Το πλιγούρι στη διατροφή μας

title
Το πλιγούρι αποτελεί ένα όχι μόνο παραδοσιακό αλλά και ιδιαίτερης θρεπτικής αξίας τρόφιμο.
Είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών , από τις καλύτερες στο φυτικό βασίλειο, απαραίτητων για την ανάπτυξη του μυϊκού συστήματος και άλλων οργανικών λειτουργιών.
Για το λόγο αυτό αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για άτομα που αποφεύγουν την κατανάλωση ζωικών προϊόντων, όπως οι φυτοφάγοι, άτομα σε περίοδο νηστείας, καθώς επίσης και για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού που έχουν υψηλές απαιτήσεις σε πρωτεΐνες, όπως τα παιδιά, οι έφηβοι και οι αθλητές.
Παράλληλα, περιέχει πολλές φυτικές ίνες, που βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος και στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, ενώ η κατανάλωσή του σχετίζεται με χαμηλή συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέως εντέρου.
Επίσης, περιέχει βιταμίνες συμπλέγματος Β, απαραίτητες για την σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου μας.
Αν ενδιαφέρεστε...
Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε !
στο τηλέφωνο : 6978580186
& στο e-mail: biozaxaraki@gmail.com

Πρέπει να καταναλώνουμε πικρές τροφές

title
Τα επίπεδα αίσθησης στη γεύση διαφέρουν σε κάθε άτομο, καθώς αποτελούν συνισταμένη πολλών παραγόντων, όπως τα γονίδια, οι τροφές που καταναλώνουμε, το τι έτρωγε η μητέρα μας όταν ήταν έγκυος και πολλά άλλα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς ωστόσο μπορούμε να «εκπαιδεύσουμε» τον εαυτό μας να καταναλώνει πιο υγιεινές τροφές. Κάθε φορά μάλιστα που καταναλώνετε τροφές όπως πικρά λαχανικά (ρόκα, κατσαρό λάχανο, άνηθος κ.ο.κ.), αυξάνετε την όρεξή σας για πιο υγιεινές επιλογές.
Που βοηθούν όμως οι πικρές τροφές;

Απορρόφηση θρεπτικών συστατικών
Οι πικρές τροφές και τα βότανα συμβάλλουν στην ενεργοποίηση των πεπτικών υγρών και την υποστήριξη της πέψης, ενώ ταυτόχρονα ερεθίζουν και τους υποδοχείς της γεύσης στη γλώσσα μας, οι οποίοι με τη σειρά τους ενεργοποιούν την παραγωγή ενζύμων και τη ροή της χολής. Αυτό σημαίνει ότι όσο καλύτερα χωνεύετε το φαγητό, τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά θα απορροφήσετε από αυτό. Αν παρουσιάζετε πεπτικά προβλήματα, ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει να δοκιμάσετε κάποια πικρή τροφή πριν από ένα μεγάλο γεύμα.

Αποτοξινώνουν το συκώτι
Τροφές όπως το ραντίτσιο, η ρόκα, το κατσαρό λάχανο κ.ά. περιέχουν φυτοχημικά που υποστηρίζουν τη λειτουργία του ήπατος, το οποίο διαχειρίζεται τη χοληστερίνη, εξισορροπεί ορμόνες, αποτοξινώνει το αίμα και μεταβολίζει τα λίπη. Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες, όπως A, C και Κ και μέταλλα όπως ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο, αλλά και σε φυτικές ίνες, και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και νάτριο.
Μειώνουν τη λιγούρα για γλυκό
Σύμφωνα με τις συστάσεις, οι ενήλικες πρέπει να καταναλώνουν 8 με 10 φλιτζάνια φρούτα και λαχανικά καθημερινά και ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα, οι φυτικές ίνες πρέπει να φτάνουν τα 25-30 γραμμάρια την ημέρα, ενώ οι διαβητικοί πρέπει να φτάνουν τα 50 γραμμάρια, προκειμένου να ελέγχουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους. Οι ειδικοί σημειώνουν, μάλιστα, ότι πρέπει να τρώμε πράσινα λαχανικά, πικρά και μη, για τα θρεπτικά τους συστατικά και τις φυτικές τους ίνες, τα οποία συμβάλλουν στο να μειωθεί η επιθυμία μας για γλυκές τροφές.

Με ένα τεστ βιοσυντονισμού μπορείτε να δείτε άμεσα όσα παράσιτα υπάρχουν στον οργανισμό σας και ευθύνονται για πολλές ασθένειες
Αν ενδιαφέρεστε μπορείτε να έρχεστε σε επικοινωνία μαζί μας:
στο τηλέφωνο 210 6521051
Τηλ. για ραντεβού: 6978580186
& στο e-mail: biozaxaraki@gmail.com
Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε !

Βασικά στοιχεία για το ασβέστιο

title
Το ασβέστιο είναι ένα από τα βασικά θρεπτικά συστατικά, ζωτικής σημασίας για πολλές σωματικές λειτουργίες και για την διατήρηση ισχυρών οστών και δοντιών. Το ασβέστιο βρίσκεται σε ορισμένα τρόφιμα καθώς και διατίθεται σε συμπληρώματα διατροφής, όπως συμπληρώματα ασβεστίου ή οι πολυβιταμίνες που περιέχουν ασβέστιο. Εσείς προσλαμβάνετε αρκετή ποσότητα ασβεστίου; Μάθετε λοιπόν, ποιες τροφές είναι πλούσιες σε αυτό το αρκετά σημαντικό για τον οργανισμό μας θρεπτικό συστατικό.
Ακολουθούν ορισμένα βασικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε για το ασβέστιο.
Τι είναι το ασβέστιο;
Το ασβέστιο είναι ανόργανο. Τα σώματά μας περιέχουν περισσότερο ασβέστιο από οποιοδήποτε άλλο ορυκτό. Το 99% του ασβεστίου στο σώμα μας, αποθηκεύεται στα δόντια και στα οστά μας, παρόλο που υπάρχει επίσης στο αίμα, στους μύες και στο υγρό μεταξύ των κυττάρων του σώματος.

Τι κάνει το ασβέστιο;
Το ασβέστιο λοιπόν, είναι απαραίτητο για την κατασκευή και τη διατήρηση των οστών μας. Πρέπει να έχουμε αρκετό ασβέστιο ανά πάσα στιγμή στον οργανισμό μας, για να εξασφαλίσουμε ότι τα οστά μας έχουν την κατάλληλη δομή. Το ασβέστιο είναι επίσης απαραίτητο για τη συστολή και τη διόγκωση των μυών και των αιμοφόρων αγγείων, την έκκριση ορμονών και ενζύμων και τη μετάδοση του νευρικού παλμού σε όλο το νευρικό σύστημα. Χρειαζόμαστε μια σταθερή ποσότητα ασβεστίου. Η μη λήψη επαρκούς ποσότητας ασβεστίου αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, υπέρτασης, καρκίνου του παχέος εντέρου και προεκλαμψίας.

Πόσο ασβέστιο χρειαζόμαστε;
Η καθημερινή μας απαίτηση ασβεστίου εξαρτάται από την ηλικία μας και από διάφορους άλλους παράγοντες. Για παράδειγμα, οι έφηβοι χρειάζονται περισσότερο ασβέστιο από τους ενήλικες. Οι ηλικιωμένοι ενήλικες, ιδιαίτερα οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, χρειάζονται επιπλέον ασβέστιο για την πρόληψη της οστεοπόρωσης επειδή τα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων που συνοδεύουν την εμμηνόπαυση μειώνουν την οστική μάζα. Άτομα με καταστάσεις, όπως η νόσος του Crohn ή η κοιλιοκάκη, που μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση του ασβεστίου, μπορεί να χρειαστούν επιπλέον ασβέστιο. Και επειδή τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι σημαντική πηγή ασβεστίου, όσοι δεν καταναλώνουν, ή δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να χρειαστούν συμπληρώματα ασβεστίου.
Εδώ είναι μια επισκόπηση του ποσού ασβεστίου που χρειαζόμαστε σε διαφορετικά στάδια της ζωής μας:
Παιδιά
• 0 έως 6 μήνες: 200 χιλιοστόγραμμα (mg) ανά ημέρα
• 7 μήνες έως 1 έτος: 260 mg
• 1 έως 3 έτη: 700 mg
• 4 έως 8 έτη: 1.000 mg
• 9 έως 18 έτη: 1.300 mg
Ενήλικες
• Γυναίκες 19 έως 50 ετών και άνδρες 19 έως 70 ετών: 1.000 mg
• Γυναίκες 51 ετών και άνω και άνδρες 71 ετών και άνω: 1.200 mg
• Έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες κάτω των 19 ετών: 1.300 mg
• Έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες ηλικίας άνω των 19 ετών: 1.000 mg

Πώς μπορώ να πάρω το ασβέστιο που χρειάζομαι;
Ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε το ασβέστιο, είναι η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ορυκτών. Πολλά τρόφιμα όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν υψηλές ποσότητες ασβεστίου. Το ασβέστιο προστίθεται επίσης συχνά σε τρόφιμα όπως οι χυμοί. Οι κορυφαίες επιλογές πλούσιες σε ασβέστιο περιλαμβάνουν:
• Γαλακτοκομικά προϊόντα όπως τυρί, γάλα και γιαούρτι
• Πράσινα, φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το λάχανο
• Τρόφιμα εμπλουτισμένα με ασβέστιο όπως χυμοί, δημητριακά, γάλα ρυζιού και γάλα σόγιας
Το γάλα είναι μια ιδιαίτερα καλή πηγή ασβεστίου, επειδή είναι συνήθως εμπλουτισμένη με βιταμίνη D. Ορισμένα ψάρια, όπως ο σολομός, παρέχουν επίσης βιταμίνη D. Εάν χρειάζεστε περισσότερη ποσότητα ασβεστίου από ότι παίρνετε μέσω τροφής, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ένα συμπλήρωμα διατροφής. Το κιτρικό ασβέστιο μπορεί να απορροφηθεί καλά με άδειο ή πλήρης στομάχι, ενώ το ανθρακικό ασβέστιο απορροφάται καλύτερα όταν λαμβάνεται με γεύμα.

Ποια είναι τα ευρήματα πρόσφατων μελετών ασβεστίου;
Μεγάλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που δεν λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες ασβεστίου μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης και ότι άτομα που λαμβάνουν περισσότερο ασβέστιο μπορεί να έχουν μειωμένο κίνδυνο αύξησης του σωματικού βάρους, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρκίνου του παχέος εντέρου. Ωστόσο, τα αποδεικτικά στοιχεία για αυτό δεν είναι καθοριστικά.
Πρόσφατα, ερευνητές εξέτασαν 17 προηγούμενες μελέτες για τις επιδράσεις του ασβεστίου και της βιταμίνης D. Βρήκαν ότι ενώ μερικές μελέτες πρότειναν ότι η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, αυτό δεν ισχύει για το ασβέστιο.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το ασβέστιο από μόνο του δεν αρκεί. Χρειαζόμαστε μια ισορροπημένη διατροφή που να περιλαμβάνει επαρκή επίπεδα πρωτεϊνών και βιταμίνης D, για να απορροφηθεί το ασβέστιο στα οστά σας.
Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου
Κλινική διαιτολόγο– διατροφολόγο, ΜSc, MBA, SRD
Υπεύθυνη του Επιστημονικού Διαιτολογικού Κέντρου ΄Σώμα Υγιές’
www.somaygies.gr

Ο Βιοσυντονισμός μέσω των προγραμμάτων θεραπείας που έχει μπορεί να βοηθήσει να αντιμετωπισθούν προβλήματα υγείας επαναφέροντας τα κύτταρα σε υγιή μορφή.
Αν ενδιαφέρεστε...
Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε !
στο τηλέφωνο : 6978580186
& στο e-mail: biozaxaraki@gmail.com

Διαμάχη ψυχιάτρων για το πένθος

title
Διαμάχη ψυχιάτρων αν πρέπει το πένθος να θεωρηθεί ως κατάθλιψη και μπορούν να λάβουν αγωγή.
Ακόμα μία επιστημονική διαμάχη έχει ξεσπάσει μετά την πρόταση ορισμένων ψυχιάτρων να θεωρηθεί και η θλίψη που προκαλείται εξαιτίας της απώλειας αγαπημένου προσώπου ως διαταραχή της διάθεσης (κατάθλιψη) και κατά συνέπεια οι πάσχοντες να είναι δυνατό να λάβουν θεραπευτική αγωγή.
Τα διαγνωστικά κριτήρια της κατάθλιψης επανεξετάζονται από την Αμερικανική Ψυχιατρική Ενωση καθώς οσονούπω θα κυκλοφορήσει η νέα έκδοση του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου Ψυχικών Διαταραχών. Το εγχειρίδιο αποτελεί βάση για τη χάραξη θεραπευτικής προσέγγισης και τη διασφάλιση ασφαλιστικής κάλυψης. Kάθε μεταβολή του επηρεάζει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.

Μια νέα μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε από ψυχιάτρους του Πανεπιστημίου Κολούμπια και του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, επισημαίνει ότι ο ισχύων ορισμός της κατάθλιψης -που εξαιρεί τις ψυχικές εκδηλώσεις του πένθους- είναι ακριβέστερος από τον προτεινόμενο για το νέο εγχειρίδιο.

«Αν συμπεριληφθεί το πένθος στον ορισμό της κατάθλιψης, θα αυξηθεί η πιθανότητα λανθασμένων διαγνώσεων και χορήγησης περιττής θεραπευτικής αγωγής σε άτομα που απλώς θρηνούν για την απώλεια κάποιου δικού τους», λένε οι συντάκτες της μελέτης, επισημαίνοντας ότι τα αντικαταθλιπτικά σκευάσματα έχουν σοβαρές παρενέργειες.

Αλλοι επιστήμονες, αντιθέτως, υποστηρίζουν ότι ακόμα και οι άνθρωποι που νιώθουν την καθ' όλα φυσιολογική θλίψη εξαιτίας του θανάτου κάποιου αγαπημένου τους χρειάζονται βοήθεια και πρέπει να μπορούν να λάβουν αγωγή που θα πληρώνεται από την ασφάλειά τους.

Εκτός, όμως, από αυτό το επιμέρους ζήτημα, πολλοί ερευνητές εκφράζουν ανησυχία για την «ιατροποίηση» φυσιολογικών συμπεριφορών και συναισθημάτων, γεγονός που θα βάλει την ταμπέλα του ψυχικώς διαταραγμένου σε εκατομμύρια υγιείς.

Σήμερα για να γίνει διάγνωση κατάθλιψης, πρέπει κάποιος να εμφανίζει πέντε από εννιά συμπτώματα (π.χ. αϋπνία, αίσθημα απελπισίας, αδυναμία συγκέντρωσης) επί τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Ωστόσο, εξαιρείται σαφώς η θλίψη λόγω πένθους, που συχνά έχει τα ίδια συμπτώματα. Τα προτεινόμενα κριτήρια δεν κάνουν αυτή την εξαίρεση.

Ωστόσο η μελέτη του Ζερόμ Ουέικφιλντ του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και του δρος Μάικλ Φερστ του Πανεπιστημίου Κολούμπια υποδεικνύει ότι δεν υπάρχουν αρκετές ενδείξεις για την ανάγκη αλλαγής των διαγνωστικών κριτηρίων. «Οκτώ έως δέκα εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο κάποιον αγαπημένο τους. Το 30% έως 50% αυτών παρουσιάζει συμπτώματα κατάθλιψης για περίπου έναν μήνα», αναφέρει ο δρ Ουέικφιλντ.

«Ο νέος ορισμός της κατάθλιψης σημαίνει ότι μια συμπεριφορά που σήμερα θεωρείται φυσιολογική ξαφνικά θα γίνει παθολογική». Αλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μια νέα εξαίρεση των εκδηλώσεων πένθους από τον ορισμό της κατάθλιψης σημαίνει ότι άτομα που πραγματικά υποφέρουν θα παραμείνουν αβοήθητα.

Και άλλες νέες προσθέσεις στο εγχειρίδιο προκαλούν αντιδράσεις, όπως π.χ. του συνδρόμου προεμμηνορροϊκής δυσφορίας (λήθαργος, καταθλιπτική διάθεση) ή η διαρκής κατανάλωση τροφής που συνοδεύεται από συναισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Ο Βιοσυντονισμός μπορεί να βοηθήσει να αντιμετωπισθούν προβλήματα ψυχικής υγείας.
Αν ενδιαφέρεστε θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε:
Τηλ. για ραντεβού: 6978580186
& στο e-mail: biozaxaraki@gmail.com

H ωκυτοκίνη έδειξε ότι μπορεί να «χτυπήσει» τη νόσο Αλτσχάιμερ

title
Η νόσος Αλτσχάιμερ «κλέβει» σταδιακά τη μνήμη και τις γνωστικές ικανότητες από τους ασθενείς. Πρόκειται για μια νόσο για την οποία δεν υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες και έτσι, πλήθος ερευνητικών ομάδων αναζητούν νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις εναντίον της. Μια νέα σημαντική μελέτη, η πρώτη του είδους της παγκοσμίως, δείχνει ότι η ωκυτοκίνη, η αποκαλούμενη «ορμόνη της αγάπης» η οποία εκλύεται όταν οι άνθρωποι έρχονται κοντά σωματικά και κοινωνικά, μπορεί να αναστρέψει ορισμένες από τις βλάβες που προκαλεί η εναπόθεση πλακών β-αμυλοειδούς (κύριο χαρακτηριστικό της Αλτσχάιμερ) στο κέντρο μάθησης και μνήμης του εγκεφάλου – όπως τουλάχιστον έχουν μέχρι στιγμής δείξει πειράματα σε ζωικά μοντέλα της νευροεκφυλιστικής νόσου.

Πώς πλήττεται ο ιππόκαμπος
Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια διαταραχή στην οποία οι νευρώνες του εγκεφάλου και οι συνάψεις μεταξύ τους σταδιακά εκφυλίζονται προκαλώντας σοβαρή απώλεια μνήμης, γνωστικές διαταραχές και φθίση των κινητικών δεξιοτήτων αλλά και της επικοινωνίας. Μια από τις κύριες αιτίες της νόσου θεωρείται ότι αποτελεί η συσσώρευση μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται β-αμυλοειδές γύρω από τους νευρώνες του εγκεφάλου. Η συσσώρευση αυτής της πρωτεΐνης υπό μορφή πλακών παρεμβαίνει στη δραστηριότητα των νευρώνων και πυροδοτεί την εκφύλισή τους.

Μελέτες σε ζωικά μοντέλα έχουν δείξει ότι η αύξηση εναπόθεσης του β-αμυλοειδούς στον ιππόκαμπο – το κύριο κέντρο μάθησης και μνήμης του εγκεφάλου- προκαλεί πτώση στη μετάδοση σημάτων μεταξύ των νευρώνων της συγκεκριμένης περιοχής. Αυτό έχει αρνητική επίδραση στην αποκαλούμενη συναπτική πλαστικότητα των νευρώνων, στην ικανότητα δηλαδή των συνάψεων (των σημείων των νευρώνων μέσω των οποίων γίνεται η μετάδοση σημάτων, η επικοινωνία μεταξύ τους) να προσαρμόζονται σε αύξηση ή μείωση της δραστηριότητας μετάδοσης σημάτων με την πάροδο του χρόνου. Η συναπτική πλαστικότητα είναι ζωτικής σημασίας στην ανάπτυξη των μαθησιακών και γνωστικών λειτουργιών στον ιππόκαμπο. Ετσι το β-αμυλοειδές και ο ρόλος του στην πρόκληση διαταραχών μνήμης και μάθησης βρίσκονται στο επίκεντρο των ερευνών για την ανάπτυξη θεραπειών ενάντια στην Αλτσχάιμερ.
Τώρα ερευνητές από την Ιαπωνία με επικεφαλής τον καθηγητή Ακιγιόσι Σαϊτό του Πανεπιστημίου Επιστημών του Τόκιο μελέτησαν την ορμόνη ωκυτοκίνη και την επίδρασή της στις βλάβες που προκαλεί η Αλτσχάιμερ. «Πρόσφατα ανακαλύφθηκε ότι η ωκυτοκίνη εμπλέκεται στη ρύθμιση της μάθησης και της μνήμης, ωστόσο, μέχρι σήμερα καμία άλλη μελέτη δεν είχε διερευνήσει την επίδραση της ωκυτοκίνης στη γνωστική φθίση που συνδέεται με το β-αμυλοειδές» σημείωσε ο καθηγητής Σαϊτό.

Αναστροφή των βλαβών στη συναπτική πλαστικότητα
Ο καθηγητής και η ομάδα του «εμπότισαν» τμήματα του ιπποκάμπου ποντικών με β-αμυλοειδές προκειμένου να επιβεβαιώσουν ότι η πρωτεΐνη επηρεάζει τη συναπτική πλαστικότητα. Οταν ωστόσο προσέθεσαν ωκυτοκίνη η ικανότητα επικοινωνίας των νευρώνων αυξήθηκε, γεγονός που μαρτυρεί ότι η ωκυτοκίνη μπορεί να αναστρέψει τις βλάβες στη συναπτική πλαστικότητα τις οποίες προκαλεί το β-αμυλοειδές.

Προκειμένου να ανακαλύψουν πώς η ωκυτοκίνη παρεμβαίνει στη διαδικασία οι ερευνητές διεξήγαγαν περαιτέρω πειράματα. Σε έναν φυσιολογικό εγκέφαλο η ωκυτοκίνη δρα μέσω της πρόσδεσης σε συγκεκριμένες δομές στις μεμβράνες των εγκεφαλικών κυττάρων που ονομάζονται υποδοχείς ωκυτοκίνης. Οι ερευνητές «μπλόκαραν» τεχνητά αυτούς τους υποδοχείς στα τμήματα του ιπποκάμπου των ποντικών ώστε να ανακαλύψουν εάν η ωκυτοκίνη μπορεί να αναστρέψει τις βλάβες στη συναπτική πλαστικότητα που προκαλεί το β-αμυλοειδές χωρίς να γίνει πρόσδεση στους υποδοχείς. Οπως ήταν αναμενόμενο, όταν οι υποδοχείς μπλοκαρίστηκαν, η ωκυτοκίνη δεν ήταν σε θέση να αναστρέψει την επίδραση του β-αμυλοειδούς, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι υποδοχείς είναι απαραίτητοι ώστε να δράσει η ωκυτοκίνη.
Προς θεραπεία με βάση την ωκυτοκίνη
Οπως σημείωσε ο καθηγητής Σαϊτό «αυτή είναι η πρώτη μελέτη παγκοσμίως που δείχνει ότι η ωκυτοκίνη μπορεί να αναστρέψει βλάβες τις οποίες προκαλεί το β-αμυλοειδές στον ιππόκαμπο ποντικών». Αυτό βέβαια είναι μόνο το πρώτο βήμα και απαιτούνται περαιτέρω έρευνες τόσο σε περισσότερα μοντέλα ζώων όσο και σε ανθρώπους προτού αναπτυχθεί μια ημέρα

θεραπεία με βάση την ωκυτοκίνη ενάντια στην Αλτσχάιμερ. Ωστόσο ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας είναι αισιόδοξος. Οπως κατέληξε «σήμερα δεν υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα για την άνοια και απαιτούνται νέες θεραπείες με νέους μηχανισμούς δράσης. Η μελέτη μας παρουσιάζει την ενδιαφέρουσα πιθανότητα η ωκυτοκίνη να αποτελεί καινοτόμο θεραπευτική λύση για τη θεραπεία της απώλειας μνήμης που συνδέεται με γνωστικές διαταραχές όπως η νόσος Αλτσχάιμερ. Αναμένουμε ότι τα ευρήματά μας θα ανοίξουν καινούργιους δρόμους για την ανάπτυξη θεραπειών ενάντια στην απώλεια της μνήμης και των γνωστικών ικανοτήτων που προκαλούνται από τη νόσο Αλτσχάιμερ».

Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε !
στο τηλέφωνο : 6978580186
& στο e-mail: biozaxaraki@gmail.com

8 Σημάδια κακής διατροφής

title
Η σωστή επιλογή τροφίμων, σε συνδυασμό με τη σωστή ποσότητα, είναι το κλειδί για μια μακρά και υγιή ζωή. Ανά περίοδο της ζωής μας αλλάζουν οι διατροφικές μας ανάγκες και οφείλουμε κάθε φορά να προσαρμοζόμαστε στα νέα διατροφικά δεδομένα προκειμένου να διαφυλάττουμε την υγεία μας.
Πολλές φορές λόγω έλλειψης χρόνου, γνώσης ή οικονομικών πόρων, ακολουθούμε ακατάλληλα διατροφικά σχήματα τα οποία επιβαρύνουν την υγεία μας. Η λανθασμένη διατροφή έχει αντίκτυπο στην εικόνα μας.

Παρακάτω σας παραθέτουμε τα 8 σημάδια της ελλιπούς διατροφής τα οποία θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη:

1. Αίσθημα κόπωσης
Αν νιώθετε το σώμα σας άτονο και χωρίς ενέργεια, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι δεν παίρνετε αρκετή ποσότητα σιδήρου. Η ανεπάρκεια σιδήρου για τον οργανισμό, μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, όταν δεν υπάρχουν αρκετά ερυθρά αιμοσφαίριο για να αντλούν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε μέρη του σώματός σας.
Μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι ότι δεν παίρνετε και αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης. Πολλοί ηλικιωμένοι δεν αντλούν αρκετή πρωτεΐνη από τη διατροφή τους.

2. Ξηρά μαλλιά
Αυτό μπορεί να συμβεί αν έχετε αναιμία, ή εάν δεν λαμβάνετε αρκετή πρωτεΐνη, ή ακόμη και ορισμένες βιταμίνες. Όταν το σώμα σας είναι χαμηλό σε θρεπτικά συστατικά, στέλνει τα συγκεκριμένα συστατικά που έχει στα πιο σημαντικά όργανα του σώματός σας, όπως η καρδιά σας. Αυτό σημαίνει ότι τα μαλλιά σας παίρνουν λιγότερους πόρους.
Ο υποσιτισμός μπορεί επίσης να επηρεάσει και το δέρμα σας.

3. Προβλήματα στα νύχια
Η κακή διατροφή μπορεί να προκαλέσει αρκετές αλλαγές στα νύχια σας. Όπως τα μαλλιά σας, έτσι και τα νύχια σας μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα να γίνουν πιο λεπτά και συνεπώς πιο εύθραυστα, αλλά επίσης μπορεί να υπάρχουν και άλλα σημάδια που να αποδεικνύουν πως έχετε έλλειψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών.
Εκτός από τα προβλήματα με το σίδηρο, τα προβλήματα των νυχιών μπορεί να προκληθούν από χαμηλά επίπεδα πρωτεϊνών, ασβεστίου ή βιταμινών Α, Β6, C και D.

4. Οδοντικά Προβλήματα
Το στόμα σας είναι ένα από τα πρώτα σημεία που μπορεί να εμφανίσει σημάδια κακής διατροφής. Η έλλειψη βιταμίνης C μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία από ερεθισμένα ούλα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, θα μπορούσατε ακόμη και να χάσετε τα δόντια σας.
Εάν φοράτε οδοντοστοιχίες ή λείπουν κάποια από τα δόντια σας, αυτό μπορεί να αλλάξει τις επιλογές των τροφίμων σας. Η κακή διατροφή γίνεται ένα δίκοπο σπαθί: Εάν έχετε προβλήματα με τα δόντια σας, είναι ακόμη πιο δύσκολο να τρώτε υγιεινά τρόφιμα. Και αυτό κάνει πιο δύσκολη την προσπάθεια σας να κρατάτε τα δόντια σας υγιή.

5. Διάρροια
Η έλλειψη ψευδαργύρου μπορεί να ανατρέψει την ισορροπία των βακτηριδίων στο έντερο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια. Μπορεί επίσης το συγκεκριμένο πρόβλημα να διαρκέσει περισσότερο, επειδή δεν υπάρχει αρκετή ποσότητα ψευδάργυρου για να βοηθήσει το πεπτικό σας σύστημα να πάρει νερό και ηλεκτρολύτες.
Η αντίθετη κατάσταση - δυσκοιλιότητα - μπορεί να συμβεί αν δεν εξοπλίσετε τον οργανισμό σας με αρκετές ίνες, που βρίσκονται σε ολόκληρους κόκκους, φρούτα και λαχανικά.

6. Ζητήματα διάθεσης και ψυχικής υγείας
Μια ανθυγιεινή διατροφή μπορεί να επηρεάσει πολλά διαφορετικά νοητικά καθήκοντα και να σας κάνει να χάσετε το ενδιαφέρον σας για τα πράγματα που απολαμβάνατε. Μπορεί επίσης να αισθανθείτε αποπροσανατολισμένοι και να ξεχνάτε κάποια πράγματα.
Τα παιδιά που δεν λαμβάνουν αρκετή πρωτεΐνη μπορεί να είναι ευερέθιστα και ανήσυχα και να έχουν προβλήματα προσοχής και προβλήματα μάθησης.

7. Ανεξήγητοι μώλωπες και αργή επούλωση
Αν εντοπίστε στο σώμα σας να έχετε μώλωπες, ειδικά αν δεν υπάρχει κάποιος προφανής λόγος για αυτό (όπως η πτώση ή η πρόσκρουση σε κάτι), ελέγξτε τη διατροφή σας. Συγκεκριμένα, μπορεί να λείπει η πρωτεΐνη, η βιταμίνη C ή η βιταμίνη Κ, τα οποία χρειάζονται για την επούλωση τραυμάτων. Η βιταμίνη C βοηθά τον ιστό να επισκευαστεί και η βιταμίνη Κ είναι σημαντική για την πήξη του αίματος.

8. Αργή ανοσοαπόκριση
Χωρίς τη σωστή διατροφή, το σώμα σας δεν θα έχει αρκετά λευκά αιμοσφαίρια για την καταπολέμηση ασθενειών, όπως μολύνσεις ή καρκίνο. Μερικά από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, είναι η πρωτεΐνη και ο ψευδάργυρος, μαζί με τις βιταμίνες Α, C και Ε.
Με την κατανάλωση λοιπόν, μη σωστής διατροφής συνεπάγεται επίσης και η κακή υγεία του οργανισμού μας. Έτσι, διατηρείστε έναν υγιή οργανισμό και ένα υγιές σώμα με την λήψη κατάλληλων τροφών.
Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου
Κλινική διαιτολόγο- διατροφολόγο, MSc, MBA,SRD
www.somaygies.gr

Ο Βιοσυντονισμός μέσω των προγραμμάτων θεραπείας που έχει μπορεί να βοηθήσει να αντιμετωπισθούν προβλήματα υγείας επαναφέροντας τα κύτταρα σε υγιή μορφή.
Αν ενδιαφέρεστε...
Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε !
στο τηλέφωνο : 6978580186
& στο e-mail: biozaxaraki@gmail.com