Παιδική κακοποίηση: η βασική αιτία για το άσθμα Study: Asthma linked to child abuse

title

Παιδιά που έχουν υποστεί σωματική βία, έχουν χάσει τους γονείς τους ή έχουν ζήσει μια τραυματική εμπειρία ενδέχεται όταν μεγαλώσουν να υποφέρουν από άσθμα, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.
«Αυτό είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον γιατί ενώ εδώ και καιρό είναι γνωστό ότι οι κρίσεις άσθματος συνδέονται με κατάθλιψη, άγχος και άλλες ψυχικές διαταραχές, οι επιστήμονες πάντα πίστευαν ότι τα προβλήματα αυτά προκαλούνταν από το άσθμα και όχι το αντίστροφο», δήλωσε στο «Η έρευνα μας αποδεικνύει ότι παράγοντες ψυχολογικής πίεσης, όπως κατάθλιψη και ψυχικά προβλήματα που εμφανίζονται σε μικρή ηλικία, αυξάνουν τον κίνδυνο ασθματικών κρίσεων σε μεγαλύτερη ηλικία», προσέθεσε η γιατρός.
Τα πορίσματα της έρευνας είναι αξιόπιστα καθώς εξετάστηκαν συνολικά 18.000 ενήλικες από την Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία από το 2001 μέχρι το 2004.
Σύμφωνα με τη δρ. Σκοτ και τους συναδέλφους της, οι αντιξοότητες και τα δυσάρεστα περιστατικά που βιώνουν τα παιδιά σε μικρή ηλικία συνεχίζουν να τα ταλαιπωρούν όταν ενηλικιωθούν, προσλαμβάνοντας διάφορες μορφές.
Οι περισσότερες τραυματικές εμπειρίες που επιφέρουν τέτοιου είδους επιπτώσεις έχουν να κάνουν με σεξουαλική κακοποίηση, διαζύγιο γονέων, ψυχικές διαταραχές γονέα, απώλεια αγαπημένου προσώπου, σωματική βία, περιφρόνηση, ενδοοικογενειακή βία, οικονομικά προβλήματα, χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ στην οικογένεια κλπ. ειδησιογραφικό πρακτορείο Reuters η δρ. Κέιτ Σκοτ.

BOSTON, Sept. 1 (UPI) -- Researchers at the Brigham and Women's Hospital in Boston say they have found a potential cause-and-effect link between asthma sufferers and child abuse.
By studying the health and life histories of children in Puerto Rico, the researchers said they found children who suffered some form of physical or sexual abuse had a higher chance of developing the chronic condition, The Boston Globe reported Monday.
The study found that among the nearly 1,200 children questioned, 20 percent of those who admitted past abuse suffered from asthma. That figure was nearly double the findings among non-abused respondents, who had an 11.5 percent asthma rate.
Former American Thoracic Society President Dr. John Heffner told the Globe the study's findings made sense given the stressful nature of such traumatic childhood events.
"It certainly seems biologically plausible, particularly considering that it's hard to think of any more stressful circumstance for a child than physical or sexual abuse, especially when that abuse comes from within the family," Heffner said.
hamomilaki

Ο Βιοσυντονισμός μέσω των προγραμμάτων θεραπείας που έχει μπορεί να βοηθήσει να αντιμετωπισθούν προβλήματα υγείας επαναφέροντας τα κύτταρα σε υγιή μορφή.
Με ένα τεστ βιοσυντονισμού μπορείτε να δείτε άμεσα όσα παράσιτα υπάρχουν στον οργανισμό σας και ευθύνονται για πολλές ασθένειες
Αν ενδιαφέρεστε
μπορείτε να έρχεστε σε επικοινωνία μαζί μας:
Τηλ. για ραντεβού: 6978580186
& στο e-mail: biozaxaraki@gmail.com
Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε !

Τι σημαίνει ο κωδικός «Ε» στα τρόφιμα

title
Τα πρόσθετα τροφίμων είναι ουσίες που προστίθενται σκόπιμα στις τροφές, για να εκτελέσουν ορισμένες τεχνολογικές λειτουργίες, όπως για παράδειγμα να ενισχύσουν το χρώμα, τη γεύση και τη διάρκεια ζωής των τροφίμων.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση όλα τα πρόσθετα τροφίμων προσδιορίζονται από έναν κωδικό αριθμό με την ένδειξη “E”. Είναι υποχρέωση κάθε παραγωγού και πωλητή να αναγράφονται όλοι αυτοί οι κωδικοί στην ετικέτα του προϊόντος που φτάνει στα χέρια του καταναλωτή.
Οι ετικέτες των προϊόντων πρέπει να προσδιορίζουν τόσο την λειτουργία της πρόσθετης ουσίας στο τελικό προϊόν (π.χ. χρώμα, συντηρητικό) και την συγκεκριμένη ουσία που χρησιμοποιείται, είτε με άμεση αναφορά στον κατάλληλο κωδικό “Ε” ή στο όνομα του (π.χ. Ε 415).
Τα πιο κοινά πρόσθετα να εμφανίζονται στις ετικέτες των τροφίμων είναι τα αντιοξειδωτικά (για να μην χαλάνε τα προϊόντα εξαιτίας της φυσικής οξείδωσης από την επαφή με την ατμόσφαιρα), τα χρώματα, οι γαλακτωματοποιητές, οι σταθεροποιητές, οι πυκνωτικές και πηκτικές ουσίες, τα συντηρητικά και οι γλυκαντικές ουσίες. 

Πιθανές παρενέργειες
Οι περισσότερες ανησυχίες σχετικά με τα πρόσθετα τροφίμων έχουν να κάνουν με τα τεχνητά συστατικά που προστίθενται στα τρόφιμα.
Μερικά από αυτά είναι:
  • Αντιβιοτικά που χορηγούνται σε ζώα παραγωγής τροφίμων, όπως στα κοτόπουλα και τις αγελάδες
  • Τα αντιοξειδωτικά σε ελαιώδη, ή λιπαρά τρόφιμα
  • Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, όπως η ασπαρτάμη, η σακχαρίνη, το κυκλαμικό νάτριο και η σουκραλόζη
  • Το βενζοϊκό οξύ σε χυμούς φρούτων
  • Λεκιθίνη, ζελατίνες, άμυλο αραβοσίτου, κεριά, κόμμεα και προπυλενογλυκόλη σε σταθεροποιητές και γαλακτωματοποιητές τροφίμων
  • Διάφορα χρώματα και χρωστικές ουσίες
  • Το όξινο γλουταμινικό νάτριο
  • Τα νιτρικά και να νιτρώδη σε χοτ ντογκ και άλλα μεταποιημένα προϊόντα με βάση το κρέας
  • Οι θειώδεις ουσίες σε μπύρες, κρασιά και συσκευασμένα λαχανικά
Τι ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τα πρόσθετα στις τροφές
Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, όλα τα πρόσθετα τροφίμων πρέπει να παίρνουν έγκριση από ειδική επιτροπή, για να μπορούν να χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα που διατίθενται εντός των χωρών-μελών της Ένωσης.

Η διαδικασία έγκρισης ξεκινάει με την υποβολή επίσημης αίτησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που αποτελείται από ένα φάκελο της αίτησης για την ουσία, ο οποίος περιέχει επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τις προτεινόμενες χρήσεις της πρόσθετης ουσίας και τα επίπεδα χρήσης της. Στη συνέχεια, η Επιτροπή αποστέλλει το φάκελο στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια των Τροφίμων (European Food Safety Admninistration – EFSA) και τον καλεί να αξιολογήσει την ασφάλεια της πρόσθετης ουσίας για τις προβλεπόμενες χρήσεις της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίζει εάν θα εγκρίνει την ουσία με βάση την αξιολόγηση της ασφάλειας της EFSA. Η έγκριση των προτεινόμενων νέων χρήσεων σε υφιστάμενα πρόσθετα τροφίμων ακολουθεί την ίδια διαδικασία.

Δείτε εδώ τη λίστα με τους εγκεκριμένους κωδικούς «Ε»
Μόλις εγκριθεί, η πρόσθετη ουσία συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των επιτρεπόμενων προσθέτων τροφίμων της ΕΕ, όπως αυτά ορίζονται στον κανονισμό ΕC 1333/2008, ο οποίος καθορίζει επίσης τους όρους χρήσης. Τα επιτρεπόμενα πρόσθετα τροφίμων πρέπει να ακολουθούν τα εγκεκριμένα κριτήρια καθαρότητας, όπως αυτά καθορίζονται στον κανονισμό της 231/2012 της ΕΕ.

Τον Δεκέμβριο του 2008, η ισχύουσα νομοθεσία ενοποιήθηκε σε τέσσερις απλουστευμένες ρυθμίσεις, οι οποίες καλύπτουν όλα τα λεγόμενα βελτιωτικά τροφίμων (δηλαδή τα πρόσθετα τροφίμων, τα ένζυμα τροφίμων και τα αρτύματα). Ο κανονισμός ΕC 1331/2008 εισήγαγε κοινή διαδικασία έγκρισης για αυτές τις ουσίες. Με τον κανονισμό ΕC 1333/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων καταρτίστηκε ο κατάλογος των εγκεκριμένων προσθέτων τροφίμων, ο οποίος δημοσιεύθηκε επισήμως με τον κανονισμό της 1129/2011 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
 Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε !
Μπορείτε να έρχεστε σε επικοινωνία μαζί μας στο τηλέφωνο : 6978580186
& στο e-mail: biozaxaraki@gmail.com

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

title

Μαρία Ζαχαράκη
Τηλ. για ραντεβού: 6978580186
& στο e-mail: biozaxaraki@gmail.com
Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε !

Πρωινός καφές : Τι ώρα πρέπει να τον πίνετε

title
Ο πρωινός καφές είναι μια αγαπημένη συνήθεια όλων μας.
Για τους περισσότερους από εμάς, δε, είναι και μια απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσουμε να «λειτουργούμε».
Κι όμως σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αγαπημένη αυτή πρωινή συνήθεια είναι περισσότερο βλαβερή από ευεργετική για την υγεία.

Σύμφωνα με το Time, η κατανάλωση καφέ πριν τις 9:30 το πρωί δημιουργεί… άγχος στο σώμα! Επιτρέψτε μας να σας εξηγήσουμε. Η κορτιζόλη – η ορμόνη του άγχους – είναι φυσικά υψηλότερη από τις 8 π.μ. έως τις 9 π.μ. Όταν πίνετε καφέ, η καφεΐνη παρεμβαίνει στα επίπεδα κορτιζόλης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πίεση και αγωνία. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί ξεκινούν τη μέρα τους νιώθοντας άγχος!
Η καλύτερη ώρα για να απολαύσετε το καφεδάκι σας είναι μετά τις 9:30 το πρωί, όταν τα επίπεδα της κορτιζόλης είναι χαμηλότερα. Η μόνη εξαίρεση είναι αν ξυπνάτε πολύ αργότερα, εξηγεί η διαιτολόγος του Lung Health Institute, Amanda Maucere.
«Ο κιρκαδικός ρυθμός έχει αποδειχθεί ότι προσαρμόζεται για να ανταποκρίνεται στις καθημερινές μας συνήθειες », εξηγεί. «Ένα καλό παράδειγμα αυτού είναι κάποιος που έχει τη νυχτερινή βάρδια, ο οποίος έχει αυξημένη κορτιζόλη τα βράδια που χρειάζεται να μείνει ξύπνιος. Έτσι, εάν ξυπνάτε συνήθως αργότερα το πρωί, ο κιρκαδικός ρυθμός σας έχει λογικά προσαρμόσει.
Επομένως, τα επίπεδα της κορτιζόλης σας βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους μόλις ξυπνάτε. Θα πρέπει λοιπόν να περιμένετε πριν παραγγείλετε το καφεδάκι σας.
Αν ενδιαφέρεστε... Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε !
στο τηλέφωνο : 6978580186 & στο e-mail: biozaxaraki@gmail.com


Συμβουλές διατροφής για το Πασχαλινό τραπέζι

title
Την επόμενη ημέρα της Αναστάσεως, μετά από μία μεγάλη ή μικρή περίοδο νηστείας, ακολουθεί το πατροπαράδοτο ψήσιμο του οβελία.
Είναι σημαντικό όμως, ακόμα και αυτή την ημέρα, να προσέξουμε τις διατροφικές μας επιλογές, όχι μόνο χάρη της ζυγαριάς αλλά και για την ίδια μας την υγεία.
Οι στατιστικές νοσηρότητας δείχνουν πως την Κυριακή του Πάσχα υπάρχει αύξηση της επίπτωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων όπως είναι το έμφραγμα του μυοκαρδίου και το εγκεφαλικό.

Τι είναι αυτό όμως που πρέπει να προσέξετε;
*  Να καταναλώσετε ένα ελαφρύ πρωινό, για παράδειγμα 1 φλιτζάνι άπαχο γάλα με λίγα δημητριακά ή 1 ποτήρι φρέσκο χυμό με 2 φρυγανιές ή 1 φλιτζάνι καφέ με 1 πασχαλινό κουλουράκι.
*  Να αποφύγετε το τσιμπολόγημα (προσθέτει πολλές θερμίδες και λιπαρά).
*  Δώστε προτεραιότητα στη σαλάτα, βραστή ή ωμή, πιο συγκεκριμένα το 1/2 πιάτο σας θα πρέπει να αποτελείται από λαχανικά (οι φυτικές ίνες που περιέχουν βοηθούν στην απομάκρυνση μέρους του λίπους των τροφών).
*  Να μην καταναλώσετε πολύ αλκοόλ (για τους άνδρες έως 4 ποτηράκια, για τις γυναίκες έως 2 ποτηράκια).
*  Για κάθε ποτήρι αλκοόλ να πίνετε 1 επιπλέον ποτήρι νερό (το αλκοόλ αφυδατώνει τον οργανισμό).
*  Να αποφύγετε τα περιττά λίπη (πέτσα κατσικιού ή κοτόπουλου, μαγιονέζα με την μορφή σως σαλάτας, τηγανητές τροφές, εντόσθια).
*  Να μην καταναλώσετε αυγό και κρέας ταυτόχρονα (κίνδυνος δυσπεψίας).
*  Μην πίνετε κατά τη διάρκεια του γεύματός σας νερό (δυσχεραίνετε την διαδικασία της πέψης).
Τέλος, κάποιος μου ζήτησε να γράψω τι θα μπορούσε να περιέχει το γεύμα της Κυριακής του Πάσχα ώστε να μπορέσει να απολαύσει και ένα γλυκάκι χωρίς ενοχές. Αυτό που έχω να του προτείνω λοιπόν, είναι το γεύμα του να αποτελείται μόνο από σαλάτα και κρέας (απαλλαγμένο από τα λίπη) και να μην το συνοδέψει με πατάτες ή ψωμί (ή άλλη πλούσια πηγή υδατανθράκων).
Καλές επιλογές για την ημέρα αυτή είναι 1 μερίδα γλυκό του κουταλιού, 1 μπάλα παγωτού, 1 μικρό μπολάκι κρέμα καραμελέ και 1 φλιτζάνι γιαούρτι με λίγο μέλι.
Έτσι θα μπορέσετε να έχετε ένα ισορροπημένο πλούσιο γεύμα και με ποικιλία.
Ασπασία-Σοφία Καλαμάρη
MSc Διαιτολόγος-Διατροφολόγος.

Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε !
Μπορείτε να έρχεστε σε επικοινωνία μαζί μας:στο τηλέφωνο : 6978580186
& στο e-mail: biozaxaraki@gmail.com

Τα οφέλη του γέλιου

title
Ανεβάζει με φυσικό τρόπο τη διάθεση, προλαμβάνει τις ασθένειες, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνει το καρδιαγγειακό σύστημα, καίει θερμίδες, γυμνάζει και αυξάνει τη μακροζωία.
Όλες αυτές οι ιδιότητες δεν συγκεντρώνονται σε κάποιο μαγικό φίλτρο, αλλά στην ικανότητά μας να γελάμε.
Δείτε τι αποκαλύπτουν οι έρευνες:
1. Τα μωρά δεν γελούν παρά μόνο  αφού συμπληρώσουν 3 μήνες ζωής

2. Όταν γελάμε, ο αέρας που εκπνέουμε, φεύγει από τους πνεύμονες με ταχύτητα 96 χλμ/ώρα.

3. Χρησιμοποιούμε 17 μυς του προσώπου μας για να γελάσουμε και 47 για να κατσουφιάσουμε.

4. Οι χαρούμενοι άνθρωποι έχουν 40% μειωμένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια συγκριτικά με τους απαισιόδοξους.

5. 17 λεπτά γέλιου την ημέρα, αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής σας κατά μία ημέρα.

6. Ένα 6χρονο παιδί γελά κατά μέσο όρο 300 φορές την ημέρα. Ένας ενήλικος γελά μόλις 15 φορές την ημέρα.

7. Οι χαμογελαστοί σερβιτόροι παίρνουν 50% περισσότερα φιλοδωρήματα από τους αγέλαστους συναδέλφους τους.

8. Ένα καλό γέλιο μπορεί να διαρκέσει μία ώρα.

9. Οι περισσότεροι γελαστοί άνθρωποι ζουν στην Κούβα και τη Βραζιλία. Στον αντίποδα βρίσκονται οι κάτοικοι των σκανδιναβικών χωρών.
10. Οι επιστήμονες έχουν καταγράψει 18 είδη χαμόγελου.

11. Πρέπει να χαμογελάσετε περίπου 250.000 φορές για να κάνετε μία ρυτίδα.

12. Το να γελάσετε 100 φορές ισοδυναμεί με το να κάνετε 10-15 λεπτά ποδήλατο.

13. 15 λεπτά γέλιου έχουν τα ίδια οφέλη με 2 ώρες ύπνου.

14. Σύμφωνα με έρευνα του Γερμανού ψυχολόγου, Dr. Michael Titze, τη δεκαετία του '50, οι άνθρωποι γελούσαν κατά μέσο όρο 18 λεπτά την ημέρα. Σήμερα, είναι 4-6 λεπτά την ημέρα.

15. Έρευνα του Πανεπιστημίου Vanderbilt διαπίστωσε ότι με το γέλιο καίμε λίγο παραπάνω από μία θερμίδα ανά λεπτό.

16. Το γέλιο ακούγεται το ίδιο σε όλους τους πολιτισμούς και όλες τις κουλτούρες. Oι επιστήμονες, μάλιστα, πιστεύουν ότι το γέλιο συνέβαλε στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των προγόνων μας. Ο ήχος του γέλιου είναι τόσο κοινός και οικείος που είναι αναγνωρίσιμος ακόμη και αν παιχτεί ανάποδα στο μαγνητόφωνο.

17. Με το γέλιο ο εγκέφαλος απελευθερώνει τις βήτα-ενδορφίνες, τις φυσικές οπιούχες ουσίες με αναλγητική δράση.

18. Το γέλιο ρίχνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο το ανοσοποιητικό σύστημα και αποτρέποντας την εμφάνιση ασθενειών.
Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε !
στο τηλέφωνο : 6978580186
& στο e-mail: biozaxaraki@gmail.com