργικό σε κάποια τροφή αντιδρά αμέσως, με εξανθήματα ή σε ακραίες μορφές με αναφυλακτικό σοκ.
Ωστόσο, η δυσανεξία στις τροφές δεν προκαλεί κάποια φανερή αντίδραση όταν το άτομο καταναλώνει μια τροφή στην οποία έχει ευαισθησία.
Αντίθετα, η αντίδραση του σώματός μας σε βλαβερές τροφές εμφανίζεται με μικρά βήματα.
Κάθε βήμα οδηγεί σε ένα μεγαλύτερο, μέχρι που ο οργανισμός μας να καταρρεύσει.
Για αυτό και ονομάζεται αλλιώς και «κρυφή αλλεργική αντίδραση».
Αιτίες που την προκαλούν
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι : ο σύγχρονος και ‘‘ανθυγιεινός’’ τρόπος ζωής.
  • H ‘’πρόοδος‘’ της τεχνολογίας.
Παλαιότερα, ο όρος φρούτα και λαχανικά εποχής είχε αντίκρισμα, αφού το καθετί καταναλώνονταν στην ώρα του φρέσκο και θρεπτικό. Σήμερα με την «πρόοδο» της τεχνολογίας είμαστε σε θέση - όπως και κάνουμε- να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά του καλοκαιριού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους (ντομάτα, κολοκυθάκια, φράουλες). Το αποτέλεσμα λοιπόν είναι, να μη σταματάμε να καταναλώνουμε τα τρόφιμα αυτά (μέσω κατάλληλων χημικών σκευασμάτων) και επομένως να συσσωρεύονται πολλές τοξίνες στον οργανισμό.
  • Το σύγχρονο Lifestyle
Λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής (η γυναίκα πλέον είναι επαγγελματίας καριέρας, όπως και ο άνδρας), δεν υπάρχει χρόνος για τη σωστή παρασκευή του καθημερινού φαγητού. Έτσι, το σπιτικό πιάτο έχει δώσει τη θέση του σε λύσεις εύκολες και γρήγορες, όπως είναι τα προπαρασκευασμένα κατεψυγμένα ή κονσερβοποιημένα τρόφιμα, το φαγητό από έξω, ή η εύκολη λύση του τηγανίσματος. Όλα τα παραπάνω, μας προσδίδουν μια τεράστια πρόσληψη συντηρητικών, ενισχυτικών γεύσης, πρόσθετων Ε και κακής ποιότητας λιπαρών οξέων στον οργανισμό.
  • Ο κορεσμός του οργανισμού
Άλλο ένα αποτέλεσμα της έλλειψης χρόνου, είναι η υπερκατανάλωση ορισμένων τροφών που αποτελούν την εύκολη λύση στο θέμα της διατροφής. Υπάρχει προτίμηση δηλαδή σε 5-6 συνταγές που παρασκευάζονται εύκολα και γρήγορα και καταναλώνονται συχνά και συνεχώς. Αυτό που προκαλείται, λοιπόν, είναι ο κορεσμός του οργανισμού στα συγκεκριμένα τρόφιμα.
Ο κορεσμός προκαλείται, επίσης, και από τις απλές γαστρονομικές μας προτιμήσεις, ακόμα και αν αυτές αποτελούν στάση ζωής. Ένα άτομο, το οποίο είναι χορτοφάγος για παράδειγμα, είναι βέβαιο ότι θα αναπτύξει δυσανεξία σε τρόφιμα που καταναλώνει ευρέως (όσπρια, λαχανικά, φρούτα).
  • Η κληρονομικότητα
Και ασφαλώς ένα πολύ σημαντικό αίτιο είναι η κληρονομικότητα. Η τροφική δυσανεξία που οφείλεται στην εκ γενετής έλλειψη ενζύμων είναι μη αναστρέψιμη. Τα ένζυμα χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό για τη διάσπαση των τροφών, άρα, εάν υπάρχει έλλειψη αυτών δεν πραγματοποιείται σωστά η θρέψη. Σε αυτή την περίπτωση όμως, το άτομο αν γνωρίζει σε ποια τρόφιμα έχει δυσανεξία μπορεί να τα αποφεύγει και έτσι να εξαλείψει εντελώς τα αρνητικά συμπτώματα.
  • Ψυχολογική δυσανεξία
Τέλος, όσο παράξενο και αν φαίνεται, τροφική δυσανεξία προκαλεί ακόμη και η όψη ή η όσφρηση ενός τροφίμου. Η περίπτωση αυτή περιγράφεται με τον όρο ψυχολογική δυσανεξία. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι στην όψη ή την όσφρηση της φέτας εμφανίζουν συμπτώματα όπως τάση για εμετό, πονοκέφαλο και άλλα.
  • Κατανάλωση τροφών που δεν είναι ανεκτές από τον οργανισμό.
Σε φυσιολογικές καταστάσεις, μετά την κατανάλωση του τροφίμου ξεκινάει η διαδικασία της πέψης, κατά την οποία το τρόφιμο διασπάται από τα γαστρικά ένζυμα και έπειτα περνάει στο λεπτό έντερο όπου και θα επιτευχθεί η μέγιστη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.
Όταν υπάρχει, όμως, τροφική δυσανεξία, το τρόφιμο δεν μπορεί να διασπαστεί σωστά για να απορροφηθούν τα θρεπτικά του συστατικά. Επομένως, τίθεται επιπλέον και θέμα μη σωστής θρέψης, ίσως και αβιταμίνωσης του οργανισμού Το αποτέλεσμα της μη σωστής διάσπασης των τροφίμων είναι η μεγάλη παραμονή τους στο έντερο και επομένως η δημιουργία δυσάρεστων και βλαβερών καταστάσεων, όπως είναι: ξινίλα και αίσθημα καψίματος στο στομάχι, δυσκοιλιότητα, κυτταρίτιδα, δυσπεψία, πρηξίματα, γενική δυσφορία. Αφού, λοιπόν, το τρόφιμο που προαναφέρθηκε, δεν μπορεί να διασπαστεί σωστά, ο οργανισμός το αφυδατώνει (απορροφάει δηλαδή το λίπος και τα υγρά του) και έπειτα το αποβάλλει σχεδόν αυτούσιο. Τώρα λοιπόν, μπαίνει και το θέμα της παχυσαρκίας, αφού από το τρόφιμο που καταναλώνεται το μοναδικό συστατικό που απορροφάται είναι το λίπος. Συνέπεια; Αύξηση του λιπώδους ιστού, παραμόρφωση του σώματος.

Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της τροφικής δυσανεξίας είναι ιδιαίτερα δυσάρεστα. Τα πιο συχνά από αυτά είναι τα εξής:
  • Άγχος
  • Παχυσαρκία
  • Κατάθλιψη
  • Πονοκέφαλοι
  • Κόπωση
  • Ακμή
  • Κυτταρίτιδα
  • Αλλεργική ρινίτιδα
  • Αρθρίτιδα
  • Βουλωμένη μύτη
  • Διαβήτης
  • Αδυναμία συγκέντρωσης
  • Έκζεμα
  • Ενούρηση
  • Κρίσεις πανικού
  • Μυαλγίες
  • Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου
  • Χρόνια διάρροια
  • Ωτίτιδες κά

Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε !
στο τηλέφωνο : 6978580186
& στο e-mail: biozaxaraki@gmail.com

Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε !
στο τηλέφωνο : 6978580186
στο e-mail: biozaxaraki@gmail.com